Annons

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Annons

Välj gärna en mindre kakelstorlek som 10 x 10 cm eftersom man då slipper skära så många plattor. Det visade sig också vid detta tillfälle. Skärningsarbetet var överkomligt.

För att sätta pricken över i vill man matcha de blå kakelplattorna med snygga framkantslister av teak. Dessa skruvas fast och skruvarna försänks så mycket att de kan täckas av teakproppar som Jens har kapat av en rundstav av teak.

Innan framkantslisten monteras rundar man av framkanterna. Det går snabbt och lätt med en handöverfräs som försetts med ett passande frässtål. Men det även bra att hyvla kanterna och sedan slipa dem - först med grovt slippapper och sedan med fint till kanten blir rund.

Läs föregående artiklar för att se hur du bygger denna köksbänk:

Färggrann köksbänk med kakel
Gör en gjutform
Gjut en bänkskiva
Montera disklådorna


1. För att mönstret inte skall förskjutas när kakelplattorna läggs runt hörnet så fäster Jens tillfälligt en hjälplist i de höga listerna (B och C). Om några plattor måste skäras görs det lätt med en kakelskärare som man kan hyra där kaklet köps, men vinkelslip går också bra. Små bitar kan nypas bort med tång.

2. Kakelfixet (P) blandas enligt anvisningarna på förpackningen och fördelas med tandspackel på betongplattan. För att slippa en rad med mycket smala plattor bakom disklådorna valde Jens att skära plattorna i två rader. Låt kakelfixet härda ett dygn innan du fogar.

3. Framkantslisten (H) kan monteras medan kakelfixet härdar. Eftersom skruvarna, som placeras med 20 cm avstånd, skall försänkas borrar Jens 12 mm djupa hål med ett 16 mm borr. Därefter byter han till ett 4,5 mm borr och borrar rätt igenom listen. Nu kan framkantlisten monteras med PU-lim och 5 x 40 mm skruvar.

4. Pluggarna (J) stryks med lim och knackas fast i hålen. Varje propp är 10 mm lång och sågas till av en 16 mm rundstav av teak. De sågas i geringslåda för att det skall gå snabbt och lätt.

5. Fogbruket (K) blandas efter anvisningarna på förpackningen och fördelas i fogarna med en gummiskrapa. För att fogarna skall fyllas igen ordentligt förs gummiskrapan diagonalt över fogarna.

6. När fogarna har stelnat – efter cirka 30 minuter – tvättas överflödigt fogbruk bort från kaklet med ren fuktad svamp (som sköljs ofta). När allt fogbruk är borta från kaklet poleras med en ren, torr trasa.
Annons
10 oktober 2008

1 Kommentarer

2012-09-02
Morgan
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons