5 tips - välj rätt bänkskiva

Bänkskivor

När du ska välja rätt bänkskiva bör du redan tidigt fundera över vilken funktion som är viktig för dig. Här kommer 5 tips som får dig att lära känna dem. 

Bänkskiva i laminat

En bänkskiva i laminat är snäppet billigare än bänkskivor i andra material. En bänkskiva i laminat är tålig så du kan vara helt trygg när du låter svågern stå och hacka grönsakerna som ska ner i grytan eller ner i salladen. 

En bänkskiva i laminat är dock känslig mot fukt och kan klassas lite som en "slit och släng-bänkskiva". Med det sagt ska du inte låta svågern stå och jonglera med vinflaskor eller vara oaktsam mot skarvarna. 

Det finns olika varianter av den här typen av bänkskiva och du kan verkligen experimentera när det kommer till bland annat mönster och färg. En bänkskiva i laminat passar in i de flesta kök. 

Annons

Bänkskiva i granit

En bänkskiva i granit är något dyrare just för att den - likt gjutjärnspannor - håller i stort sett för evigt. Det är en bra investering för framtiden.

En bänkskiva i granit är klassisk, stilren och lyxig vilket ställer högre krav på övrig köksinredning för att helheten ska kunna bli lika elegant. En bänkskiva i granit, som du nog redan har listat ut, håller för det mesta och du kan därför vara trygg när du låter svågern gå loss ordentligt med köksredskapen.

Appropå "gå loss ordentligt" så bör du vara försiktig när du ställer in ren disk i köksluckorna eller tar ut servisen till middagen. När glas och porslin möter bänkskivan så finns det alltid bara en vinnare.

Bänkskiva i massivt trä

En bänkskiva i massivt trä är lätt att passa in i de allra flesta kök efter de mått som redan är framtagna. Lyckas du få mycket repor och andra fläckor så kan du med någa välriktade rörelser slipa den ny och fin och glöm inte att olja in den. Om, och om igen.

Bänkskivor i massivt trä kräver mer underhåll än andra och det är något du bör ha i åtanke. En fördel är dock att det finns många olika träslag att välja mellan.

Bänkskiva i marmor

En bänkskiva i marmor är dyr. Bänkskivor i marmor finns i många olika nyanser och är tidlösa i sin enkelhet. De är därför enkla att anpassa efter olika inredningsstilar och färger som omger rummet. Ljusa bänkskivor i marmor har en tendens att passa vilken stil som helst.

Marmor tål inte vissa syror och vätskor så du bör definitivt imprengera bänkskivan innan du börjar använda den. 

Bänkskiva i rostfritt stål

En bänkskiva i rostfritt stål har ofta inbyggda diskhoar och är heller inte särskilt dyr. De är lätta att snygga till och göra rena. Värme och fukt är heller inga problem. Tänk på att ansluta till vatten om du väljer en bänkskiva med diskho.

Du kommer att behöva tänka till ordentligt innan du köper bänkskivan så att måtten stämmer. Köper du en bänkskiva i rostfritt stål med fel mått så kommer ... nej, gör det bara inte. 

Dessa bänkskivor är både tidlösa och tåliga. Materialet är dock aningen känsligt så se till att inte fläta till för hårt. Den här bänksivan passar in i de allra flesta kök.

11 september 2018
Annons
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket underhåll man är beredd att göra, finns idag många material att välja mellan.

Nytt kök med små medel

Bänkskivor Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...