Annons

Nytt kök med små medel

Bänkskivor

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Annons

Om man tröttnat på sitt kök - vad gör man då? Är köket utan anmärkning, bara lite tråkigt, kan en ny bänkskiva och nya kakelplattor göra underverk. Här visar vår snickare Ohlis hur du gör.

Köket blev varmt och inbjudande med hjälp av nytt kakel och ny bänkskiva med infälld ho. Kakel "Quarry" 475 kr/kvm, Centro Kakel & Klinker AB. Diskho "Emsen" 965 kr och blandare "Bågvik" 895 kr, Ikea. Tillsågade bänkskivan i laminat från Bauhaus, 449 kr.

Det var väl egentligen inte något större fel på köket. Det kändes bara lite tråkigt och eftersom familjen var nyinflyttad ville de dessutom gärna sätta sin egen prägel på det - utan att lägga ner allt för mycket pengar. Lösningen blev att byta ut den lite nötta diskbänken mot en ny och ta bort det tråkvita kaklet och simsalabim fick man ett nytt kök i hemtrevliga varma jordfärger. Slutnotan hamnade på 5000 kronor.

Så här monterar du bänkskivan med infälld diskho/bänk:

Du behöver

Sticksåg

Skruvdragare/ skruvmejsel

Tumstock


1. Se till att du med hjälp av en fackman kan koppla loss rören under diskbänken. Bryt därefter loss den gamla diskbänken med till exempel en kofot.


2. Se till att få bänkskivorna sågade i rätt längd i affären. Det kostar inte många tior och spar otroligt mycket arbete och blir snyggt och rätt. Lägg bänkskivan på plats, och rita av skåpstommarna på undersidan av skivan.

Lägg bänkskivan med undersidan upp, på några bockar eller ett par reglar, så att du kan såga ut för diskbänken. Markera var diskhon skall sitta. Placera diskhon så långt ifrån väggen som möjligt utan att den går utanför bänkstommen och avståndet mellan diskho och främre kant på skivan blir för litet.


3. Såga ur bänkstommarna så att diskhon får plats. Obs! Tänk på att du måste såga någon eller några centimeter innanför det du ritat upp. Med diskhon kommer ofta en anvisning om exakt hur många centimeter och i bästa fall får du också en sågmall. Såga ut hålet för diskbänken i bänkskivan.

Annons

- Lägg silikon på kanten där du har sågat ut för diskbänken.

- Montera diskbänken med monteringsbeslagen.

- Lyft bänkskivan på plats och skruva fast den inifrån skåpen.

Så här kaklar du:

Du behöver

Hink

Borrmaskin med omrörare

Fixkam

Fogspackel

Kakelskärare (finns att hyra eller låna på kakelaffären)

Svamp

Kakelsnöre eller kakelkryss.

Skelettspruta och silikon

Maskeringstejp


1. Innan du påbörjar kaklingsarbetet måste du bryta loss de gamla plattorna. Lämpligen med en kofot. Planera hur plattorna skall sitta. Det är bättre att du börjar med en halv platta så att du slipper avsluta med en smal plattbit.


2. Blanda fixet enligt anvisningarna på förpackningen. Stryk ut fixet med en fixkam på väggen. Tryck fast plattorna lite snett och vrid dem på plats. Om du vill ha samma avstånd mellan plattorna använder du kakelkryss eller kakelsnören.


3. Börja fogningen när fixet har torkat. Läs på förpackningen hur lång tid det tar för fixet att torka. Blanda fogmassan och använd en gummispackel och pressa fogmassa in i fogarna. Dra av överflödig fogmassa diagonalt mot fogarna.

Tänk på att i hörn och i skarven mellan bänkskiva/diskbänk skall det inte vara någon fogmassa. Använd en fuktad svamp och tvätta av kaklet när fogmassan har torkat något. Polera kaklet med torr trasa när fogmassan på plattorna har torkat. Vissa fogmassor skall hållas fuktiga i 2 dygn, använd då en fuktad svamp.

4. Nu är det dags att sätta en silikonfog i hörnen och mellan diskbänk och bänkskiva. Använd en silikon som har samma färg som fogmassan. Använd en patron silikon. Skär av spetsen snett och lagom mycket så att spetsen passar i fogarna.

Sätt maskeringstejp på båda sidor om fogen och pressa in silikon i fogen. Släta till med ett finger som du har doppat i en blandning av vatten och diskmedel. Tag bort tejpen på en gång och släta till fogen med fingret igen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 februari 2004

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons