Annons

Tapetskola, del 2 - förarbetet

Tapeter

Det finns inga genvägar. Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som avskräcker. Här är andra delen i vår serie.

Annons

Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som drar många från att tapetsera. Tanken av flera timmars arbete med spackling och slipning är inte upphetsande.


Olika underlag kräver olika hanteringssätt. Om ytan är tapetserad skrapas löst sittande tapet runt hörn och karmar bort. Ojämna partier slipas och spacklas. Likaså överlappsskarvar.


Grundregeln är att väggen ska vara torr, jämn och väl förankrad.

Bryt strömmen, ta bort strömbrytare och ta bort även lister om möjligt. Plocka bort tavlor och skruva bort fästen till gardinstången. Täck golv och möbler med skyddspapp och plast.

Om ytan är målad bör man tvätta med målartvätt innan ytan görs slät. Mellan gipsskivor krävs det att man spacklar skarvarna. Skarvar på spånskivor ska helst grundmålas för att undvika kantresning. För att slippa slipa och spackla hela ytor vid mer komplicerade underlag som glasfiberväv och textilväv kan man använda sig utav återställaren, en underlagstapet som tar bort ojämnheterna.

Återställaren sätts upp som en vanlig non-woven tapet, och kräver alltså inget underarbete. Utanpå sätts sedan den tapet som ska smycka väggen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
2 februari 2004

0 Kommentarer

0

Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: "Vi tapetserar om hela...

Längtar du också efter färger och mönster på väggarna? Häng med hem till tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson, som blir provocerad av vita väggar och...

0

5 härliga tapettrender i vår

Letar du efter en fin tapet att tapetsera med där hemma? Barnrum, vardagsrum, sovrum, hall, kök – här är vårens tapettrender för alla rum.

0

Tapetsera upp minnena på väggen

Den underbara solsemestern, den fantastiska fjällvandringen eller den trevliga midsommarfesten? Nu kan du pryda hemmets väggar med ditt livs höjdpunkter...

0

Tavlor av tapet

Snygga tavlor av tapetbitar är enkelt att göra – och se så fint det blir!

0

Tapetsera mera

De målade väggarna har dominerat i många år, men nu börjar tapeter bli trendigt igen. Här visar vi hur du tapetserar på egen hand.

2

Tapetskola, del 4 - bård

Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

0

Tapetskola, del 3 - uppsättning

Hur sätter man bäst upp tapeten? Råden får du här, i tredje delen av vår tapetskola.

0

Tapetskola, del 1 - verktyg

Första delen i tapetskolan från Sveriges Tapetråd. Här beskriver vi verktygen du behöver.

0

Tapetskola, del 5 - bra tips

Rätt temperatur, bra ventilation, vatten och lite förtröstan är bra tapetseringstips. Fler råd får du i sista delen av tapetskolan.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons