Annons

Tapetsera bort radonet!

Tapeter

En tapet som tar bort radon - det låter nästan för bra för att vara sant. Men det finns en produkt som minskar radonhalter drastiskt.

Annons

En tapet som tar bort radon - det låter nästan för bra för att vara sant. Men det finns en produkt i Sverige som minskar radonhalter med hela 90 procent.

Höga radonhalter i inomhusluften orsakat av radonavgivande byggmaterial, som exempelvis blå lättbetong är ett stort problem i många fastigheter. Blå lättbetong har använts i Sverige sedan 20-talet och man uppskattar att över 300 000 bostäder är byggda med materialet. Att sanera radon innebär ofta stora kostnader - den vanligaste åtgärden är att förbättra ventilationen.

Som en vanlig tapet

Permafoil är 0,3 mm tjock och består av fem lager, två av papper och tre av en speciell plastfolie av polymer. Det är polymerfolien som hindrar radonet att läcka ut.

Antingen målar man direkt på Permafoil, eller så tapetserar man med en vanlig tapet utanpå. Tapeten, som är svenskutvecklad, produceras i Finland. Alla komponenter är miljövänliga och används bland annat inom livsmedelsindustrin.

Sverige först med ny metod

I bostadsområdet Gärdebo i Fritsla har man haft radonhalter långt över gränsvärdena. Hyreshusen är byggda med materialet blå gasbetong och i vissa lägenheter hade radonvärden på flera tusen Bq/m3 uppmätts. Eftersom fastigheterna saknar vindsvåning valde man att inte satsa på ett ventilationssystem utan tittade efter andra, mer kostnadseffektiva, alternativ. Under 1997-1998 sanerade fastighetsägaren, Marks Bostads AB, våningarna med produkten Permafoil - en metod som är helt ny inom radonsaneringsområdet.

En kort tid efter saneringen i Gärdebo gjordes en ny mätning som visade att radonhalterna i vissa fall minskat med hela 90 procent och i alla mätta våningar låg klart under den nivå på 200 Bq/m3 som satts som mål för saneringen! Nu har en ny mätning påbörjats för att kontrollera att den låga radonnivån håller i sig.

Ny mätmetod gav mer exakt svar

Inför saneringen med Permafoil gjordes noggranna mätningar för att ta reda på varifrån radonet kom. Väggarnas strålning mättes med en ny teknik som kallas Emisorb vilket är en liten textilbit av aktivt kol. Textilbiten placeras mot väggen med yttersidan täckt så att enbart radonflödet från väggen absorberas i kolet.

Metoden visar exakt varifrån radonet kommer och ska inte blandas ihop med den mätning som också görs och som visar den genomsnittliga radon som finns i rumsluften. På detta sätt kunde man se vilka väggar i hyreshusen i Gärdebo som behövde saneras med Permafoil. Till skillnad från andra metoder mäter således Emisorb enbart radongasflödet från väggen och är okänslig för strålning i inomhusluften som kan ha andra orsaker, t ex markradon och förändras vid t ex vädring.

- För att kunna nå ett bra resultat med en radonsanering är det viktigt att känna till källorna och vilket inflytande de har på rumsluften, säger Dr. Gunther Just, radonkonsulten som övervakade åtgärderna.

Finns att köpa i Sverige

Förberedelserna är desamma som inför en vanlig tapetsering med undantag att man bör vara extra noggrann med att täta sprickor i väggen. Efter tapetsering med Permafoil tapetseras väggen med en vanlig tapet. Spikhål efter exempelvis tavlor och mindre repor som uppkommer efter Permafoiltapetseringen påverkar inte strålningen i rummet i någon större utsträckning men hål som är större än 4 cm2 bör spacklas och tapetseras över med en bit Permafoil. Permafoil ska lanseras i Sverige och kommer att kosta ungefär som en vanlig tapet, cirka 30 kr/m2.

Vill du ha mer information om Permafoil eller den mätning som kallas Emisorb?
Kontakta:
Permafoil
Kaptensgatan 41
450 34 Fiskebäckskil
tel: 0523-224 88
fax: 0523-228 44

 www.permafoil.com

Annons

Fakta om radon:

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Vid varje sönderfall emitteras radioaktiv strålning. När vi andas in radonhaltig luft fastnar radondöttrarna i våra luftvägar och sänder ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor.

Enligt miljöbalken kan myndigheterna kräva att fastighetsägaren sänker halten under 400 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter luft), som är riktvärdet för befintliga byggnader. Enligt Boverkets Byggregler är gränsvärdet för nybyggda hus 200 Bq/m3. Radium finns överallt i naturen, mer eller mindre koncentrerat. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet.
 

Källa: Statens strålskyddsinstitut: http://www.ssi.se

Statligt bidrag för radonsanering

Om radonhalten i ditt hus överstiger 400 Bq/m3 kan du få statligt bidrag med maximalt 15 000 kr för att sänka halten. Bidrag söker du hos länsstyrelsens bostadsenhet. Ett nytt förslag har utformats om bland annat förstärkta bidrag för åtgärder mot radon i inomhusluft.

En bostadsmiljöproposition från regeringen innehållande bland annat åtgärder mot radon förväntas således under våren 2002.
Misstänker du att du bor i ett radonhus ska du i första hand vända dig till miljökontoret i din kommun - de kan ge råd om hur du ska gå vidare.

pillustration Arezo Badiei, viivilla.se november 2001

Läs mer här:

Nu är bästa tiden att mäta radon

Bli av med radonproblemet

Hög tid att mäta radonhalten i ditt hus

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04. juli 2002
 
Annons
Mer om Tapeter

Vi i Villa gillar: 6 fina mönstrade tapeter

Tapeter Mönstrade tapeter är otroligt trendigt i höst och passar fint i både vardagsrum, sovrum och kök. Här är 6 mönstrade tapeter, från budget till lyx, som vi gillar extra mycket just nu. 

Så lyckas du med tapetseringen – 13 tapettips

Tapeter Ska du tapetsera? Här är 13 smarta tips som gör att du får ett snyggt och perfekt resultat!

5 härliga tapettrender i vår

Tapeter Letar du efter en fin tapet att tapetsera med där hemma? Barnrum, vardagsrum, sovrum, hall, kök – här är vårens tapettrender för alla rum.

Måla och tapetsera en pall

Tapeter Att måla och tapetsera möbler är ett roligt sätt att uppdatera hemmet. Här visar vi hur Heidi – en målningsexpert som till vardags driver en färghandel på Hønefoss i Norge – ger några pallar från Ikea ett helt nytt utseende med hjälp av lite färg och några tapetbitar.

Tapetsera byrån

Tapeter Randigt, retro eller romantiskt. Oavsett vilken stil du föredrar, kan du lätt fixa till en trist och sliten gammal möbel med hjälp av en tapetrulle och...

Vårens nya tapeter

Tapeter Pigga upp med ett nytt mönster! Här är våra favoriter bland nyheterna i år. Vilken blir din? Josef Franks klassiska tulpaner eller ett stenhårt betongmö...

Piffa upp med tapetrester

Tapeter Har du en bit tapet över? Det finns många bra sätt att använda överblivna tapeter – här är några idéer att ta efter!

Förnya billigt med tapet

Tapeter Tapeter kan användas till mycket annat än väggar. Prova att tapetsera en bordsskiva eller sätta tapetrester på en lampskärm eller ask och njut av den...

Tapetsera fram husets själ

Tapeter Funderar du på att tapetsera om, men kan inte riktigt bestämma dig för vilken typ av tapet du vill ha? Varför inte plocka fram huset själ, och välja en...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons