Annons
Soffa Cadillac från Offect, kuddar Jab, matta med "traktorspår" designad av A-carpet. Barcelonastol, gröna vovven Magis, soffbordet är ett gammalt Englessonbord.
Soffa Cadillac från Offect, kuddar Jab, matta med "traktorspår" designad av A-carpet. Barcelonastol, gröna vovven Magis, soffbordet är ett gammalt Englessonbord.

Så fixar du stilen med färg

Textil

Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!

Annons

För en modernare stil tog man bort balkongen som gick längs hela framsidan av huset, och satte in stora fönster i stället.

Här bor:

Familjen Lande: Anna och Johan med barnen Oscar 13, Sara 9 och Ulrika 6 år.

Huset: 180 kvm; byggt 1952 men renoverat och förändrat i omgångar under de senaste tio åren.

Tomt på 950 kvm.

Anna och Johan letade lägenhet när Annas syster en dag hörde av sig; hon hade hittat ett hus som hon tyckte skulle passa perfekt för dem och som de absolut måste titta på. Högst motvilligt begav de sig på visning. En villa i förorten stod inte på önskelistan – lägenhet och landställe var planen. Nu har familjen bott i huset i tolv år.

– Om vi skulle ha ett hus så måste det vara ett i original som vi fick göra i ordning själva, säger Anna. Hon och Johan köpte det fula och ruggiga 50-talshuset och anpassade det för ett modernt liv; med ett större och öppnare kök, och nya, stora fönster med mycket ljusinsläpp.

Solstickan infälld i golvet. I hallen gjorde man plats för mattan i golvet av kalksten.

En matta är mycket mer än bara något mjukt och skönt att gå på. Den tillför rummet karaktär och identitet, och drömmen om att skapa individualistiska och annorlunda mattor var drivkraften när Anna och hennes bästa vän startade företaget A-carpet. Inte konstigt då att deras egna hem är till bredden fyllda av moderna, roliga och originella mattor. Men färgklickarna hemma hos Anna kommer från flera håll.

Köket är snickrat på plats och fick några speciallösningar med bland annat golv av förzinkad plåt. Den gamla tegelväggen är kvar sedan den första renoveringen, och kylskåpet piggades upp med ny färg hos en billackerare. Barstolar Spoon från Kartell. Anna gillar mycket färg och den gula espressomaskinen piggar upp redan innan kaffet är klart. Bakom glasskivan en bild av fotograf Pelle Berglund på Znapshot. Uppdraget var att fota en bild med lite frukt och grönsaker – och mycket färg!

 
Anna Landes 9 rappa inredningsråd


Läshörnan. Moraklockan kommer från Annas föräldrar, stolen är från Dux, omklädd i tyg av Estrid Eriksson.

1. Gör något annorlunda. Häng mattan på väggen. Utomlands sätter man ju vackra mattor på väggarna, där är de mer som konstverk. Det ser man inte så ofta här hemma.

2. Mer färg. Färgerna är starka och finns i detaljer och möbler; limegröna, orangea, röda. Färg gör mig glad, säger Anna.

Annons

3. Köp gammalt och renovera. Somliga renoverar möbler – Anna och Johan renoverade hela huset.

 

 


Barndomens tefat är bra mycket snyggare än dagens plastvarianter. Och snabbare!

4. Visa samlingarna. Anna gillar seriefigurer och i synnerhet Tin-Tin. Han finns i badrummet, på en byrå och lite här och där.

5. Minnen istället för tavlor. Väggen pryds av kläder och en ryggsäck från barndomen, och i hallen sitter Annas fina gamla stjärtlapp. Visst har du också många gamla minnen hemma? Göm dem inte på vinden – väck dem till liv och tapetsera väggarna med dem, i lagom dos!

6. Köp moderna mattor! I många hem med moderna möbler från Nordiska Galleriet så ligger det en för liten, persisk matta under – för att den är ”äkta”. Hur kommer det sig, undrar Anna?


Teverummet med vita bord från Blå Station och värmande Muminmatta. Lampan är ett loppisfynd.

7. Våga mer! Ofta används samma typ av mattor i hemmiljöer som i de offentliga. Det kan vara lite trist. Privat behöver man inte vara så försiktig utan kan vara mer originell...

8. Textilier gör hemmet ombonat. Använd fler för en varm och hemtrevlig känsla!

9. Mattan ska spela en roll i inredningen - möblera med den! Den binder ihop rummet och måste inte ligga bara vid sängen eller under soffbordet. Och i stället för att ha en blommig soffa kan man ha en blommig matta till en enfärgad soffa.


Anna samlar på Tintinfigurer. Dessa bilar är identiska med originalbilarna i skala ett till ett. Hergé ritade och tillverkade dem och byggde sedan upp miljöer och iscensatte serien innan han ritade den, berättar Anna.

På frågan om Anna har någon drömmatta, så svarar hon att det skulle vara att ha rättigheterna till Keih Haring. – Det vore så coolt. Annars ritar vi mattor efter kunders önskemål – det är vår specialitet, berättar Anna. Så har vi arkitekter som ritar in egna idéer till sina projekt, och seriemattorna kom till för att båda är tokiga i serier!

30 juni 2011

0 Kommentarer

0

Förnya hemmet med textilier

Att byta textilier ger stor effekt för liten peng. Inredaren Andrea Brodin lär dig hur du uppdaterar hemmet med gardiner och kuddar.

0

Julinspiration – textilier för jul och nyår

Snart är det dags att sätta upp julgardiner och börja julpynta hemma. Vi har samlat vinterns finaste jultextilier som hjälper dig att skapa en fin...

0

Guide: Välja rätt matta för alla rum

Att inreda med mattor är både praktiskt och snyggt. Så här hittar du rätt matta till husets alla rum.

0

Klädbytardag i din stad

Nu på lördag den 20 april anordnar Naturskyddsföreningen en klädbytardag i 68 svenska städer.

0

Sängkläder - Bädda för god sömn

Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina...

0

Sy gardinerna själv

Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

0

Gardiner - så får du till det!

Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

0

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

0

Mycket tyg i fönstren i vår

Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons