Annons
Den kanske mest populära stensorten i kök är granit, allra helst mörk granit. Denna heter Nero Assoluto, här polerad. Ho Franke Beach, blandare Aventa från Oras, diskmaskin från Electrolux. Foto Louise Törnqvist.
Den kanske mest populära stensorten i kök är granit, allra helst mörk granit. Denna heter Nero Assoluto, här polerad. Ho Franke Beach, blandare Aventa från Oras, diskmaskin från Electrolux. Foto Louise Törnqvist.

Stenkoll på sten

Bänkskivor

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Annons

Stenmaterial är trendigt och ett väldigt populärt  material i våra kök. Granit är den vanligaste stensorten, men även andra typer förekommer och det letas ständigt nya stenfyndigheter och sorter.

Stenskivor köps hos köksleverantören, vissa byggvaruhus eller direkt från en stenleverantör eller ett stenhuggeri. Materialet är förhållandevis dyrt, speciellt om du vill ha det ursågat för häll eller diskho. Man betalar först ett kvadratmeterpris för allt material, även ursågningar, sedan för arbetet. Å andra sidan har du en bänk som håller år ut och år in, är praktisk att hålla ren och luktavstötande om du till exempel rensar mycket fisk eller skaldjur.

Praktiskt och trendigt

Bänkskivor av granit är populära, inte bara tack vare sina estetiska egenskaper, utan även av praktiska skäl. Du kan utan vidare placera en varm kastrull direkt på stenen. Dessutom är graniten enkel att hålla ren. I Sverige, liksom övriga Europa, gillar vi just nu mörk sten bäst i köket, som exempelvis svart granit.

- Inom stenbranschen tror man att det kommer att gå mot dyrare och mer exklusiva material som till exempel onyx. Det ser vi på de stora mässorna i exempelvis Italien. Generellt är stenmaterial som innehåller blå färg bland de dyraste, säger Kent Holmqvist på VE-sten AB.

Än så länge hör dessa exklusiva stensorter till ovanligheterna. Granit och marmor toppar listan när det gäller bänkskivor.
Men vad man menar med de olika beteckningarna för stensorter kan skilja sig åt.

- I Sverige skiljer vi mellan marmor och kalksten medan man i till exempel Italien anser att det är samma sak eftersom båda materialen är poleringsbara. Detta kan vara bra att känna till så att man inte blandar ihop begreppen om man väljer mellan olika material där kanske några är importerade. Egentligen är det samma sak med granit och gnejs, det klumpas ofta ihop till begreppet granit, fortsätter han.

Marmor är något porösare än granit och tål till exempel inte sura ämnen. En kvarglömd citronskiva eller utspillt rött vin som inte torkas upp kan ge fula märken.

- Hur bra eller dålig en köksbänk är ska ses i relation till andra material, säger Bo Eklund på VE-sten. Sten är förhållandevis dyrt även om priserna varierar beroende på vilken typ av sten man väljer. Olika stensorter har olika egenskaper. Stavlimmad ek är inte heller billigt och har ytterligare andra egenskaper. Det gäller att formulera för sig själv vad man är ute efter och vilka egenskaper man vill åt.

Sten är ett naturmaterial och en stenskiva ser aldrig exakt likadan ut som en annan.

- En del kunder förutsätter att en svart bänkskiva ska vara helsvart men variationerna hör till. Det kan till exempel vara små prickar i stenen och det är det som gör den levande, säger Kent Holmqvist.

 

Annons

Sköt stenen rätt

Man kan dela in natursten i tre grupper
1. Granit
2. Marmor/kalksten
3. Skiffer

Granit ska generellt rengöras med medel som inte bygger upp en yta, till exempel diskmedel.
En polerad stenskiva kan blötas med paraffinolja eller såpvatten en gång om året för att impregnera och bevara den blanka ytan. Låt den blöta bänken vila över natten och polera sedan ytan med en torr trasa.

En slipad granitskiva med matt yta bör impregneras med stenimpregnering och därefter tvättas med såpa regelbundet.

Marmor/kalksten rengörs med såpa eller tvål som ger en impregnerande yta.
Om en polerad marmoryta etsas av sura ämnen, t.ex. fruktjuice, vin, ättika eller kolsyra kan det vara svårt att återställa den blanka ytan. Den säkraste metoden är att slipa om hela ytan maskinellt.

Skiffer torkas med diskmedel. Stenglans kan användas.

Att välja sten

1. Välj stentyp, ta hänsyn till vilka egenskaper du värdesätter, färg, etc.
 

2. Välj ho, blandare och eventuellt häll eller annat som ska placeras infällt bänken. Ofta behöver stenleverantören även ha dessa på plats vid tillverkningen av din skiva.

3. Vilken typ av kant vill du ha, fasad eller rak? Läs mer!
• Att beställa och hantera stenskivor
• Montering
• Se exempel på stensorter
 

Klicka här!

 

 Stenskiva, Ballingslöv Bianco Carrara (marmor), 30 mm.
Den vita porslinshon har två stora, djupa hoar och heter Ballingslöv VBK 720. Blandaren heter Zedra 33764 SD. Kakelplattor, Arkitekt 505606 vit blank. Köket heter Odal Ek, massiv trälucka med välvd lådfront.
Ballingslöv.

 

Vedums björklucka Saga i kombination med bohuslänska granitskivor ger en tidlös elegans. Vedum Kök och Bad.

Paradiso Bash passar mycket bra som bänkskiva och
golvmaterial. Räknas till granitfamljen. Foto VE-Sten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 februari 2006

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons