Så lyckas du med tapetseringen – 13 tapettips

Ska du tapetsera? Här är 13 smarta tips som gör att du får ett snyggt och perfekt resultat!


1. Innan du sätter igång att tapetsera behöver du införskaffa rätt verktyg: pensel, roller, tapetavrivare, skärlinjal, skärkloss, vattenpass, tumstock, tvättsvamp och tapetlim.

2. Räkna ut i förväg hur många tapetrullar du behöver. En vanlig tapetrulle är tio meter lång och 53 centimeter bred. Om du har en takhöjd på 2,40 meter – det vanligaste måttet i Sverige – får du fyra våder per rulle. Om tapeten behöver mönsterpassas får du cirka tre våder.

3. Du kan i de allra flesta fall tapetsera över din gamla tapet, men spackla och slipa noga bort ojämnheter först.

4. Det är viktigt att du använder rätt lim till din tapet. På tapetrullens etikett hittar du en limrekommendation. Om du råkar få lim på tapeten är det viktigt att du genast torkar bort det med en fuktig svamp eller trasa för att förhindra glansskiftningar.

5. Använd en tapetavrivare för att skära av papperstapeter mot taket och golvsockeln. Byt rakblad ofta då ett slött blad lätt trasar sönder tapeten.

6. Papperstapeter sätter du upp genom att först applicera tapetlim på tapetens baksida, låta våden ligga och dra i några minuter för att slutligen fästa den på väggen.

7. Non-woven är den vanligaste tapettypen i dag. I stället för att limma på våden, limmar du direkt på väggen och fäster sedan tapeten.

8. Är du duktig på att fota kan du beställa dina egna foton som fototapet. Du kan också köpa färdiga motiv. Många fototapeter är av typen non-woven, och det finns även självhäftande fototapeter.

9. Vinyltapeter har ett ytskikt av plast och en baksida av papper eller non-woven, vilket gör den mer slittålig och lättare att tvätta.

10. Strukturtapeter/grängtapeter har ett skrovligt mönster. Då grängtapeter saknar färdigt ytskikt är de inte smutsavvisande och behöver därför täckas med färg, vilket inte är fallet med strukturtapeter.

11. Textiltapeter kallas även vävtapet och består av tvinnade trådar i olika tjocklek som klistrats på pappersgrund eller non-woven. Den här tapettypen är dyrare att tillverka än vanliga tapeter och därmed exklusivare. 

12. Glasfiberväv används mest i offentliga miljöer. Den ger väggen struktur och är gjord i ett mycket hållbart material som är lätt att tvätta.

13. Våtrumstapeter är tillverkade i mjuk plast och används i badrum och andra våtutrymmen för att hindra fukt från att gå in i väggarna och därmed utveckla mögel.

 

 

 

Hallå där, Håkan Rydell, butikschef på Happy Homes i Jönköping. Hur ska jag tänka när jag väljer tapet?

– När du väljer tapetsort, framförallt som amatör, tycker jag att du ska välja tapet av typen non-woven. Det innebär att du limmar väggen och sätter dit tapeten, och du mönsterpassar direkt på väggen. Detta gör också att du som amatör ofta klarar av att tapetsera med mönsterpassning, utan större problem. Enklast bli det förstås med ett tydligt mönster som är lätt att hitta och passa, till exempel ett blommönster eller ett geometriskt mönster. Om du sedan väljer mönstrad eller enfärgad tapet är mest en fråga om tycke och smak.

Är det bättre att välja en dyr tapet än en billig?

– Man kan inte generellt säga att en dyr tapet är bättre än en billig. Ofta hänger pris och kvalitet ihop, men många gånger är en tapet i medelprisklass riktigt bra att tapetsera med. Billiga tapeter kan vara helt okej att arbeta med, men ibland upplevs de som väl tunna och tåligheten är kanske inte den bästa. En del riktigt dyra tapeter kan kräva mer underarbete och var lite känsligare att hantera vid tapetsering. Det är alltid bäst att fråga i butiken vad du bör tänka på när det gäller uppsättning.

Vilket är det vanligaste felet vi amatörer gör när vi tapetserar?

– Otillräckligt underarbete. Fuskar du med spackling eller annat underarbete som att ta bort gammal löst sittande tapet, blir slutresultatet inte bra. En del tapeter kräver också att underlaget är jämnt färgat, så att inte spackel eller tapeten under lyser igenom. Ett annat fel är att du använder för gammalt eller fel sorts lim. Kolla alltid att du får med rätt lim till den tapet du ska sätta upp.

Vilka färger och mönster är populära nu i vår?

– Personligen tror jag att naturtemat med trä- och stenmönstrade tapeter kommer att hålla i sig ett bra tag till. Även retroinspirerade och tapeter med grafiska mönster är populära. Tydligast är nog att storblommiga mönster med mycket färg är helt rätt.

 

Håkans bästa tapetseringstips

1. Var noga med underarbetet.

2. Se till att ha bra verktyg, skarpa blad att skära tapeten med, och så vidare.

3. Rätt lim till rätt slags tapet.

4. Följ tapetleverantörens uppsättningsanvisningar.

5. Våga tapetsera själv även om du aldrig gjort det förr. Och våga tapetsera med färg och mönster!

Håkan Rydell, butikschef på Happy Homes i Jönköping. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar