Annons

Stenkoll på sten - montering

Bänkskivor

Så här monterar du!

Annons

95 procent av alla fel begås vid måttningen enligt VE-Sten. Väggar är sällan helt raka, hörn är nödvändigtvis inte vinkelräta och köksskåp kan bukta. Om du är det minsta osäker på hur du ska mäta och göra en mall, bör du köpa tjänsten från någon med specialkompetens och som tar ekonomiskt ansvar, till exempel köksföretaget eller stenfirman. Att rätta till fel i efterhand är dyrt och i många fall komplicerat.

Tänk på att inte kakla väggen bakom stenskivan innan den är på plats och håll närliggande väggar fria från eluttag, dörrposter m.m. för att underlätta placeringen.

Stenskivor hanteras alltid på högkant eftersom de är sköra innan de ligger på plats. Dessutom är sten tungt, en vanlig köksbänkskiva väger cirka 80 kilo så det är inget man lyfter lättvindigt.

Väggen buktar ut så man var måste skrapa ur den lite för att skivan ska ligga rätt. I det här köket levererades stenskivan sist och plattsättaren hade redan varit på plats, något som inte är optimalt när man ska montera stenskivor.

Den här stensorten heter Nero Assoluto, en av de vanligaste granitsorterna i kök. Skivan har en standardtjocklek på 30 mm och är polerad.

En del av bänken äntligen på plats, vilande på köksskåpen. Denna del väger cirka 100 kilo.
Det är inte ovanligt att man får såga i underskåpen för att ge fritt utrymme för ho och klammer om måttningen blivit fel.  Annars kan stenen vila på en hokant eller klammer och därigenom brista.

 

Dags för "gaffeln" i vilken spishällen monteras. Gaffeln är extremt skör innan den ligger där den ska. Den förs försiktigt in framifrån.

Skarven tejpas och limmas. När hällen läggs i täcker den en stor del av skarven. Därför försöker man i så stor utsträckning som möjligt placera en skarv innanför kanten av en infälld häll. Mjuksilikon används för att foga mellan stenskiva och vägg. Köp en byggsilikon utan ättika, ättikan kan ge fula fläckar på stenen.

Klart!
Foto Louise Törnqvist

Sten för alla smaker:

Viscount White är egentligen en gnejs men går ändå under benämningen granit. Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Annons

Den kända svenska graniten Grå Bohus. Utomlands kallas den Bohus Grey. Går att använda till allt från tjocka murar till tunna polerade golvplattor och köksbänkar. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Blue eyes har små blå fläckar, vilket inte är så vanligt i graniter.
Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 8 200 kr/kvm.

Azul Macaubas är en blå sten från Brasilien. Den går att nyttja både som bänkskiva och golv. En riktig värsting, priset ligger runt 20 000 kr/kvm!

Rosso Multicolour räknas ofta som en granit, men är egentligen en migmatite. Egenskaperna är dock likvärdiga. Passar bra både som bänkskiva och golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Botticino Classico heter den här marmorn från norra Italien. Används mest till golv och vägg men kan även användas som bänkskiva i kök och badrum. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Källa: VE-Sten
Alla priser är cirkapriser på råstenen, 30 mm polerad per kvadratmeter. Sedan tillkommer kostnader för alla arbeten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

21 februari 2006

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons