Tänk på mönsteranpassningen innan du syr så inte mönstret på längderna hamnar på olika höjder. Panellängder, Jotex.
Tänk på mönsteranpassningen innan du syr så inte mönstret på längderna hamnar på olika höjder. Panellängder, Jotex.

Sy gardinerna själv

Textil

Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

Annons

Om du syr själv

• Mät noga upp fönster och vägghöjd innan du köper tyg och klipper i det.

• Tänk på mönsteranpassning innan du börjar sy. Det kan se tokigt ut om mönstret på längderna sitter på olika höjder.

• Det gäller både metervara och färdigsydda längder. En mönsterrapport mäter oftast 64 cm i höjd. Beräkna tre rapporter per längd.

• Fålla gärna gardinen i överkant först och häng upp den innan du syr nedre fållen. Då ser man hur tyget faller och hur mycket som behöver fållas upp nedtill. Tänk på att det finns en viss krymprisk efter första tvätten om du väljer gardiner i naturmaterial som bomull eller lin. En del föredrar att tvätta sina gardiner första gången för att sedan fålla in dem.

• Klipp bort stadkanterna och fålla in även gardinens långsidor, innan du fållar in upptill och nedtill. Gardinerna faller vackrare och man undviker att långsidorna drar ihop sig.

• Syr du gardiner av metervara så passa på att sy dukar och kuddfodral också av tyget. Mixa och matcha med andra tyger för att få exakt det hem du vill ha.

• Flera företag har syhjälp såsom Jotex, Ikea, Hemtex, och Åhléns. Och om du inte hinner eller orkar finns det färdiga gardiner i alla möjliga sorter. Persienner, solskydd och lamell- och hissgardiner finns att måttbeställa hos bland annat Kirsch, Luxaflex och Hasta, mfl.

• Tänk på att alltid stryka gardinerna innan du hänger upp dem, även köpta. Rätt längd – 2 cm ovanför fönsterbrädan, långa gardiner bör sluta 3 cm ovanför golvet. Om du inte väljer att låta gardinen flöda ut över golvet.

Fönstermätning om du köper färdiga gardiner eller syr själv

1. Mät höjden på fönsterkarmen. Lägg till ca 10 cm längst upp för att få rätt plats för gardinstången, gardinskenan eller persiennen.

2. Mät bredden på ditt fönster om du inte har någon gardinstång att mäta efter. Lägg till minst 5-10 cm på varje sida för att få rätt bredd för gardinstången. Lägg till mer om du vill kunna dra tillbaka (panellängder) gardinerna ännu mer och få in ljuset.

3. Mät innerbredden på din fönsterkarm om du ska sätta upp hissgardiner, rullgardiner eller persienner innanför karmen. Se till att det täcker hela fönstret.

4. Mät innerhöjden på fönsterkarmen för att ta reda på hur lång persiennen ska vara.

Annons

5. Mät höjden på väggen om du vill hänga något från tak till golv vid fönstret. Dra bort 5-10 cm från den uppmätta höjden för att lämna plats för gardinstången eller gardinskenan.

6. Korta längder – Mät från stången och ca 10-30 cm nedanför fönsterbrädan. Lägg till extra för upplägg och eventuell rynkhuvud.

7. Långa längder – Mät från stången och ned till golvet. Lägg till extra för upplägg och eventuellt rynkhuvud. Dubbelfåll som är 10 cm ger extra snyggt fall.

8. Väggavstånd – Mät fönsterbrädans bredd så att du får rätt väggavstånd. Det är alltid den innersta stången du beräknar väggavståndet efter.

9. Stänger – Har du en vanlig gardinstång så mät hela stången inklusive böjar. Har du mormorsstång (rund trästång), mät måtten mellan väggfästena.

Rätt gardin till rummet

Utgå ifrån hur rummet ser ut och hur det används. Är rummet inrett med mycket mönster är det oftast snyggast med enfärgade gardiner.

Vardagsrum. Bländskydd i tv och datorskärm kan vara nödvändigt under den ljusa delen av året. Då kan det vara bra med mörkläggande rullgardiner vilket skapar en ombonad känsla och ibland lite av en biokänsla. Kombinera gärna med långa gardiner. Grova tyger skyddar mot drag och absorberar ljud medan skira gardiner släpper in mer ljus.

Sovrum. Skapa den avskildhet du behöver för att göra det bästa av din nattvila. Det kan vara skönt att kunna göra sovrummet mörkt oavsett vilken tid på dygnet det är. Temperaturen kan också regleras med rullgardiner och gardiner i rätt material.

Kökets gardiner ska både vara dekorativa och praktiska. Går ditt kök ihop med ett allrum, är det dessutom viktigt att skapa en harmoni och helhet mellan gardinerna.

Det finns olika gardinuppsättningar att välja mellan:

• Gardinstång med änddekor

• Fransdraperier

• Hissgardiner

• Rullgardiner

• Persienner

• Lamellgardiner

• Skena i taket

• Krokar vid sidan om fönstret där man hänger gardinen försedd med öljetthål

• Stålvajer. Gardinlängden bör vara försedd med öglor av något slag.

Hissgardiner passar i alla slags rum som i sovrummet, vardagsrummet och i köket. De sätts upp antingen med skruvöglor eller med kanal som träs på stången (s.k. falsk hissgardin). Vissa hissgardiner fäster man en bit upp genom att knyta ihop fastsatta snören. Andra hissgardiner har ett snöre som hänger vid sidan. Man drar i snöret till lagom höjd och fäster det i en krok eller dylikt i väggen.

Gardinkappor är en kort gardin som hängs i överkant med hela fönstret. De finns med och utan rynkhuvuden. Oftast är de ca 40-45 cm höga. Kappan träs på direkt på gardinstången och veckas sedan. Beställ 70 procent extra utöver fönstrets bredd så blir det fina veck.

Det finns även raka gardinkappor. Bredden på dessa kappor ska vara lika lång som gardinstången och den ska inte veckas. Ett tips är att sätta fast ett kardborreband på själva fönsterramen överst och kardborreband överst på kappan. Det är enkelt att fästa och ta loss kappan från kardborrebandet.

Veckband och fingerkrokar. Fingerkrokar finns med två och fyra fingrar och i två varianter, en för ring eller skena och en för glid. Man kan inte hänga en fyrafingerkrok direkt på en rundad stång, däremot på en platt kirsch stång. Beräkna att det går ut mer tyg i bredd för att täcka fönstret. 1,5 gånger fönstrets bredd för varje våd. Är fönstret brett räkna med 2 gånger fönstrets bredd.

TIPS!

Häng fyra stycken kanallängder och drapera de två mittersta på olika sätt. Omtag, tofsar m.m. kan med fördel användas till kanallängder för att drapera gardinen åt sidan. En del omtag kan vara raka och en del ”banan”formade.

För att skydda rummet mot för mycket sol och värme så kan man kombinera en hissgardin med gardinlängder.

Tunna gardiner kan hängas lager på lager för att skapa spännande effekter.

Stänger

Gardinstänger finns i massor av modeller, material, färger och stilar. Det finns stänger med romantiska änddekorer eller med lite mer striktare änddekorer. Man kan hitta tunna metallstänger eller kraftigare i trä. Gardinstången bör vara ca 20 procent bredare än fönstret.

Ett panelvagnset består utav; två hängare i metall och två tyngder. Man kan använda dubbla set om man vill hänga gardinlängder omlott. Panelhängare bör vara i samma bredd som gardinen eller lite bredare. Börja med att trä på gardinen på panelvagnen. Sedan trär man på panelvagnens öglor på gardinsången eller så hakar man på dem, beroende på modell.

Panelvagnar kan även användas till kanallängder. Då blir det enklare att få dem att hänga snyggt och lättare att flytta dem på stången.

Läs mer om gardiner på Jotexrummet.se/gardinguide, kirsch.se, ikea.com, hemtex.com, luxaflex.se.

annons

Redaktionen rekommenderar

24 januari 2012

0 Kommentarer

0

Nybäddat med härliga sängkläder

Fina sängkläder att bädda skönt med. Nya lakan till sängen. Tillåt dig lite extra sovtid i höstmörkret.

0

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

1

Minneskuddar

Släng inte turisttröjorna bara för att semesterkänslan försvunnit. Gör kuddar fulla med minnen av dem istället!

0

Ombonat för både öga och öra

Många lider av oönskade ljud i hemmen. Men det finns knep att ta till som dämpar bullret och dessutom gör hemmet mysigt.

2

6 frågor om textilåtervinning

Textilåtervinning eller klädinsamling? Vi är många som vill ta till vara på de textilier vi förbrukar, men vet inte hur. Här reder Johan Tell ut vad...

0

Gardiner - så får du till det!

Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

0

Nytt i fönstret

Det där med gardiner är inte helt lätt. Ska de vara eller inte? Och om, hur ska det då vara. Hissgardin, panelgardin eller en kappa? Här följer goda...

0

Designa ditt eget duschdraperi

Har du svårt att hitta det perfekta duschdraperiet till badrummet? Designa ditt eget duschdraperi.

0

Snygga solskydd - nyheter och gamla godingar

Äntligen är det vår och solens strålar värmer. Men det är inte alltid som de uppskattas när vi är inomhus. Det blir för varmt eller de skiner för starkt...