Annons

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Annons

Välj gärna en mindre kakelstorlek som 10 x 10 cm eftersom man då slipper skära så många plattor. Det visade sig också vid detta tillfälle. Skärningsarbetet var överkomligt.

För att sätta pricken över i vill man matcha de blå kakelplattorna med snygga framkantslister av teak. Dessa skruvas fast och skruvarna försänks så mycket att de kan täckas av teakproppar som Jens har kapat av en rundstav av teak.

Innan framkantslisten monteras rundar man av framkanterna. Det går snabbt och lätt med en handöverfräs som försetts med ett passande frässtål. Men det även bra att hyvla kanterna och sedan slipa dem - först med grovt slippapper och sedan med fint till kanten blir rund.

Läs föregående artiklar för att se hur du bygger denna köksbänk:

Färggrann köksbänk med kakel
Gör en gjutform
Gjut en bänkskiva
Montera disklådorna


1. För att mönstret inte skall förskjutas när kakelplattorna läggs runt hörnet så fäster Jens tillfälligt en hjälplist i de höga listerna (B och C). Om några plattor måste skäras görs det lätt med en kakelskärare som man kan hyra där kaklet köps, men vinkelslip går också bra. Små bitar kan nypas bort med tång.

2. Kakelfixet (P) blandas enligt anvisningarna på förpackningen och fördelas med tandspackel på betongplattan. För att slippa en rad med mycket smala plattor bakom disklådorna valde Jens att skära plattorna i två rader. Låt kakelfixet härda ett dygn innan du fogar.

3. Framkantslisten (H) kan monteras medan kakelfixet härdar. Eftersom skruvarna, som placeras med 20 cm avstånd, skall försänkas borrar Jens 12 mm djupa hål med ett 16 mm borr. Därefter byter han till ett 4,5 mm borr och borrar rätt igenom listen. Nu kan framkantlisten monteras med PU-lim och 5 x 40 mm skruvar.

4. Pluggarna (J) stryks med lim och knackas fast i hålen. Varje propp är 10 mm lång och sågas till av en 16 mm rundstav av teak. De sågas i geringslåda för att det skall gå snabbt och lätt.

5. Fogbruket (K) blandas efter anvisningarna på förpackningen och fördelas i fogarna med en gummiskrapa. För att fogarna skall fyllas igen ordentligt förs gummiskrapan diagonalt över fogarna.

6. När fogarna har stelnat – efter cirka 30 minuter – tvättas överflödigt fogbruk bort från kaklet med ren fuktad svamp (som sköljs ofta). När allt fogbruk är borta från kaklet poleras med en ren, torr trasa.
Annons
10 oktober 2008

1 Kommentarer

2012-09-02
Morgan
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons