Annons
Den kanske mest populära stensorten i kök är granit, allra helst mörk granit. Denna heter Nero Assoluto, här polerad. Ho Franke Beach, blandare Aventa från Oras, diskmaskin från Electrolux. Foto Louise Törnqvist.
Den kanske mest populära stensorten i kök är granit, allra helst mörk granit. Denna heter Nero Assoluto, här polerad. Ho Franke Beach, blandare Aventa från Oras, diskmaskin från Electrolux. Foto Louise Törnqvist.

Stenkoll på sten

Bänkskivor

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Annons

Stenmaterial är trendigt och ett väldigt populärt  material i våra kök. Granit är den vanligaste stensorten, men även andra typer förekommer och det letas ständigt nya stenfyndigheter och sorter.

Stenskivor köps hos köksleverantören, vissa byggvaruhus eller direkt från en stenleverantör eller ett stenhuggeri. Materialet är förhållandevis dyrt, speciellt om du vill ha det ursågat för häll eller diskho. Man betalar först ett kvadratmeterpris för allt material, även ursågningar, sedan för arbetet. Å andra sidan har du en bänk som håller år ut och år in, är praktisk att hålla ren och luktavstötande om du till exempel rensar mycket fisk eller skaldjur.

Praktiskt och trendigt

Bänkskivor av granit är populära, inte bara tack vare sina estetiska egenskaper, utan även av praktiska skäl. Du kan utan vidare placera en varm kastrull direkt på stenen. Dessutom är graniten enkel att hålla ren. I Sverige, liksom övriga Europa, gillar vi just nu mörk sten bäst i köket, som exempelvis svart granit.

- Inom stenbranschen tror man att det kommer att gå mot dyrare och mer exklusiva material som till exempel onyx. Det ser vi på de stora mässorna i exempelvis Italien. Generellt är stenmaterial som innehåller blå färg bland de dyraste, säger Kent Holmqvist på VE-sten AB.

Än så länge hör dessa exklusiva stensorter till ovanligheterna. Granit och marmor toppar listan när det gäller bänkskivor.
Men vad man menar med de olika beteckningarna för stensorter kan skilja sig åt.

- I Sverige skiljer vi mellan marmor och kalksten medan man i till exempel Italien anser att det är samma sak eftersom båda materialen är poleringsbara. Detta kan vara bra att känna till så att man inte blandar ihop begreppen om man väljer mellan olika material där kanske några är importerade. Egentligen är det samma sak med granit och gnejs, det klumpas ofta ihop till begreppet granit, fortsätter han.

Marmor är något porösare än granit och tål till exempel inte sura ämnen. En kvarglömd citronskiva eller utspillt rött vin som inte torkas upp kan ge fula märken.

- Hur bra eller dålig en köksbänk är ska ses i relation till andra material, säger Bo Eklund på VE-sten. Sten är förhållandevis dyrt även om priserna varierar beroende på vilken typ av sten man väljer. Olika stensorter har olika egenskaper. Stavlimmad ek är inte heller billigt och har ytterligare andra egenskaper. Det gäller att formulera för sig själv vad man är ute efter och vilka egenskaper man vill åt.

Sten är ett naturmaterial och en stenskiva ser aldrig exakt likadan ut som en annan.

- En del kunder förutsätter att en svart bänkskiva ska vara helsvart men variationerna hör till. Det kan till exempel vara små prickar i stenen och det är det som gör den levande, säger Kent Holmqvist.

 

Annons

Sköt stenen rätt

Man kan dela in natursten i tre grupper
1. Granit
2. Marmor/kalksten
3. Skiffer

Granit ska generellt rengöras med medel som inte bygger upp en yta, till exempel diskmedel.
En polerad stenskiva kan blötas med paraffinolja eller såpvatten en gång om året för att impregnera och bevara den blanka ytan. Låt den blöta bänken vila över natten och polera sedan ytan med en torr trasa.

En slipad granitskiva med matt yta bör impregneras med stenimpregnering och därefter tvättas med såpa regelbundet.

Marmor/kalksten rengörs med såpa eller tvål som ger en impregnerande yta.
Om en polerad marmoryta etsas av sura ämnen, t.ex. fruktjuice, vin, ättika eller kolsyra kan det vara svårt att återställa den blanka ytan. Den säkraste metoden är att slipa om hela ytan maskinellt.

Skiffer torkas med diskmedel. Stenglans kan användas.

Att välja sten

1. Välj stentyp, ta hänsyn till vilka egenskaper du värdesätter, färg, etc.
 

2. Välj ho, blandare och eventuellt häll eller annat som ska placeras infällt bänken. Ofta behöver stenleverantören även ha dessa på plats vid tillverkningen av din skiva.

3. Vilken typ av kant vill du ha, fasad eller rak? Läs mer!
• Att beställa och hantera stenskivor
• Montering
• Se exempel på stensorter
 

Klicka här!

 

 Stenskiva, Ballingslöv Bianco Carrara (marmor), 30 mm.
Den vita porslinshon har två stora, djupa hoar och heter Ballingslöv VBK 720. Blandaren heter Zedra 33764 SD. Kakelplattor, Arkitekt 505606 vit blank. Köket heter Odal Ek, massiv trälucka med välvd lådfront.
Ballingslöv.

 

Vedums björklucka Saga i kombination med bohuslänska granitskivor ger en tidlös elegans. Vedum Kök och Bad.

Paradiso Bash passar mycket bra som bänkskiva och
golvmaterial. Räknas till granitfamljen. Foto VE-Sten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27. februari 2006
 
Annons
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Stenkoll på sten - montering

Bänkskivor Så här monterar du!

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Bänkskivor Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

Nytt kök med små medel

Bänkskivor Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Bänkskivor Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons