Välj rätt bänkskivor till köket

Bänkskivor

Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva.

Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva. Den ska vara slitstark, tålig, lätt att underhålla och torka av, stå emot värme och fukt. Dessutom ska den vara vacker och anpassad till den övriga inredningen. Men idag finns det mängder av färger och material att välja på och du kan även får bänkskivor formade nästan hur du vill.

I köket sätter vi numera oftast det mesta av disken i maskin och behöver inte längre så mycket plats för den. Diskbänken behöver alltså inte se ut som den gjorde tidigare, men istället har arbetsytorna blivit större. Materialvalet är oftast en fråga om ekonomi, tycke och smak. Tänk bara på att när du väljer naturmaterial till din bänk, d v s trä eller sten, får du aldrig precis samma färg eller struktur som på provet. Men det är också charmen med dessa material, att varje bänkskiva blir unik.

Följ noga de skötselanvisningar som följer med den skiva du valt, så får du glädje av den länge. Använd den aldrig som skärbräda! Då kan du repa den, eller (om du köpt en skiva av granit) förstöra knivarna.

Massivt trä

Dessa skivor tillverkas av stavar av massivt hårdträ, vanligen bok eller ek i varianter, men finns också av andra svenska och odlade exotiska träslag, fingerskarvade och limmade för att förbättra styrkan och göra skivorna fria från spänningar och defekter. Skivorna kan göras precis så långa och breda som man vill ha dem, och diskhoar, spishällar etc kan fällas in och under- eller planlimmas. Skarvarna kan göras på olika sätt, och du kan även få den främsta staven utan skarv. Massiva bänkskivor av trä finns i olika tjocklekar, nu upp till ca 80 mm.
Framkantsprofilen kan vara rak eller rundad på olika sätt, och ibland är den högre än själva skivan. Också utseendet på bakkantslisterna kan variera.

Skivorna bör vara behandlade med olja, tvållösning eller bivax. För att de ska hålla sig fina och inte spricka eller suga åt sig fläckar, krävs det att man underhåller dem med respektive behandling ett par gånger om året. Lackerade skivor är däremot inte så lämpliga i våtutrymmen.

Oljat trä är slitstarkt och ger ett helt annat intryck än lackat eller obehandlat. Oljebehandling framhäver träets färg och ådring och gör ytan lätt att hålla ren. Man bör olja in ytan ofta, varannan eller var tredje dag de första två - tre veckorna, och sedan några gånger om året, för att hålla fukten borta, och vätskespill bör torkas av genast. Oljan ger en vattenavvisande yta, men inte en helt vattentät. Disk, grytor och pannor bör därför inte heller få rinna av på bänken.
S k vitolja innehåller ett vitt pigment och används på skivor som blekts med vätesuperoxid och slipats ned. Andra skivor behandlas med såplut, som också innehåller ett vitt och blekande färgpigment, och efterbehandlas med såplösning efter monteringen.

Gjutjärn, mässing och koppar kan fläcka skivan. Repor, missfärgningar etc kan man ta bort med fint sandpapper och sedan olja in ytan på nytt, och intrycksmärken kan i många fall ångas upp..

Laminat

Idag handlar det om s k högtryckslaminat, d v s flera lager av limbehandlat kraftigt papper, baksida, mönsteryta och skyddande s k coating, som under värme och högt tryck pressas samman till ett slag-, slitage- och vätsketåligt ytmaterial som är knappt millimetertjockt. Det är också värmetåligt till ca 180oC. Blir det varmare än så får det blåsor.
Se till att du inte köper "vanlig" billig laminat, som är tunn och inte håller särskilt länge.

Laminatbänkar finns i hundratals olika mönster och med många olika ytor - blanka, matta, grängade - ja, t o m med läderstruktur eller stenimitation. De släta är mest ömtåliga och repkänsliga. De knottriga är tåligare, men är svårare att hålla rena och blir halare.

De skivor som har rundad kant kallas postformade. Du kan också få laminatskivan med limmad träkant, direkt mot skivan eller med laminatet överlappande i framkant och med bakkanten avfasad och upphöjd , så att den kan bilda stöd mot kakel ovanför. Det finns även en enklare variant med den bakre träkanten satt ovanpå laminatskivan, men då finns det risk för att smuts och fukt kan samlas i skarven. En infälld ho eller disklåda kan däremot underlimmas, så att det inte blir några springor eller hörn där fukt och smuts blir kvar.

Rostfritt

Det klassiska diskbänksmaterialet är tillbaka, och en av trenderna är just ett kök i rostfritt eller aluminium. Nu är det inte standardbänkar som gäller, utan designade skapelser med svetsade hoar, kanske mattpolerade, och som man kan fälla in en häll e d i. Tänk bara på att ytan kan bli både fläckig och repig med tiden, men på den mattpolerade bänken syns inte de första reporna så mycket.

Senaste nytt på den rostfria sidan är annars att förse skivan med träkanter, och det finns flera träslag att välja mellan.

Natursten

Plana stenblock användes tidigt som arbetsbänkar, och än i dag är framförallt granit ett utmärkt material till bänkskivor. Men nu vattenslipas och -skärs de med datorhjälp, för att fylla våra dagars krav. Den färdiga skivan kan få en inbyggd disk- eller tvättho, ett uttag för spishäll e d. Skivan måttbeställs från köksleverantören eller en stenhuggare (se Gula Sidorna), så att den t ex passar exakt som ersättning för en äldre skiva vid ombyggnad. Stenen är mycket värme- och vattentålig, och magasinerar värme, så att ytan känns behaglig. Dessutom tar den inte åt sig lukt och deg fastnar inte på den glatta ytan, så den går också att använda som bakbord.

Välj mellan röd, beige eller grå granit, t ex mörkgrå eller blåaktig labrador, och ett otal andra. Finns med rundad eller rak kantslipning. Graniten är mycket tät och hård, så den klarar det mesta. Den kan komma från så skilda länder som Sverige, Portugal eller Indien och ha speglande eller matt yta. I all granit finns porer (små hål) och i vissa sorter s k stick (små sprickor), vilket inte är någon sämre kvalitet utan helt naturligt.

Eftersom en massiv skiva på 40 - 80 mm blir för tung limmar man oftast på en framkant, som gör att granitskivan ser tjockare ut.

Du kan också få skivor av gnejs, ådrade i rött och grått, och olika sorters marmor (som består av kalksten, utsatt för värme och tryck). Marmor är också lätt att göra ren, men tål inte så mycket slitage, eftersom den är mjukare än graniten och kan vara känslig för oljor o d. Sandsten, kalksten och skiffer är också väl mjuka för att klara den belastning som köksbänkar vanligtvis utsätts för.

Konststen

Kompositmaterial av t ex aluminiumhydroxid och akryl som vill efterlikna marmor, men kan i motsats till sådan ha kemiskt svetsade fogar, som knappast syns. Materialet är porfritt och kan genomfärgas och formas, trots att det är hårt och oömt. Ytan kan vara blankpolerad eller matt och drar inte åt sig fukt, lukt eller smak. Corian är ett exempel, hållbart men dyrare än högtrycksmainat och granit.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
 
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket underhåll man är beredd att göra, finns idag många material att välja mellan.

Nytt kök med små medel

Bänkskivor Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.