Annons

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Annons

Välj gärna en mindre kakelstorlek som 10 x 10 cm eftersom man då slipper skära så många plattor. Det visade sig också vid detta tillfälle. Skärningsarbetet var överkomligt.

För att sätta pricken över i vill man matcha de blå kakelplattorna med snygga framkantslister av teak. Dessa skruvas fast och skruvarna försänks så mycket att de kan täckas av teakproppar som Jens har kapat av en rundstav av teak.

Innan framkantslisten monteras rundar man av framkanterna. Det går snabbt och lätt med en handöverfräs som försetts med ett passande frässtål. Men det även bra att hyvla kanterna och sedan slipa dem - först med grovt slippapper och sedan med fint till kanten blir rund.

Läs föregående artiklar för att se hur du bygger denna köksbänk:

Färggrann köksbänk med kakel
Gör en gjutform
Gjut en bänkskiva
Montera disklådorna


1. För att mönstret inte skall förskjutas när kakelplattorna läggs runt hörnet så fäster Jens tillfälligt en hjälplist i de höga listerna (B och C). Om några plattor måste skäras görs det lätt med en kakelskärare som man kan hyra där kaklet köps, men vinkelslip går också bra. Små bitar kan nypas bort med tång.

2. Kakelfixet (P) blandas enligt anvisningarna på förpackningen och fördelas med tandspackel på betongplattan. För att slippa en rad med mycket smala plattor bakom disklådorna valde Jens att skära plattorna i två rader. Låt kakelfixet härda ett dygn innan du fogar.

3. Framkantslisten (H) kan monteras medan kakelfixet härdar. Eftersom skruvarna, som placeras med 20 cm avstånd, skall försänkas borrar Jens 12 mm djupa hål med ett 16 mm borr. Därefter byter han till ett 4,5 mm borr och borrar rätt igenom listen. Nu kan framkantlisten monteras med PU-lim och 5 x 40 mm skruvar.

4. Pluggarna (J) stryks med lim och knackas fast i hålen. Varje propp är 10 mm lång och sågas till av en 16 mm rundstav av teak. De sågas i geringslåda för att det skall gå snabbt och lätt.

5. Fogbruket (K) blandas efter anvisningarna på förpackningen och fördelas i fogarna med en gummiskrapa. För att fogarna skall fyllas igen ordentligt förs gummiskrapan diagonalt över fogarna.

6. När fogarna har stelnat – efter cirka 30 minuter – tvättas överflödigt fogbruk bort från kaklet med ren fuktad svamp (som sköljs ofta). När allt fogbruk är borta från kaklet poleras med en ren, torr trasa.
Annons
10 oktober 2008

1 Kommentarer

2012-09-02
Morgan
3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

0

Färggrann köksbänk med kakel - montera disklådorna

När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister...

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

2

Välj rätt bänkskivor till köket

Det är många krav vi kan ställa på en riktigt bra bänkskiva.

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons