Annons
I vår ska vi ha mycket tyg i fönstren. Gärna i ljusa färger som släpper igenom ljuset.
I vår ska vi ha mycket tyg i fönstren. Gärna i ljusa färger som släpper igenom ljuset.

Mycket tyg i fönstren i vår

Textil

Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna. Borta är kappor, jalusier och de riktigt smala panelerna.

AnnonsVik gardinen på hälften. Ibland vill man dra för helt, ibland vill man ha lite mer ljusinsläpp. Med en vikbar panelgardin med topp-/bottenskena kan man reglera ljusinsläppet på ett smidigt sätt samtidigt som gardinerna får ett nytt, spännande uttryck. De vita och bruna panelerna Evabritt är 60x300 cm och kommer från IKEA för 199 kronor styck.

Styrs våra gardinval av trender? Nja, snarare av vår längtan efter ljuset. För även om det går mode i gardiner precis som i all annan inredning, så väljer ändå de flesta av oss att dekorera sina fönster med ljusa gardiner som både kan släppa igenom ljus och skärma av.

– Vi svenskar älskar ljuset. Det märks även i våra gardinval. Oftast blir det skira och vita gardiner, säger Tina Björeman, inredare på IKEA.

2010 års gardinmode är ljust och genomsläppligt, även om det blir mer tyg i fönstren och kapporna lyser med sin frånvaro. En nyhet är vikbara, lite bredare panelgardiner, som med specialskenor går att vika på hälften, eller dra för helt, när man vill ha mer ombonat i fönstret. I dag används dessutom gardiner på fler ställen än enbart i fönster. Många använder textilier och gardiner framför garderober, dörrar och även som ett alternativ till en tapetserad fondvägg, för att färgsätta och ge väggarna liv och känsla.


Med öljetter får man fina, böljande veck, som alla blir lika stora. Öljetterna gör det enkelt att dra gardinen fram och tillbaka på gardinstången för att kunna variera ljusinsläppet. Bomullsgardinen Novara från Hemtex har lite grövre struktur och kraftigare kvalitet, som dämpar ljud, ljus och insyn. Pris 349 kronor för 1-pack 140x240 cm.

Vårens trend är gardiner med lite mer tyg i, gärna i blommigt eller grafiskt mönstrat. Gardinen Anne från Hemtex skärmar av ljuset men släpper samtidigt in solen. Eftersom gardinen har hällor på baksidan får man enkelt fina veck utan att behöva använda fingerkrokar. Pris 199 kronor för 1-pack 140x240 cm.

Mönstermässigt är det mycket grafiskt i vår, gärna lite 30-talsinspirerat med romber och andra abstrakta mönster. Men även en hel del blommigt, ett mönster som aldrig tycks gå ur tiden och som kan varieras i det oändliga. Naturen inspirerar också, både i färger och material. Bomull och linne i naturfärger som vitt, beige och brunt kommer att synas en hel del i våra fönster.


Lite mer tyg kring fönstret. En prickig vårnyhet från IKEA, skapad av japanfödda designern Kazuyou Nomura som inspirerats av textilier från sin ungdom i Japan och från färger och former som omger henne i dag. Gardinen heter HENNY och kostar 359 kronor för ett gardinpar på 145x250 cm 

Blommor går aldrig ur tiden. En explosionsartad vårhyllning med vackra och fantasifulla blommor om vartannat. Den färgsprakande gardinen Renate Flora från IKEA kostar 149 kronor per par och är 145x250 cm.

Pia Johansson är projektledare på textilföretaget Astrid som är specialiserade på gardintyger. Hon ser en tydlig trend där vi går alltmer ifrån de smala, raka panelgardinerna som varit populära i några år, mot bredare våder och mera tyg i gardinerna.

– Ett bra tips för att få in ljuset är att i möjligaste mån utnyttja väggen och låta gardintyget hänga ut en bra bit både bredvid fönstret och ovanför. Det kräver att man sätter stången eller skenan längre ut än man normalt brukar göra, gärna vägg till vägg. Då kan man ha mycket tyg utan att det stänger ute alltför mycket av ljuset, säger hon.


Bomull och linne i naturens färger är alltid lika vackert. Våga slösa med tyg och gå gärna ut en bit på väggen bredvid fönstret. Gardin från Himla pris 899 kronor.

Gardinen "Majvor" av bomull/polyester har ett tunnt svart bladmönster på vit botten. 140 x 240 cm pris 249 kronor. Åhléns.

Istället för kappor och jalusier tipsar Pia om att använda hissgardiner i fönster där man inte får plats med långa, tygrika gardiner. Och var noggrann med hur du hänger upp din gardin, speciellt om den är lite längre.

– Tänk på att ta ordentliga mått, även om du ska köpa färdiga gardiner. Många slarvar med det och anpassar höjden på gardinstången efter gardinens längd istället. Det är synd eftersom det är så enkelt att göra tvärtom och blir så mycket finare, säger Pia Johansson.


Hissgardin "Dunge" i 100 procent bomull. Den bladmönstrade hissgardinen finns i tre mått: 100 x 170 cm pris 279 kronor, 120 x 170 cm pris 299 kronor samt 140 x 170 cm pris 329 kronor. Åhléns.

Byt ut den gamla gardinkappan mot en romantisk och praktisk hissgardin, som passar överallt, inte minst i mindre utrymmen. Pris 199 kronor, Textilboden.

Köpinformation

Hemtex, www.hemtex.se
Himla, www.himla.se
IKEA, www.ikea.se
Textilboden, www.textilboden.se
Åhléns, www.åhlens.se

Annons
3 februari 2010

0 Kommentarer

0

Förnya hemmet med textilier

Att byta textilier ger stor effekt för liten peng. Inredaren Andrea Brodin lär dig hur du uppdaterar hemmet med gardiner och kuddar.

0

Julinspiration – textilier för jul och nyår

Snart är det dags att sätta upp julgardiner och börja julpynta hemma. Vi har samlat vinterns finaste jultextilier som hjälper dig att skapa en fin...

0

Guide: Välja rätt matta för alla rum

Att inreda med mattor är både praktiskt och snyggt. Så här hittar du rätt matta till husets alla rum.

0

Klädbytardag i din stad

Nu på lördag den 20 april anordnar Naturskyddsföreningen en klädbytardag i 68 svenska städer.

0

Sängkläder - Bädda för god sömn

Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina...

0

Sy gardinerna själv

Så här mäter du dina fönster och syr gardiner själv.

0

Gardiner - så får du till det!

Gardiner - det kan vara som en hel vetenskap. Men här är de vanligaste utgångspunkterna. Stylisten Camilla Julner ger sina bästa råd.

0

Så fixar du stilen med färg

Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!

0

Fixa & förändra: Tacksamt med tyg

Enklaste sättet att förnya hemma! Med nya kuddar eller gardiner känns rummet som nytt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons