Annons
Betongdesign
Betongdesign

Trotjänarbänken

Bänkskivor

Bänkskivan är hemmets absolut främsta arbetsplats. Här ställs tuffa krav: ytan ska tåla slitage och värme, fukt, vara praktisk, hygienisk och dessutom se bra ut!

Annons

Betong

Ett naturmaterial framställt av sand, kalk och vatten som är ganska nytt i kökssammanhang. Finns i olika grå nyanser. Kräver underhåll några gånger om året. Kontrollera med köksleverantören att underskåpen orkar bära skivans tyngd.

+ Kan måttanpassas helt efter behov.
- Vätskor kan ge fläckar.
- Känsligt mot syror och oljor.

Tips: Fäll in en bräda i betongskivan.

Trä


Ikea

Trä ger ett mjukt och levande intryck. Träskivor är ofta stavlimmade och priset varierar. Kräver underhåll. Olika träslag har olika tålighet; bok, ek och ask är hårda träslag medan furu, al och körsbär är mjukare. Välj träslag som är FSC-märkta.

+ Blir vackrare med åren.
+Ytan kan slipas om.
- Vattenspill och vissa metaller kan ge svarta märken.
- Kan spricka om det torkar ut eller monteras felaktigt.

Tips: Fräs in rostfria stänger för en värmetålig avställningsyta.

Sten


Marbodal

Ett beständigt, men dyrt material. Granit, marmor och kalksten är vanligast i köket. De två senare kräver visst underhåll. En alltför tjock skiva kan bli för tung. Limma istället på en framkant för intryck av en tjockare skiva.
+ Lång livslängd.

+ Användning ger patina.
+ Tål fukt, värme luktavstötande.
- Dyrt, särskilt kantarbeten och ursågningar för ho och spis.
- Hårda material, mjuka barn och sköra glas är en svår kombination.

Tips: Fräs ur en sluttning eller avrinningsräfflor mot hon.

Annons

Komposit


Dupont surfaces

En slitstark blandning av mineraler, akryl och pigment som gjuts samman i en form. Stora valmöjligheter att få skräddarsydd form. Hi-Macs, Delian och Corian är några varumärken i detta material.

+ Fritt från skarvar.
+ Flexibla former möjliga.
+ Borfritt och motståndskraftigt.
- Kan få repor, som dock kan slipas bort.

Tips: Skaffa en formgjuten vask i samma material.

Laminat


Marbodal

Hållbart, billigt material utan underhållskrav. Finns i oräkneligt antal nyanser och mönster, flera av den liknande trä eller sten. Välj mellan slät yta eller präglad struktur. Kan kombineras med olika slags kantlister.

+ Stort urval av färg, och mönster.
+ Billigt.
+ Livslängd på cirka 20 år.
- Kan i vissa förhållanden torka, spricka eller ändra färg.

Tips: Kan beställas med svängd eller vågig avslutning.

Rostfritt stål


Ballingslöv

Ser modernt och fräscht ut, intryck av restaurangkök. Limmas på träskiva för bättre stabilitet och för att undvika "skrammel". Kan även mattpoleras.

+ Tåligt.
+ Kan svetsas samman med diskhon.
- Kan bli buckligt av varma kastruller.
- Kan bli fläckigt och repigt med tiden.

Tips: Gör en skvättlist mot väggen så att inte fukt tränger ner bakom.

Köpinformation

Ballingslöv www.ballingslov.se
Betongdesign www.betongdesign.se
Dupont surfaces www.corian.se
Ikea www.ikea.se
Marbodal www.marbodal.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16. september 2008
 
Annons
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Stenkoll på sten - montering

Bänkskivor Så här monterar du!

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

Nytt kök med små medel

Bänkskivor Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Bänkskivor Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons