Annons
Foto: Grønlykke.com

Förnya billigt med tapet

Tapeter

Tapeter kan användas till mycket annat än väggar. Prova att tapetsera en bordsskiva eller sätta tapetrester på en lampskärm eller ask och njut av den färgstarka skillnaden!

Annons

Är du riktigt vågad kan du prova att tapetsera delar av trappan! Lacka den färdigmonterade tapeten med akryllack så att tapeten lätt kan rengöras med vatten.

Bord, lådor och lampskärm har fått nytt liv!

Känner du för förnyelse därhemma kan du göra mycket med lite tapet. Vill du till exempel göra ett gammalt bord lite festligare, är det en smart lösning.

Innan du börjar, prova att lacka en liten bit av tapeten. Annars riskerar du att tapetfärgen inte tål lacken och flyter ut. Om du misslyckas med lacken – eller om du senare vill byta tapet – kan du ta bort lacken med en slipmaskin och skrapa av tapeten genom att fukta den med vatten.

Har möbeln en blank yta kan du förbehandla den genom att grundmåla – då fäster tapeten bättre. Är det en massiv borsskiva kan du nöja dig med att behandla ovansidan, men är det en tunn mdf-platta eller plywood är det bäst att behandla bägge sidor så att skivan inte slår sig. Måla eventuellt kanterna i matchande färger.

Tapetrester kan också användas på många ställen för att sätta personlig prägel. Prova till exempel på lampskärmar eller tallriksunderlägg. Lådor och småaskar kräver inte annat än att du skär ut tapeten i rätt storlek och fäster med klister.


Klipp ut tapeten i passande storlekar – och tänk på mönsterpassningen

Täck hela ytan ordentligt med klister.

Var noggrann med hörnen.

Lacka slutligen över tapetytan, så håller den bättre.
Annons
1 november 2010

0 Kommentarer

0

Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: "Vi tapetserar om hela...

Längtar du också efter färger och mönster på väggarna? Häng med hem till tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson, som blir provocerad av vita väggar och...

0

5 härliga tapettrender i vår

Letar du efter en fin tapet att tapetsera med där hemma? Barnrum, vardagsrum, sovrum, hall, kök – här är vårens tapettrender för alla rum.

0

Tapetsera upp minnena på väggen

Den underbara solsemestern, den fantastiska fjällvandringen eller den trevliga midsommarfesten? Nu kan du pryda hemmets väggar med ditt livs höjdpunkter...

0

Tapetsera mera

De målade väggarna har dominerat i många år, men nu börjar tapeter bli trendigt igen. Här visar vi hur du tapetserar på egen hand.

2

Tapetskola, del 4 - bård

Att få tapetbården rätt kan vara knepigt. Misströsta inte, här visar vi hur du gör.

0

Tapetskola, del 3 - uppsättning

Hur sätter man bäst upp tapeten? Råden får du här, i tredje delen av vår tapetskola.

0

Tapetskola, del 2 - förarbetet

Det finns inga genvägar. Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som avskräcker. Här är andra delen i vår serie.

0

Tapetskola, del 1 - verktyg

Första delen i tapetskolan från Sveriges Tapetråd. Här beskriver vi verktygen du behöver.

0

Tapetskola, del 5 - bra tips

Rätt temperatur, bra ventilation, vatten och lite förtröstan är bra tapetseringstips. Fler råd får du i sista delen av tapetskolan.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons