Annons

Byt bänkskiva

Bänkskivor

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Annons

Så här fint blev det med en ny, grå bänkskiva i laminat av märket Getalit från Bauhaus. Inbyggnadshällen med touchkontroller heter Electrolux EHS 6651P, diskbänk från Intra, modell Eurora EUP 80 med skärbräda, diskmedelsbehållare och två rejäla hoar. Blandaren heter Mora Cera High Line, Mora Armatur. Kakel från Höganäs.

En ny arbetsbänk till köket behöver inte vara en stor investering, men gör mycket för helhetsintrycket. Vilket material du ska välja beror både på plånboken och hur du vanligtvis arbetar i köket. En slipad granitskiva är förhållandevis dyr, men i gengäld i princip underhållsfri och mycket tålig, både mot vassa knivar, värme och väta. Massivt trä är ett varmt och levande material, men kräver att du oljar eller vaxar den ett par gånger per år för att den ska förbli fuktavstötande. Plåt är suveränt när det gäller att klara väta, men kan bli bucklig om man ställer heta saker på den och repas lätt. Kompositmaterial är extremt starkt och tåligt men kostar en rejäl slant. Det vanligaste och billigaste materialet är laminat, som finns i mängder av färger och mönster. Viss försiktighet med vassa knivar krävs samt att man ser till att inte fukt tränger in i spånskivan under laminatet, annars är den underhållsfri och tålig mot värme och väta. Det finns även bänkskivor i glas och betong samt skivor anpassade för kakelsättning.

Här visar vi hur man byter ut en gammal laminatskiva mot en ny.

1. Börja med att skära loss den gamla bänkskivan i silikonskarven mot väggen eller kaklet. Det här är extra viktigt att du gör noggrant om du inte ska byta ut kaklet, så att plattorna inte skadas.

2. Montera sedan bort spis, ugn, (ta ur propparna först eller stäng av strömmen!) diskbänk, blandare och eventuellt de lådor i köksinredningen som sitter högst upp mot bänkskivan.

3. Skruva loss bänkskivan underifrån där den är fäst i skåpstommarna. Dra sedan loss skivan rakt ut från väggen. Kontrollera först att inte skivan är spikad eller limmad, då måste den brytas loss eller spikarna sågas av.

4. Snygga till och skär bort gamla silikonrester i underkant på kaklet med en fönsterskrapa, ett rakblad eller liknande vasst verktyg.

5. Lägg nya skivan på plats och kontrollera att den passar. Markera underifrån var häll och diskbänk ska vara. Ska du behålla häll/spis och diskbänk vänder du sedan på skivan och ritar av hålen på undersidan. Ska du montera nytt, se nästa punkt.

Annons

6. Kontrollmät och rita noga hålen för häll och diskbänk — det är dyrt att såga fel! I vårt exempel monterar vi ny häll och en diskbänk där praktisk mall att rita efter följde med.

7. Borra ett litet hål, cirka 7 mm i varje hörn innanför din markering. Borra från baksidan och borra helt igenom. På så sätt slipper du att laminatet spricker vilket kan inträffa om du börjar direkt med en stor borr.

8. Vänd på skivan och borra sedan upp hålen från ovansidan med en stor borr, cirka 10-13 mm. Borra innanför markeringen. Hålen använder du sedan för att börja såga i, så slipper du svänga med sågen.

9. Vänd skivan igen och såga från baksidan längs markeringen med sticksåg. Använd ett fintandat sågblad, nytt och vasst. Laminat är hårt, kanske behöver du byta blad om du ska såga mycket.

10. Läs noga igenom instruktionerna för hur häll och diskbänk ska monteras. Här monteras diskbänken smidigt med clips som klämmer fast den i hålet.

11. Dags att montera spishäll och diskbänk. Smeta först in snittytorna med silikon så att inte fukt kan tränga in i skivan. Om hällen/ugnen är en fast installation måste en elektriker installera.

12. Tejpa fast maskeringstejp cirka 5 mm från botten på kaklet och 5 mm in på bänkskivan. Spruta en tjock sträng silikon däremellan, jämna ut med tummen och ta bort tejpen.

13. Mät, skär till och stryk fast dekorlisterna som ska sitta i änden av bänkskivan med strykjärn. Detta är ett precisionsjobb, men noggrannhet gör en hel del för slutfinishen! Färdigt!

Detaljbilder

Den här diskbänken är nedfälld i bänkskivan och kläms fast med clips i hålet.. Diskbänken är i rostfritt stål och kommer från Intra och heter Eurora EUP 8. Bredd 90 centimeter inklusive avställningsytan till vänster,
men endast 80 centimeter skåpsbredd krävs. Diskmedelspump ingår, skärbräda och renslåda med mera finns som tillbehör. Pris cirka 7000 kronor. Obs! Glöm inte att smörja in snittytorna i skivan med silikon innan du monterar en diskbänk, om det kommer in fukt i laminatskivan kan skivan svälla och bli ful.

Små detaljer som blandare ger också ett lyft till köket. Här en nyhet från Mora Armatur, Mora Cera High Line i krom. Den höga pipen är inte bara vacker utan även mycket praktisk, till exempel när man diskar eller ska fylla stora grytor och hinkar. Dessutom är den barnsäker, energisnål och droppfri. Pris cirka 1500 kronor.


Skönt att slippa smutssamlande knappar med en slät glaskeramikhäll med integrerade touchkontroller. Valda inställningar lyser i rött inuti glasskivan. Hällen är utrustad med bland annat barnsäkert häll-lås, självavstängning, variabla värmezoner och restvärmevisare som talar om
ifall en platta fortfarande är varm. Cirkapris 6500 kronor.


Bänkskivan i mellangrå, silverskiftande laminat är 60 centimeter bred, 3 centimeter tjock och av märket Getalit från Bauhaus. Skivan har 10 års garanti och tål värme upp till 230 grader, är ljusbeständig, repsäker samt
vatten- och fläcktålig. Pris cirka 350 kronor/löpmeter, eller hel skiva 410 centimeter 900 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 januari 2007

3 Kommentarer

2008-02-11
Johan
2012-10-27
Ulf
2015-09-11
sl
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

1

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna...

0

Färggrann köksbänk med kakel - gjut en bänkskiva

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons