Annons

Färggrann köksbänk med kakel - montera disklådorna

Bänkskivor

När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister som de två disklådorna kan vila på. Nu återstår endast att såga hål i bänkskivan.

Annons

Läs artikeln Färggrann köksbänk med kakel för att se en översikt på hur du gör denna köksbänk! Läs hur du gör gjutformen här! Och för att se hur du gjuter en bänkskiva klickar du här!

Monteringen av disklådorna kan dock inte göras förrän betongplattan har härdat fullständigt. För en platta i denna tjocklek tar det cirka en vecka för betongen att härda.

Själva monteringen går sedan tämligen fort. Disklådorna skall bara läggas på plats när hålen har anpassats. De läggs i en sträng speciallim, Kemisk Metall. Det är ett lim som är starkt och härdar snabbt. Limmet finns i bygg- och färgfackhandeln.


1. När betongplattan har härdat en vecka skruvas de höga listerna runt disklådorna bort. Därefter sågar man med fogsvans upp ett hål. Sågen förs längs de låga listerna.

2. Skruvarna tas bort från rundstavarna som har suttit i betongen. Därefter borras stavarna bort med en hålsåg vars diameter passar till rören till kranen. Tack vare denna lösning slipper du borra i betongen. Har du ingen hålsåg kan du använda spiralborr.

3. Det är nu dags att blanda lim (Kemisk Metall) och fördela limmet på de bärlister som disklådorna skall vila på. Disklådorna fördelas med lika mycket luft runt om på alla sidor. Här används små plastbitar för att få rätt avstånd. Låt limmet härda 30 minuter. 

4. I springan mellan disklådorna och bänken pressar Jens nu ner en bottningslist, så att det blir 5 mm från listen till bänkens ovankant. Fogen fylls därefter med silikon- eller byggfogmassa.

Viktigt

Impregnera fogarna
Fogarna mellan kakelplattorna blir snabbt solkiga, kladdiga och fula av fett, matrester och spill om du inte behandlar dem - eller tvättar bänken varje timme ...

Stryk därför den färdiga bänkskivan med impregnering, t.ex. SikaCim, innan du använder köket. Låt fogarna få suga en halvtimme innan överflödigt medel torkas bort.

Läs hur du fortsätter bygga denna köksbänk i artikeln Lägg på kaklet

Annons
10 oktober 2008

0 Kommentarer

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

2

Välj rätt bänkskivor till köket

Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva.

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons