Annons

Tapetskola, del 4 - bård

Tapeter

Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

Annons

Börja med att kontrollera att tapeterna har samma trycknummer, vilket garanterar att alla tapeter har samma nyans. Kontrollera också om tapeterna ska sättas kant i kant och om den behöver mönsterpassas.

En rulle är oftast 10 meter lång och 50-60 centimeter bred. Mät upp rummet och be att få hjälp med åtgångsberäkningen vid inköpet. Vissa tapettillverkare har åtgångsberäkning på sin websida.

Mät vägghöjden och skär sedan till våderna, gärna med några centimeters marginal. Använd skärlinjal och tapetkniv för att kapa till tapeterna. För att underlätta att få mönstret på rätt håll kan man märka de avskurna våderna med en pil på baksidan.

Om du inte har köpt non-woven eller förklistrade tapeter, lägger du den första våden kant i kant med bordet och fyller sedan på med några våder till, lätt förskjutna, för att undvika lim på bordet. Stryk ut limmet jämnt fördelat.

Börja med mitten och dra mot kanterna. Snåla inte med limmet och limma flera våder åt gången. Vik ihop tapeten ¾ från överkanten och resten från nederkanten. För bästa resultat ska våden ligga och dra i minst tio minuter innan den sättes upp. Lim på framsidan av tapeten tas bort med rikligt med vatten.

Börja uppsättningen vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna om du tapetserar med överlapp. Mät ut en lodrät linje så att våderna hamnar rakt.

Vid hörnen krävs det att man tänker till lite extra. Låt inte tapeten sluta mitt i ett ytterhörn, eftersom risken då ökar för att den rivs upp. För att tapeten ska kunna böjas runt hörnet måste man göra slitsar i den både upp och nertill.

Vid innerhörn skärs tapeten så den går cirka tio millimeter in på nästa vägg, varpå nästa våd är den bortskurna delen av den förra våden. Mät ut en lodrät linje och sätt nästa våd med överlapp ända in i hörnet.

Låt tapeten gå över hål till eluttag och strömbrytare och skär rent först när våden väl är på plats.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
5 februari 2004

2 Kommentarer

2009-01-12
Var är bården?
2015-01-17
Millan
0

Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: "Vi tapetserar om hela...

Längtar du också efter färger och mönster på väggarna? Häng med hem till tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson, som blir provocerad av vita väggar och...

0

5 härliga tapettrender i vår

Letar du efter en fin tapet att tapetsera med där hemma? Barnrum, vardagsrum, sovrum, hall, kök – här är vårens tapettrender för alla rum.

0

Tapetsera upp minnena på väggen

Den underbara solsemestern, den fantastiska fjällvandringen eller den trevliga midsommarfesten? Nu kan du pryda hemmets väggar med ditt livs höjdpunkter...

0

Tavlor av tapet

Snygga tavlor av tapetbitar är enkelt att göra – och se så fint det blir!

0

Tapetsera mera

De målade väggarna har dominerat i många år, men nu börjar tapeter bli trendigt igen. Här visar vi hur du tapetserar på egen hand.

0

Tapetskola, del 3 - uppsättning

Hur sätter man bäst upp tapeten? Råden får du här, i tredje delen av vår tapetskola.

0

Tapetskola, del 2 - förarbetet

Det finns inga genvägar. Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som avskräcker. Här är andra delen i vår serie.

0

Tapetskola, del 1 - verktyg

Första delen i tapetskolan från Sveriges Tapetråd. Här beskriver vi verktygen du behöver.

0

Tapetskola, del 5 - bra tips

Rätt temperatur, bra ventilation, vatten och lite förtröstan är bra tapetseringstips. Fler råd får du i sista delen av tapetskolan.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons