Annons

Nytt kök med små medel

Bänkskivor

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Annons

Om man tröttnat på sitt kök - vad gör man då? Är köket utan anmärkning, bara lite tråkigt, kan en ny bänkskiva och nya kakelplattor göra underverk. Här visar vår snickare Ohlis hur du gör.

Köket blev varmt och inbjudande med hjälp av nytt kakel och ny bänkskiva med infälld ho. Kakel "Quarry" 475 kr/kvm, Centro Kakel & Klinker AB. Diskho "Emsen" 965 kr och blandare "Bågvik" 895 kr, Ikea. Tillsågade bänkskivan i laminat från Bauhaus, 449 kr.

Det var väl egentligen inte något större fel på köket. Det kändes bara lite tråkigt och eftersom familjen var nyinflyttad ville de dessutom gärna sätta sin egen prägel på det - utan att lägga ner allt för mycket pengar. Lösningen blev att byta ut den lite nötta diskbänken mot en ny och ta bort det tråkvita kaklet och simsalabim fick man ett nytt kök i hemtrevliga varma jordfärger. Slutnotan hamnade på 5000 kronor.

Så här monterar du bänkskivan med infälld diskho/bänk:

Du behöver

Sticksåg

Skruvdragare/ skruvmejsel

Tumstock


1. Se till att du med hjälp av en fackman kan koppla loss rören under diskbänken. Bryt därefter loss den gamla diskbänken med till exempel en kofot.


2. Se till att få bänkskivorna sågade i rätt längd i affären. Det kostar inte många tior och spar otroligt mycket arbete och blir snyggt och rätt. Lägg bänkskivan på plats, och rita av skåpstommarna på undersidan av skivan.

Lägg bänkskivan med undersidan upp, på några bockar eller ett par reglar, så att du kan såga ut för diskbänken. Markera var diskhon skall sitta. Placera diskhon så långt ifrån väggen som möjligt utan att den går utanför bänkstommen och avståndet mellan diskho och främre kant på skivan blir för litet.


3. Såga ur bänkstommarna så att diskhon får plats. Obs! Tänk på att du måste såga någon eller några centimeter innanför det du ritat upp. Med diskhon kommer ofta en anvisning om exakt hur många centimeter och i bästa fall får du också en sågmall. Såga ut hålet för diskbänken i bänkskivan.

Annons

- Lägg silikon på kanten där du har sågat ut för diskbänken.

- Montera diskbänken med monteringsbeslagen.

- Lyft bänkskivan på plats och skruva fast den inifrån skåpen.

Så här kaklar du:

Du behöver

Hink

Borrmaskin med omrörare

Fixkam

Fogspackel

Kakelskärare (finns att hyra eller låna på kakelaffären)

Svamp

Kakelsnöre eller kakelkryss.

Skelettspruta och silikon

Maskeringstejp


1. Innan du påbörjar kaklingsarbetet måste du bryta loss de gamla plattorna. Lämpligen med en kofot. Planera hur plattorna skall sitta. Det är bättre att du börjar med en halv platta så att du slipper avsluta med en smal plattbit.


2. Blanda fixet enligt anvisningarna på förpackningen. Stryk ut fixet med en fixkam på väggen. Tryck fast plattorna lite snett och vrid dem på plats. Om du vill ha samma avstånd mellan plattorna använder du kakelkryss eller kakelsnören.


3. Börja fogningen när fixet har torkat. Läs på förpackningen hur lång tid det tar för fixet att torka. Blanda fogmassan och använd en gummispackel och pressa fogmassa in i fogarna. Dra av överflödig fogmassa diagonalt mot fogarna.

Tänk på att i hörn och i skarven mellan bänkskiva/diskbänk skall det inte vara någon fogmassa. Använd en fuktad svamp och tvätta av kaklet när fogmassan har torkat något. Polera kaklet med torr trasa när fogmassan på plattorna har torkat. Vissa fogmassor skall hållas fuktiga i 2 dygn, använd då en fuktad svamp.

4. Nu är det dags att sätta en silikonfog i hörnen och mellan diskbänk och bänkskiva. Använd en silikon som har samma färg som fogmassan. Använd en patron silikon. Skär av spetsen snett och lagom mycket så att spetsen passar i fogarna.

Sätt maskeringstejp på båda sidor om fogen och pressa in silikon i fogen. Släta till med ett finger som du har doppat i en blandning av vatten och diskmedel. Tag bort tejpen på en gång och släta till fogen med fingret igen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02. februari 2004
 
Annons
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Stenkoll på sten - montering

Bänkskivor Så här monterar du!

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Bänkskivor Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket underhåll man är beredd att göra, finns idag många material att välja mellan.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Bänkskivor Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons