Annons
Denna betongkonstruktion - som visserligen kräver en del förarbete - är stark, lätt att hålla ren och tål dessutom fukt.
Denna betongkonstruktion - som visserligen kräver en del förarbete - är stark, lätt att hålla ren och tål dessutom fukt.

Färggrann köksbänk med kakel

Bänkskivor

Drömmer du om ett kök i lantlig stil? Se här hur du skapar en färggrann köksbänk av kakel som passar perfekt i det rustika köket.

Annons
En kakelklädd bänk är en av de läckraste ingredienserna du kan använda för att tillreda ett eget mustigt bondkök! Den enklaste metoden är att använda en plywoodskiva på vilken kakel limmas fast. Resultatet kan bli bra, men metoden har sina baksidor eftersom träskivan rör sig när fukthalten och temperaturen ändras. Fogarna mellan kakelplattorna kan då spricka och i värsta fall även kaklet. Ett mer stryktåligt resultat får man genom att gjuta en bänkskiva av betong som man sedan sätter kaklet på. Denna betongkonstruktion - som visserligen kräver en del förarbete - är stark, lätt att hålla ren och tål dessutom fukt.

 Detta har vi använt

Till gjutformen och bänkskiva

6 mm plywood: 

 • 1 botten (A), 66 cm bred

15 x 27 mm hyvlad furu:

 • 1 vägglist (B) 
 • 1 kantlist (C ) 

15 x 15 mm hyvlad furu:

 • 2 låga lister (D)
 • Avståndsklossar (M)

43 mm rundstav: 

 • Pluggar (N) till hål för rör

Galvaniserat viltstängsel:

 • Armering (E), 65 cm bred 

22 x 44 mm teak: 

Annons
 • 1 framkantslist (H)

16 mm rundstav, teak:

 • Proppar (J) till framkantslist, 1 cm långa

Dessutom:

 • PU-lim 
 • Spikar: 1,4 x 25 mm
 • Skruvar: 4 x 20 mm, 4 x 30 mm och 5 x 40 mm
 • Kraftig plastfolie (L) 
 • Kraftiga häftklammer eller märlor 
 • Kakelfix (P)
 • Kakelplattor (G), här 10 x 10 cm 
 • Fogbruk (K) 
 • Torrbetong (F), grovlek 0-8 mm, cirka 45 kg per meter bänkskiva
 • Bottningslist
 • Fogmassa (till exempel Sikaflex-11 FC) 
 • Ståltråd 
 • Kemisk Metall från Plastic Padding
 • SikaCim Impregnering

Här hittar du material:
Nästan alla större byggvaruhus kan leverera allt från skruvar och spikar till betong och disklådor.

Du får montera både disklådor och kranar men du får inte ansluta kranarna till offentligt vattensystem. Det skall en rörmokare göra.

Disklådorna kommer från Gustavsberg och är 50 x 59,5 x 20 cm.

 


 

Bänkskivan - bit för bit

Kakelplattorna (G) läggs i kakelfix (P) på betongplattan (F). Denna har gjutits i en form av höga lister (B) och (C), låga lister (D) och en botten av plywood (A). För att träet inte ska suga ut fukten ur betongen kläs formen med plast (L). Ett armeringsnät (E) läggs i formen. Till sist monteras en framkantslist (H) av teak med skruvar som döljs bakom pluggar (J) av teak.


 

Nedan kan du följa hur det gick till när Carina och Jens byggde denna köksbänk. Utförliga bilder och instruktioner finns i steg-för-steg-artiklarna som är inlänkade under varje avsnitt.

Gör så här!


1. Gör en gjutform. En bänkskiva av detta slag kan gjutas på vanliga standardunderskåp. Gjutformen görs av en plywoodskiva som kantas med en hög och en låg list. På de låga listerna (D) fäster du armeringen. De höga listerna (B och C) fungerar som stöd när du senare drar av överflödig betong. Sist skruvas framkants-listen fast på utsidan av den höga listen (C). Innan betongen hälls i formen klär du den med plastfolie så att fukten från betongen inte sugs ner i plywoodskivan och listerna. Platsen där disklådor ska sitta markeras med kantlister. Till sist sätter du fast ett par rundstavar för rörhålen till kranarna.

Klicka här för steg-för-steg-beskrivning


2. Gjut en bänkskiva. Blanda betongen efter anvisningarna på påsen, men häll inte i för mycket vatten. Om du gör en för tunn blandning så blir den inte så stark. Bänkskivan är endast cirka 60 centimeter bred och även om den är ett par meter lång så kan du gjuta hela på en gång. Men se till att fylla ut formen ordentligt och var noga med att det inte bildas luftbubblor. Efter gjutning täcks betongen med plastfolie. Då håller den sig fuktig längre och ju längre tid härdningen tar, desto starkare blir den färdiggjutna betongplattan.

Klicka här för steg-för-steg-beskrivning


3. Montera disklådorna. Nu återstår endast att såga hål i bänkskivan. Monteringen av disklådorna kan dock inte göras förrän betongplattan har härdat fullständigt. För en platta i denna tjocklek tar det cirka en vecka. Just dessa underskåp är snickrade på plats och därför finns redan bärlister som de två disklådorna kan vila på. Men även vanliga standardskåp kan som sagt användas och då bör där även monteras en bärlist. När hålen har anpassats läggs disklådorna på plats. De läggs i en sträng speciallim som är starkt och härdar snabbt.

Klicka här för steg-för-steg-beskrivning


4. Lägg på kaklet. Gör gärna en provläggning innan kaklet läggs på. Om du väljer en mindre kakelstorlek slipper du skära så många plattor. En teaklist blir en snygg och stark framkant. Denna skruvas fast med skruvar som försänks så mycket att de kan täckas av teakproppar, vilka kapas av en rundstav av teak. Runda av framkanterna innan listen monteras. Använd en handöverfräs med ett passande frässtål. Du kan också hyvla och sedan slipa kanterna - först med grovt slippapper och sedan med fint, tills kanten blir rund och mjuk.

Klicka här för steg-för-steg-beskrivning

10 oktober 2008

4 Kommentarer

2008-10-26
Jonex
2008-10-29
Fresta
2008-11-23
Jonex
2009-01-25
Tandis
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons