Stenkoll på sten – montering

Så här monterar du!


95 procent av alla fel begås vid måttningen enligt VE-Sten. Väggar är sällan helt raka, hörn är nödvändigtvis inte vinkelräta och köksskåp kan bukta. Om du är det minsta osäker på hur du ska mäta och göra en mall, bör du köpa tjänsten från någon med specialkompetens och som tar ekonomiskt ansvar, till exempel köksföretaget eller stenfirman. Att rätta till fel i efterhand är dyrt och i många fall komplicerat.

Tänk på att inte kakla väggen bakom stenskivan innan den är på plats och håll närliggande väggar fria från eluttag, dörrposter m.m. för att underlätta placeringen.

Stenskivor hanteras alltid på högkant eftersom de är sköra innan de ligger på plats. Dessutom är sten tungt, en vanlig köksbänkskiva väger cirka 80 kilo så det är inget man lyfter lättvindigt.

Väggen buktar ut så man var måste skrapa ur den lite för att skivan ska ligga rätt. I det här köket levererades stenskivan sist och plattsättaren hade redan varit på plats, något som inte är optimalt när man ska montera stenskivor.

Den här stensorten heter Nero Assoluto, en av de vanligaste granitsorterna i kök. Skivan har en standardtjocklek på 30 mm och är polerad.

En del av bänken äntligen på plats, vilande på köksskåpen. Denna del väger cirka 100 kilo.
Det är inte ovanligt att man får såga i underskåpen för att ge fritt utrymme för ho och klammer om måttningen blivit fel.  Annars kan stenen vila på en hokant eller klammer och därigenom brista.

 

Dags för ”gaffeln” i vilken spishällen monteras. Gaffeln är extremt skör innan den ligger där den ska. Den förs försiktigt in framifrån.

Skarven tejpas och limmas. När hällen läggs i täcker den en stor del av skarven. Därför försöker man i så stor utsträckning som möjligt placera en skarv innanför kanten av en infälld häll. Mjuksilikon används för att foga mellan stenskiva och vägg. Köp en byggsilikon utan ättika, ättikan kan ge fula fläckar på stenen.

<!– –>

Klart!
Foto Louise Törnqvist

Sten för alla smaker:

Viscount White är egentligen en gnejs men går ändå under benämningen granit. Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Den kända svenska graniten Grå Bohus. Utomlands kallas den Bohus Grey. Går att använda till allt från tjocka murar till tunna polerade golvplattor och köksbänkar. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Blue eyes har små blå fläckar, vilket inte är så vanligt i graniter.
Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 8 200 kr/kvm.

Azul Macaubas är en blå sten från Brasilien. Den går att nyttja både som bänkskiva och golv. En riktig värsting, priset ligger runt 20 000 kr/kvm!

Rosso Multicolour räknas ofta som en granit, men är egentligen en migmatite. Egenskaperna är dock likvärdiga. Passar bra både som bänkskiva och golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Botticino Classico heter den här marmorn från norra Italien. Används mest till golv och vägg men kan även användas som bänkskiva i kök och badrum. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Källa: VE-Sten
Alla priser är cirkapriser på råstenen, 30 mm polerad per kvadratmeter. Sedan tillkommer kostnader för alla arbeten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar