Annons

Byt bänkskiva

Bänkskivor

Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Annons

Så här fint blev det med en ny, grå bänkskiva i laminat av märket Getalit från Bauhaus. Inbyggnadshällen med touchkontroller heter Electrolux EHS 6651P, diskbänk från Intra, modell Eurora EUP 80 med skärbräda, diskmedelsbehållare och två rejäla hoar. Blandaren heter Mora Cera High Line, Mora Armatur. Kakel från Höganäs.

En ny arbetsbänk till köket behöver inte vara en stor investering, men gör mycket för helhetsintrycket. Vilket material du ska välja beror både på plånboken och hur du vanligtvis arbetar i köket. En slipad granitskiva är förhållandevis dyr, men i gengäld i princip underhållsfri och mycket tålig, både mot vassa knivar, värme och väta. Massivt trä är ett varmt och levande material, men kräver att du oljar eller vaxar den ett par gånger per år för att den ska förbli fuktavstötande. Plåt är suveränt när det gäller att klara väta, men kan bli bucklig om man ställer heta saker på den och repas lätt. Kompositmaterial är extremt starkt och tåligt men kostar en rejäl slant. Det vanligaste och billigaste materialet är laminat, som finns i mängder av färger och mönster. Viss försiktighet med vassa knivar krävs samt att man ser till att inte fukt tränger in i spånskivan under laminatet, annars är den underhållsfri och tålig mot värme och väta. Det finns även bänkskivor i glas och betong samt skivor anpassade för kakelsättning.

Här visar vi hur man byter ut en gammal laminatskiva mot en ny.

1. Börja med att skära loss den gamla bänkskivan i silikonskarven mot väggen eller kaklet. Det här är extra viktigt att du gör noggrant om du inte ska byta ut kaklet, så att plattorna inte skadas.

2. Montera sedan bort spis, ugn, (ta ur propparna först eller stäng av strömmen!) diskbänk, blandare och eventuellt de lådor i köksinredningen som sitter högst upp mot bänkskivan.

3. Skruva loss bänkskivan underifrån där den är fäst i skåpstommarna. Dra sedan loss skivan rakt ut från väggen. Kontrollera först att inte skivan är spikad eller limmad, då måste den brytas loss eller spikarna sågas av.

4. Snygga till och skär bort gamla silikonrester i underkant på kaklet med en fönsterskrapa, ett rakblad eller liknande vasst verktyg.

5. Lägg nya skivan på plats och kontrollera att den passar. Markera underifrån var häll och diskbänk ska vara. Ska du behålla häll/spis och diskbänk vänder du sedan på skivan och ritar av hålen på undersidan. Ska du montera nytt, se nästa punkt.

Annons

6. Kontrollmät och rita noga hålen för häll och diskbänk — det är dyrt att såga fel! I vårt exempel monterar vi ny häll och en diskbänk där praktisk mall att rita efter följde med.

7. Borra ett litet hål, cirka 7 mm i varje hörn innanför din markering. Borra från baksidan och borra helt igenom. På så sätt slipper du att laminatet spricker vilket kan inträffa om du börjar direkt med en stor borr.

8. Vänd på skivan och borra sedan upp hålen från ovansidan med en stor borr, cirka 10-13 mm. Borra innanför markeringen. Hålen använder du sedan för att börja såga i, så slipper du svänga med sågen.

9. Vänd skivan igen och såga från baksidan längs markeringen med sticksåg. Använd ett fintandat sågblad, nytt och vasst. Laminat är hårt, kanske behöver du byta blad om du ska såga mycket.

10. Läs noga igenom instruktionerna för hur häll och diskbänk ska monteras. Här monteras diskbänken smidigt med clips som klämmer fast den i hålet.

11. Dags att montera spishäll och diskbänk. Smeta först in snittytorna med silikon så att inte fukt kan tränga in i skivan. Om hällen/ugnen är en fast installation måste en elektriker installera.

12. Tejpa fast maskeringstejp cirka 5 mm från botten på kaklet och 5 mm in på bänkskivan. Spruta en tjock sträng silikon däremellan, jämna ut med tummen och ta bort tejpen.

13. Mät, skär till och stryk fast dekorlisterna som ska sitta i änden av bänkskivan med strykjärn. Detta är ett precisionsjobb, men noggrannhet gör en hel del för slutfinishen! Färdigt!

Detaljbilder

Den här diskbänken är nedfälld i bänkskivan och kläms fast med clips i hålet.. Diskbänken är i rostfritt stål och kommer från Intra och heter Eurora EUP 8. Bredd 90 centimeter inklusive avställningsytan till vänster,
men endast 80 centimeter skåpsbredd krävs. Diskmedelspump ingår, skärbräda och renslåda med mera finns som tillbehör. Pris cirka 7000 kronor. Obs! Glöm inte att smörja in snittytorna i skivan med silikon innan du monterar en diskbänk, om det kommer in fukt i laminatskivan kan skivan svälla och bli ful.

Små detaljer som blandare ger också ett lyft till köket. Här en nyhet från Mora Armatur, Mora Cera High Line i krom. Den höga pipen är inte bara vacker utan även mycket praktisk, till exempel när man diskar eller ska fylla stora grytor och hinkar. Dessutom är den barnsäker, energisnål och droppfri. Pris cirka 1500 kronor.


Skönt att slippa smutssamlande knappar med en slät glaskeramikhäll med integrerade touchkontroller. Valda inställningar lyser i rött inuti glasskivan. Hällen är utrustad med bland annat barnsäkert häll-lås, självavstängning, variabla värmezoner och restvärmevisare som talar om
ifall en platta fortfarande är varm. Cirkapris 6500 kronor.


Bänkskivan i mellangrå, silverskiftande laminat är 60 centimeter bred, 3 centimeter tjock och av märket Getalit från Bauhaus. Skivan har 10 års garanti och tål värme upp till 230 grader, är ljusbeständig, repsäker samt
vatten- och fläcktålig. Pris cirka 350 kronor/löpmeter, eller hel skiva 410 centimeter 900 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 januari 2007

3 Kommentarer

2008-02-11
Johan
2012-10-27
Ulf
2015-09-11
sl
1

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

0

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

0

Stenkoll på sten

Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

0

Byta bänkskivan - bänkskivan är basen i köket

Funderar du på att byta bänkskivan köket? Bänkskivan är central i köket. Det är ju här huvuddelen av matlagningen äger rum, nämligen allt hackande,...

1

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket...

0

Nytt kök med små medel

Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

0

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

1

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons