Ny bänkskiva med ny ho gör underverk för det slitna köket.
Ny bänkskiva med ny ho gör underverk för det slitna köket.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Annons

Nu är det dags att sätta disklådan på plats. Om vattenrören är försedda med stoppventiler kan du själv ansluta kranen. Om inte ska du ringa en rörmokare och be honom montera kranen eller koppla in stoppkranar så att du själv kan sätta kranen på plats.

Disklådan monteras precis som hålkällisterna med klar silikonfogmassa och de spännskruvar som sitter på disklådan. Silikonmassan ska hindra vatten från att tränga in under kanterna på disklådan. När lådan sitter på plats ska skivan strykas med olja och slipas, så att den mättas och skyddas mot fukt.1. Montera kranen i disklådan. Det är mycket enklare nu, innan disklådan sätts på plats. Förläng rören om de inte når ner till stoppventilerna.2. Lägg en ordentlig sträng silikon-fogmassa längs kanten på disklådan – hela vägen runt.

3. Sätt disklådan på plats. Skruva fast den med medföljande skruvar eller spänn de beslag som sitter på den. Du ska ha lagt på så mycket silikon att det kommer ut längs kanten när du drar åt skruvarna. Torka genast bort överflödig massa.

Annons

Redaktionen rekommenderar

07 september 2011
 
Annons
Mer om Bänkskivor

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Bänkskivor Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

Välj rätt bänkskivor till köket

Bänkskivor Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskivan och få ett helt nytt utseende på köket på bara en helg!

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Bänkskivor Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Färggrann köksbänk med kakel - gör en gjutform

Bänkskivor Gjutformen till köksbänken görs av en plywoodskiva som kantas med en hög och en låg list.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Färggrann köksbänk med kakel - montera disklådorna

Bänkskivor När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister...