Annons

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Bänkskivor

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

Annons

Läs artikeln Färggrann köksbänk med kakel för att se en översikt på hur du gör denna köksbänk! Läs hur du gör gjutformen här!

Betongen skall blandas efter anvisningarna på påsen. Det är under alla omständigheter viktigt att du inte häller i för mycket vatten - hellre lite för lite. Om du gör en för tunn blandning, så att betongen flyter åt sidan när du rör i den, så blir den inte så stark.

När betongen har blandats kan du gjuta hela bänkskivan. Den är ju endast cirka 60 cm bred och även om den är ett par meter lång så kan du gjuta hela på en gång. Men se till att fylla ut formen ordentligt och var noga med att det inte bildas luftbubblor. Efter gjutning täcks betongen med plastfolie. Då håller den sig fuktig längre och ju längre tid härdningen tar, desto starkare blir den färdiggjutna betongplattan.


1. Blanda betongen i en stor balja. Det är en fördel om du efter blandning med spade också blandar med omrörare i borrmaskinen. Skyffla upp betongen i formen, och se till att den sjunker ner överallt.

2. Betongen skall vibreras för att få bort alla eventuella luftbubblor i den. Det är också viktigt att betongen ligger tätt runt armeringen. Här spänner vi fast en vagnsbult i borrmaskinen. Därefter förs borrmaskinen så att bulten dras längs bottnen.

3. Nu är det dags att dra bort överflödig betong. Det gör Jens med en alldeles rak list som förs i sicksack fram och tillbaka över betongen medan listen vilar på de höga kantlisterna (B och C). När ytan är släts täcks betongen med plastfolie.

4. Runt disklådorna gäller det att vara extra noggrann. Betongen skall vibreras ordentligt eftersom bänkskivan är mer ömtålig ju smalare den är. Även här dras ytan jämn ner till listerna (B och?C). Allra sist skrapas betongen bort på rundstavarna.

Läs hur du fortsätter bygga denna köksbänk i följande artikeldelar:

Montera disklådorna
Lägg på kaklet

Annons
10 oktober 2008

0 Kommentarer

1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

3

Byt bänkskiva

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons