Annons

Stenkoll på sten - montering

Bänkskivor

Så här monterar du!

Annons

95 procent av alla fel begås vid måttningen enligt VE-Sten. Väggar är sällan helt raka, hörn är nödvändigtvis inte vinkelräta och köksskåp kan bukta. Om du är det minsta osäker på hur du ska mäta och göra en mall, bör du köpa tjänsten från någon med specialkompetens och som tar ekonomiskt ansvar, till exempel köksföretaget eller stenfirman. Att rätta till fel i efterhand är dyrt och i många fall komplicerat.

Tänk på att inte kakla väggen bakom stenskivan innan den är på plats och håll närliggande väggar fria från eluttag, dörrposter m.m. för att underlätta placeringen.

Stenskivor hanteras alltid på högkant eftersom de är sköra innan de ligger på plats. Dessutom är sten tungt, en vanlig köksbänkskiva väger cirka 80 kilo så det är inget man lyfter lättvindigt.

Väggen buktar ut så man var måste skrapa ur den lite för att skivan ska ligga rätt. I det här köket levererades stenskivan sist och plattsättaren hade redan varit på plats, något som inte är optimalt när man ska montera stenskivor.

Den här stensorten heter Nero Assoluto, en av de vanligaste granitsorterna i kök. Skivan har en standardtjocklek på 30 mm och är polerad.

En del av bänken äntligen på plats, vilande på köksskåpen. Denna del väger cirka 100 kilo.
Det är inte ovanligt att man får såga i underskåpen för att ge fritt utrymme för ho och klammer om måttningen blivit fel.  Annars kan stenen vila på en hokant eller klammer och därigenom brista.

 

Dags för "gaffeln" i vilken spishällen monteras. Gaffeln är extremt skör innan den ligger där den ska. Den förs försiktigt in framifrån.

Skarven tejpas och limmas. När hällen läggs i täcker den en stor del av skarven. Därför försöker man i så stor utsträckning som möjligt placera en skarv innanför kanten av en infälld häll. Mjuksilikon används för att foga mellan stenskiva och vägg. Köp en byggsilikon utan ättika, ättikan kan ge fula fläckar på stenen.

Klart!
Foto Louise Törnqvist

Sten för alla smaker:

Viscount White är egentligen en gnejs men går ändå under benämningen granit. Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Annons

Den kända svenska graniten Grå Bohus. Utomlands kallas den Bohus Grey. Går att använda till allt från tjocka murar till tunna polerade golvplattor och köksbänkar. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Blue eyes har små blå fläckar, vilket inte är så vanligt i graniter.
Passar bra som bänkskiva och
golvmaterial. Kostar från cirka 8 200 kr/kvm.

Azul Macaubas är en blå sten från Brasilien. Den går att nyttja både som bänkskiva och golv. En riktig värsting, priset ligger runt 20 000 kr/kvm!

Rosso Multicolour räknas ofta som en granit, men är egentligen en migmatite. Egenskaperna är dock likvärdiga. Passar bra både som bänkskiva och golvmaterial. Kostar från cirka 3 400 kr/kvm.

Botticino Classico heter den här marmorn från norra Italien. Används mest till golv och vägg men kan även användas som bänkskiva i kök och badrum. Kostar från cirka 4 000 kr/kvm.

Källa: VE-Sten
Alla priser är cirkapriser på råstenen, 30 mm polerad per kvadratmeter. Sedan tillkommer kostnader för alla arbeten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

21 februari 2006

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons