Annons

Färggrann köksbänk med kakel - montera disklådorna

Bänkskivor

När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister som de två disklådorna kan vila på. Nu återstår endast att såga hål i bänkskivan.

Annons

Läs artikeln Färggrann köksbänk med kakel för att se en översikt på hur du gör denna köksbänk! Läs hur du gör gjutformen här! Och för att se hur du gjuter en bänkskiva klickar du här!

Monteringen av disklådorna kan dock inte göras förrän betongplattan har härdat fullständigt. För en platta i denna tjocklek tar det cirka en vecka för betongen att härda.

Själva monteringen går sedan tämligen fort. Disklådorna skall bara läggas på plats när hålen har anpassats. De läggs i en sträng speciallim, Kemisk Metall. Det är ett lim som är starkt och härdar snabbt. Limmet finns i bygg- och färgfackhandeln.


1. När betongplattan har härdat en vecka skruvas de höga listerna runt disklådorna bort. Därefter sågar man med fogsvans upp ett hål. Sågen förs längs de låga listerna.

2. Skruvarna tas bort från rundstavarna som har suttit i betongen. Därefter borras stavarna bort med en hålsåg vars diameter passar till rören till kranen. Tack vare denna lösning slipper du borra i betongen. Har du ingen hålsåg kan du använda spiralborr.

3. Det är nu dags att blanda lim (Kemisk Metall) och fördela limmet på de bärlister som disklådorna skall vila på. Disklådorna fördelas med lika mycket luft runt om på alla sidor. Här används små plastbitar för att få rätt avstånd. Låt limmet härda 30 minuter. 

4. I springan mellan disklådorna och bänken pressar Jens nu ner en bottningslist, så att det blir 5 mm från listen till bänkens ovankant. Fogen fylls därefter med silikon- eller byggfogmassa.

Viktigt

Impregnera fogarna
Fogarna mellan kakelplattorna blir snabbt solkiga, kladdiga och fula av fett, matrester och spill om du inte behandlar dem - eller tvättar bänken varje timme ...

Stryk därför den färdiga bänkskivan med impregnering, t.ex. SikaCim, innan du använder köket. Låt fogarna få suga en halvtimme innan överflödigt medel torkas bort.

Läs hur du fortsätter bygga denna köksbänk i artikeln Lägg på kaklet

Annons
10 oktober 2008

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons