Tapetsera bort radonet!

Tapeter

En tapet som tar bort radon - det låter nästan för bra för att vara sant. Men det finns en produkt som minskar radonhalter drastiskt.

En tapet som tar bort radon - det låter nästan för bra för att vara sant. Men det finns en produkt i Sverige som minskar radonhalter med hela 90 procent.

Höga radonhalter i inomhusluften orsakat av radonavgivande byggmaterial, som exempelvis blå lättbetong är ett stort problem i många fastigheter. Blå lättbetong har använts i Sverige sedan 20-talet och man uppskattar att över 300 000 bostäder är byggda med materialet. Att sanera radon innebär ofta stora kostnader - den vanligaste åtgärden är att förbättra ventilationen.

Som en vanlig tapet

Permafoil är 0,3 mm tjock och består av fem lager, två av papper och tre av en speciell plastfolie av polymer. Det är polymerfolien som hindrar radonet att läcka ut.

Antingen målar man direkt på Permafoil, eller så tapetserar man med en vanlig tapet utanpå. Tapeten, som är svenskutvecklad, produceras i Finland. Alla komponenter är miljövänliga och används bland annat inom livsmedelsindustrin.

Sverige först med ny metod

I bostadsområdet Gärdebo i Fritsla har man haft radonhalter långt över gränsvärdena. Hyreshusen är byggda med materialet blå gasbetong och i vissa lägenheter hade radonvärden på flera tusen Bq/m3 uppmätts. Eftersom fastigheterna saknar vindsvåning valde man att inte satsa på ett ventilationssystem utan tittade efter andra, mer kostnadseffektiva, alternativ. Under 1997-1998 sanerade fastighetsägaren, Marks Bostads AB, våningarna med produkten Permafoil - en metod som är helt ny inom radonsaneringsområdet.

En kort tid efter saneringen i Gärdebo gjordes en ny mätning som visade att radonhalterna i vissa fall minskat med hela 90 procent och i alla mätta våningar låg klart under den nivå på 200 Bq/m3 som satts som mål för saneringen! Nu har en ny mätning påbörjats för att kontrollera att den låga radonnivån håller i sig.

Ny mätmetod gav mer exakt svar

Inför saneringen med Permafoil gjordes noggranna mätningar för att ta reda på varifrån radonet kom. Väggarnas strålning mättes med en ny teknik som kallas Emisorb vilket är en liten textilbit av aktivt kol. Textilbiten placeras mot väggen med yttersidan täckt så att enbart radonflödet från väggen absorberas i kolet.

Metoden visar exakt varifrån radonet kommer och ska inte blandas ihop med den mätning som också görs och som visar den genomsnittliga radon som finns i rumsluften. På detta sätt kunde man se vilka väggar i hyreshusen i Gärdebo som behövde saneras med Permafoil. Till skillnad från andra metoder mäter således Emisorb enbart radongasflödet från väggen och är okänslig för strålning i inomhusluften som kan ha andra orsaker, t ex markradon och förändras vid t ex vädring.

- För att kunna nå ett bra resultat med en radonsanering är det viktigt att känna till källorna och vilket inflytande de har på rumsluften, säger Dr. Gunther Just, radonkonsulten som övervakade åtgärderna.

Finns att köpa i Sverige

Förberedelserna är desamma som inför en vanlig tapetsering med undantag att man bör vara extra noggrann med att täta sprickor i väggen. Efter tapetsering med Permafoil tapetseras väggen med en vanlig tapet. Spikhål efter exempelvis tavlor och mindre repor som uppkommer efter Permafoiltapetseringen påverkar inte strålningen i rummet i någon större utsträckning men hål som är större än 4 cm2 bör spacklas och tapetseras över med en bit Permafoil. Permafoil ska lanseras i Sverige och kommer att kosta ungefär som en vanlig tapet, cirka 30 kr/m2.

Vill du ha mer information om Permafoil eller den mätning som kallas Emisorb?
Kontakta:
Permafoil
Kaptensgatan 41
450 34 Fiskebäckskil
tel: 0523-224 88
fax: 0523-228 44

 www.permafoil.com

Fakta om radon:

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Vid varje sönderfall emitteras radioaktiv strålning. När vi andas in radonhaltig luft fastnar radondöttrarna i våra luftvägar och sänder ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor.

Enligt miljöbalken kan myndigheterna kräva att fastighetsägaren sänker halten under 400 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter luft), som är riktvärdet för befintliga byggnader. Enligt Boverkets Byggregler är gränsvärdet för nybyggda hus 200 Bq/m3. Radium finns överallt i naturen, mer eller mindre koncentrerat. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet.
 

Källa: Statens strålskyddsinstitut: http://www.ssi.se

Statligt bidrag för radonsanering

Om radonhalten i ditt hus överstiger 400 Bq/m3 kan du få statligt bidrag med maximalt 15 000 kr för att sänka halten. Bidrag söker du hos länsstyrelsens bostadsenhet. Ett nytt förslag har utformats om bland annat förstärkta bidrag för åtgärder mot radon i inomhusluft.

En bostadsmiljöproposition från regeringen innehållande bland annat åtgärder mot radon förväntas således under våren 2002.
Misstänker du att du bor i ett radonhus ska du i första hand vända dig till miljökontoret i din kommun - de kan ge råd om hur du ska gå vidare.

pillustration Arezo Badiei, viivilla.se november 2001

Läs mer här:

Nu är bästa tiden att mäta radon

Bli av med radonproblemet

Hög tid att mäta radonhalten i ditt hus

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 juli 2002
 
Mer om Tapeter

Vi i Villa gillar: 6 fina mönstrade tapeter

Tapeter Mönstrade tapeter är otroligt trendigt i höst och passar fint i både vardagsrum, sovrum och kök. Här är 6 mönstrade tapeter, från budget till lyx, som vi gillar extra mycket just nu. 

Så lyckas du med tapetseringen – 13 tapettips

Tapeter Ska du tapetsera? Här är 13 smarta tips som gör att du får ett snyggt och perfekt resultat!

Förnya billigt med tapet

Tapeter Tapeter kan användas till mycket annat än väggar. Prova att tapetsera en bordsskiva eller sätta tapetrester på en lampskärm eller ask och njut av den...

12 roliga barntapeter

Tapeter Det har återigen blivit populärt att tapetsera och det går verkligen att sätta prägel på ett rum med den tapet man väljer. Vi har samlat tolv favoriter för barnens rum - olika stilar och olika prisklasser.

Tapetsera fram husets själ

Tapeter Funderar du på att tapetsera om, men kan inte riktigt bestämma dig för vilken typ av tapet du vill ha? Varför inte plocka fram huset själ, och välja en...

Tapetskola, del 4 - bård

Tapeter Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

Tapetskola, del 3 - uppsättning

Tapeter Hur sätter man bäst upp tapeten? Råden får du här, i tredje delen av vår tapetskola.

Tapet på nytt sätt

Tapeter Tapeter kan användas till så mycket mer än bara väggar. Se här hur några enstaka rullar kan räcka till att ge nytt liv åt både möbler och skåpsdörrar!...

Tips från den svenska världsmästaren i tapetsering

Tapeter Yrkes-VM avgjordes i London i början av oktober. Klart blev då att vi har en svensk världsmästare i tapetsering. Grattis säger vi till Andreas Gärdin...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.