Annons
Ekskivan slipas ner till rent trä innan den torkas av och stryks med vit oljebets. Efter en torktid på ett dygn kan träoljan appliceras.
Ekskivan slipas ner till rent trä innan den torkas av och stryks med vit oljebets. Efter en torktid på ett dygn kan träoljan appliceras.

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Bänkskivor

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark yta. Den blir som ny!

Annons
Den massiva bänkskivan av bästa ek hade inte underhållits de sista fem åren eller så. Den fina, vita nyansen var helt borta och träet sög till sig all slags smuts. Något skulle göras och valet föll på en oljebaserad bets.

Oljebetsen tränger ner i träet och täpper igen porerna vilket ger en slitstark yta. Den blir dock inte vattenavvisande, men det ordnas efteråt med vit olja. Här används alltså vit oljebets, men det finns många kulörer att välja bland.


Före. Ytan på bänkskivan var sliten och man ville inte lägga matvaror på den.

Detta behöver du:

Material
Slippapper, korn 40, 150 och 240
OIjebets, (här används Herdins antikvit)
Olja till träskivor, godkänd för ytor där man lagar mat (till exempel Junckers Rustic)
Bomullstrasor

Verktyg
Trekantsslip (deltaslip)
Planslip

Prisbild: Från 250 kronor.

Se upp med självantändande trasor!

Trasor som använts till oljebets, linolja och andra oljor kan självantända och får absolut inte slängas i soporna. Lägg dem i burk med lufttätt lock och lämna dem i stället på en kemidepå.


Så här slipar, betsar och oljar du in träskivan

Dag 1: Slipa träskivan och betsa den


1. Skivan behöver inte tas bort medan den slipas med planslip eller excenterslip och slippapper korn 40 (som är rätt grovt). Det gäller att komma ner under den ytliga oljan och resterna av tidigare ytbehandlingar. Var extra flitig där det finns märken, ränder eller jack. Plåtburkar ger svarta ränder på ek. 

2. Deltaslipen kommer åt längs kanter, i hörn och runt disklådan. Du behöver inte vara rädd för att slipen gör märken på kanter och annat. Det gör den inte för slippapperet sitter under sulan som är tjock och av gummi. Använd slippapper korn 40 även nu.

3. Hålkälslisten slipas för hand liksom andra ställen där det inte går att komma åt med maskinerna, till exempel mellan disklåda och vägg. Även när du slipar för hand använder du det grova slippapperet korn 40.

4. Efter grovslipning torkas allt slipdamm bort med fuktig men hårt urvriden trasa. Fortsätt sedan med slippapper 150 och till sist 240. Viktigt! När skivan har slipats sista gången får den vila ett par timmar så att den är alldeles torr. Oljebets fastnar inte på fuktigt underlag.

5. Oljebetsen hälls ut på bänkskivan och arbetas ner ordentligt i träet med en dammfri trasa. Torka hela tiden efter längs med ådringen och fibrerna. Använd gummihandskar för det är svårt att tvätta bort oljan från fingrarna. Efter cirka 20 minuter torkas överflödig olja bort. Viktigt! Överflödig olja och bets måste torkas bort så fort som möjligt så att det inte bildas små pölar med bets eller olja. De kan nämligen inte fås bort på annat sätt än med slipning när oljan eller betsen har torkat in. Låt medlet få verka cirka ett dygn innan du polerar.


Dag 2 Olja in skivan

Annons

6. Efter härdning under 24 timmar stryks hela bänkskivan med vitpigmenterad olja. Vi använder här en olja som är specialgjord för bänkskivor, Junckers Rustic Oil White. När oljan har torkat blir ytan mycket slitstark och motståndskraftig. Upprepas behandlingen efter ett par dygn blir det ännu bättre. 

Efter. Bänkskivan ser ny ut efter behandlingen och tål nu lite av varje.

Köpinformation

Herdins www.herdins.se
Junckers Rustic www.junckers.se

10 december 2008

1 Kommentarer

2013-11-04
arne
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons