I vår ska vi ha mycket tyg i fönstren. Gärna i ljusa färger som släpper igenom ljuset.
I vår ska vi ha mycket tyg i fönstren. Gärna i ljusa färger som släpper igenom ljuset.

Mycket tyg i fönstren i vår

Textil

Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna. Borta är kappor, jalusier och de riktigt smala panelerna.
Vik gardinen på hälften. Ibland vill man dra för helt, ibland vill man ha lite mer ljusinsläpp. Med en vikbar panelgardin med topp-/bottenskena kan man reglera ljusinsläppet på ett smidigt sätt samtidigt som gardinerna får ett nytt, spännande uttryck. De vita och bruna panelerna Evabritt är 60x300 cm och kommer från IKEA för 199 kronor styck.

Styrs våra gardinval av trender? Nja, snarare av vår längtan efter ljuset. För även om det går mode i gardiner precis som i all annan inredning, så väljer ändå de flesta av oss att dekorera sina fönster med ljusa gardiner som både kan släppa igenom ljus och skärma av.

– Vi svenskar älskar ljuset. Det märks även i våra gardinval. Oftast blir det skira och vita gardiner, säger Tina Björeman, inredare på IKEA.

2010 års gardinmode är ljust och genomsläppligt, även om det blir mer tyg i fönstren och kapporna lyser med sin frånvaro. En nyhet är vikbara, lite bredare panelgardiner, som med specialskenor går att vika på hälften, eller dra för helt, när man vill ha mer ombonat i fönstret. I dag används dessutom gardiner på fler ställen än enbart i fönster. Många använder textilier och gardiner framför garderober, dörrar och även som ett alternativ till en tapetserad fondvägg, för att färgsätta och ge väggarna liv och känsla.


Med öljetter får man fina, böljande veck, som alla blir lika stora. Öljetterna gör det enkelt att dra gardinen fram och tillbaka på gardinstången för att kunna variera ljusinsläppet. Bomullsgardinen Novara från Hemtex har lite grövre struktur och kraftigare kvalitet, som dämpar ljud, ljus och insyn. Pris 349 kronor för 1-pack 140x240 cm.

Vårens trend är gardiner med lite mer tyg i, gärna i blommigt eller grafiskt mönstrat. Gardinen Anne från Hemtex skärmar av ljuset men släpper samtidigt in solen. Eftersom gardinen har hällor på baksidan får man enkelt fina veck utan att behöva använda fingerkrokar. Pris 199 kronor för 1-pack 140x240 cm.

Mönstermässigt är det mycket grafiskt i vår, gärna lite 30-talsinspirerat med romber och andra abstrakta mönster. Men även en hel del blommigt, ett mönster som aldrig tycks gå ur tiden och som kan varieras i det oändliga. Naturen inspirerar också, både i färger och material. Bomull och linne i naturfärger som vitt, beige och brunt kommer att synas en hel del i våra fönster.


Lite mer tyg kring fönstret. En prickig vårnyhet från IKEA, skapad av japanfödda designern Kazuyou Nomura som inspirerats av textilier från sin ungdom i Japan och från färger och former som omger henne i dag. Gardinen heter HENNY och kostar 359 kronor för ett gardinpar på 145x250 cm 

Blommor går aldrig ur tiden. En explosionsartad vårhyllning med vackra och fantasifulla blommor om vartannat. Den färgsprakande gardinen Renate Flora från IKEA kostar 149 kronor per par och är 145x250 cm.

Pia Johansson är projektledare på textilföretaget Astrid som är specialiserade på gardintyger. Hon ser en tydlig trend där vi går alltmer ifrån de smala, raka panelgardinerna som varit populära i några år, mot bredare våder och mera tyg i gardinerna.

– Ett bra tips för att få in ljuset är att i möjligaste mån utnyttja väggen och låta gardintyget hänga ut en bra bit både bredvid fönstret och ovanför. Det kräver att man sätter stången eller skenan längre ut än man normalt brukar göra, gärna vägg till vägg. Då kan man ha mycket tyg utan att det stänger ute alltför mycket av ljuset, säger hon.


Bomull och linne i naturens färger är alltid lika vackert. Våga slösa med tyg och gå gärna ut en bit på väggen bredvid fönstret. Gardin från Himla pris 899 kronor.

Gardinen "Majvor" av bomull/polyester har ett tunnt svart bladmönster på vit botten. 140 x 240 cm pris 249 kronor. Åhléns.

Istället för kappor och jalusier tipsar Pia om att använda hissgardiner i fönster där man inte får plats med långa, tygrika gardiner. Och var noggrann med hur du hänger upp din gardin, speciellt om den är lite längre.

– Tänk på att ta ordentliga mått, även om du ska köpa färdiga gardiner. Många slarvar med det och anpassar höjden på gardinstången efter gardinens längd istället. Det är synd eftersom det är så enkelt att göra tvärtom och blir så mycket finare, säger Pia Johansson.


Hissgardin "Dunge" i 100 procent bomull. Den bladmönstrade hissgardinen finns i tre mått: 100 x 170 cm pris 279 kronor, 120 x 170 cm pris 299 kronor samt 140 x 170 cm pris 329 kronor. Åhléns.

Byt ut den gamla gardinkappan mot en romantisk och praktisk hissgardin, som passar överallt, inte minst i mindre utrymmen. Pris 199 kronor, Textilboden.

Köpinformation

Hemtex, www.hemtex.se
Himla, www.himla.se
IKEA, www.ikea.se
Textilboden, www.textilboden.se
Åhléns, www.åhlens.se

03 februari 2010
 
Mer om Textil

Mjuka sittdynor

Textil Korgstolar, pallar, bänkar och gamla kökssoffor... många hårdamöbler kan bli både mjukare och bekvämare med en tygklädd dyna.

Solskydd på insidan

Textil Ibland vill man faktiskt stänga ljuset ute. Här får du smarta tips på vad som avskärmar solljuset inne.

Ombonat för både öga och öra

Textil Många lider av oönskade ljud i hemmen. Men det finns knep att ta till som dämpar bullret och dessutom gör hemmet mysigt.

Sängkläder - Bädda för god sömn

Textil Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina täcken och kuddar. Hur väljer man kudde, varför väljer allergiker syntet och hur tvättar man anddun?

Sy gardinerna själv

Textil Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

Gardiner - så får du till det!

Textil Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

Så fixar du stilen med färg

Textil Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Textil Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

Frottera dig i vårens färger!

Textil De flesta väljer fortfarande vitt som bas i badrummet. Pigga upp med vårens färgglada handdukar och badrockar!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.