Nytt i fönstret

Det där med gardiner är inte helt lätt. Ska de vara eller inte? Och om, hur ska det då vara. Hissgardin, panelgardin eller en kappa? Här följer goda råd för att få dina fönster så som du vill.


Vårens nyheter från hemtex är mönstrade. Veckbandslängd Magnolia, mönstrad, flerfärgad, pris cirka 399 kronor, veckbandslängd Fuji, mönstrad, enfärgad, pris cirka 199 kronor, gardinomtag Carolina, pris cirka 59 kronor.

Gardiner är mycket mer än ett tyg som hänger vilset runt ditt fönster. Det ramar in och ger en ombonad känsla. Det är ett insynsskydd och det hjälper till att dämpa ljudet i ett rum – men det ger också en fingervisning om trend och vilken stil du har i ditt hem. Gardiner är verkligen en inredningsdetalj man inte skall glömma bort när man skapar rum i sitt hem.

På olika håll i världen ser bruket av gardiner olika ut. I England finns en tradition av tunga gardiner med mycket tyg, i Sverige har vi allt oftare inga gardiner alls – och kanske det är därför hissgardinen blir allt populärare. Den låter fönstret vara rent och ljuset kan flöda in. Det är just det där ljuset vi nordbor hela tiden vill åt.

Att inreda och dekorera sina fönster blev modernt i Frankrike på 1600-talet. Hissgardinen kom faktiskt redan århundradet därpå, men på 1800-talet blev det åter modernt med tunga och mörka gardiner. Det ansågs som ett tecken på rikedom att inte släppa in något dagsljus. På 1900-talet kom den enklare och ljusare trenden som fortfarande håller i sig idag.

Men vilken typ av gardin skall man välja? Det handlar både av val av textil som utformning av själva gardinen. Många unga väljer idag att inte ha gardiner över huvudtaget, men då kanske man glömmer bort att hela vinterhalvåret är fönstrena inomhus som stora svarta väggar. Det som släpper in ljus sommartid blir helt tvärtom en källa till mörker vintertid.

Charlotte Rosenberg Bosten är textildesigner och arbetar med att designa mattor men också tyger gillar gardiner..

– Jag tycker absolut att gardiner fyller en viktig funktion i en interiör. Både i mitt privata hem och när jag inreder åt mina kunder så lämnar jag alltid ett gardinförslag. När det gäller färgval samt textur så är det flera faktorer som spelar in. Rummets karaktär samt fönstrets förutsättningar och gardinens funktionella behov påverkar alla valet av gardinmodell.

Designers bästa gardinråd

Charlotte Rosenberg Bosten är designer och arbetar numera mest med mattor och säljer mycket i Japan. Men hon arbetar även som inredare och hjälper människor att få det fint hemma, och det handlar om val av möbler men också mycket om tygval, form och funktion och gardiner. Det här är hennes gardinfavoriter.

1. Hissgardinen

Hissgardinen blir allt populärare. Enkel och alltid snygg och passar överallt. Här hissgardin Ebba, pris från 749 kronor. Himla.

Det är en slät kappa som man fäster på en slät stång med kardborre band. På gardinens baksidan är lattor placerade vågrätt med jämna mellanrum samt ringar på baksidan där linor löper igenom. Genom den konstruktionen kan man hissa upp och ned gardinen efter behov.
Fördelen med en hissgardin är att den är både estetiskt samt funktionell, passar i de flesta miljöer, jag föredrar också denna modell för dess enkelhet och möjlighet att reglera gardinens höjd efter behov.

2. Jalusigardinen

Klassiskt. Ofta är det enklaste också det snyggaste. Gardinen Rakel, pris från 699 kronor. Himla.

Det här är en gardin där flera smala gardinländer löper efter en skena. Denna modell är suverän i stora fönster där behov finns att skydda från insyn och solljus. Jalusigardinen ger även möjligheter att blanda kulörer och material utefter vad som passar rummets karaktär.

3. Voilegardinen

Stora mönster. Lite vårkänslor får man allt av denna härliga gardin. Ofelia blad, med måtten 145×300 cm. Ikea.

Det här är precis som det låter, en elegant gardin med tunna svepande gardinlängder som lätt skyddar för insyn och solljus. Voile gardinen passar utmärkt för miljöer där gardinen ska ge rummet en luftig känsla och inte stänga ute ljuset för mycket. Voile tyger finns både i bomull/siden eller syntetiska material. Gardinlängderna sys med hällor eller kanal upptill och en smidesstång passar utmärkt till.

4. Dekorgardiner siden/sammet

Randigt. Unni rand, gardin, med måtten 140×250 cm flerfärgad/röd två stycken, 549 kronor. Ikea.

Lite sobrare och mer arbetade gardinlängder kallas dekorgardiner. Dessa är suveräna att dämpa ljus och ljud skapar en ombonad och exklusiv känsla. Med dekorgardinen kan du skapa en lyxig känsla, då gärna i svulstiga gardinlängder i material sammet eller siden. Önskar man en extra effekt fodrar man med en starkt avvikande färg.

Gardinländerna kan kantas med bollfrans eller en tjädersnodd för att ge en mer arbetad och lyxig känsla. Gardin omtagen i repsnodd med tofskant eller sys samma tyg som gardinen, kosta på en passande lite lyxig gardinstång i smide eller guldmetall.

5. Gardinkappan

Sy den själv. Idag finns många färdigsydda varianter att välja på, men visst kan man sy gardinen själv. Här i läckert tyg, Petronella, metervara 45 cm bred blandade mönster, pris 19 kronor per löpmeter. Ikea

Kommer väl till pass i små fönster där man vill förstärka med en dekor. Jag föredrar en modell där kardborrband sys på kappan och fästes mot en slät stång.

Köpinformation

Hemtex 033 – 20 69 00 www.hemtex.se
Himla 018-56 62 00 www.himla.se
Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar