Att sy egna grytlappar är lätt som en plätt!
Att sy egna grytlappar är lätt som en plätt! Foto: Karin Almström

Sy grytlappar – steg för steg

Inredning

Att sy egna grytlappar är både roligt och blir en fin present att ge bort. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

Annons

Oavsett om du är ett syproffs eller nybörjare är grytlappar ett enkelt och roligt pyssel att göra själv. Välj ett vackert tyg, du behöver inte en särskilt stor bit, och sedan kan du börja sy fina grytlappar – som blir perfekta presenter. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” visar Karin Almström hur du enkelt syr egna grytlappar.

 

 

Sy grytlappar

Du behöver:

  • Tygbit, 22 x 44 centimeter.
  • Kantband, ca 94 cm – beror på hur stor ögla du vill ha.
  • Värmeskydd av något slag. Det finns speciellt värmeskydd men du kan även använda dig av annat skydd. Se dock till att det inte smälter vid värme. Cirka 22 x 22 cm, kan göras lite mindre.
  • Tråd som matchar ditt kantband.
  • Sax, nålar och symaskin.

 

Gör så här:

1. Klipp ut en rektangel på 22 x 44 centimeter av tyget.

2. Vik ihop till en fyrkant och runda tre hörn. Se till att det fyrkantiga hörnet är ”toppen” på grytlappen, det är där öglan kommer att hamna. Detta så att inte mönstret hamnar upp och ner!

Annons

3. Klipp till värmeskyddet. Kan göras lite mindre för att göra det lättare att sy fast kantbandet, speciellt om du har tjockt värmeskydd. Lägg sedan värmeskyddet i mitten, nåla och sy sicksack runt om hela grytlappen.

4. Nu ska kantbandet sys på. Börja nåla fast kantbandet i hörnet där öglan ska sitta, fortsätt runt om. När du kommer fram till slutet gör du en ögla och fäster den i kantbandet. Här väljer du själv storleken på öglan. För att de runda hörnen ska bli riktigt snygga är det viktigt att nåla tätt och se till att det är snyggt på båda sidorna. Sen är det bara att sy rak söm runt hela.

5. Klar!

 

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg

31 oktober 2016
 
Annons
Mer om Inredning

17 perfekta lönnrum!

Inredning Gör slag i saken – dölj extrarummet bakom en hemlig dörr!

10 roliga saker till hemmet du inte visste att du behöver

Inredning Visste du att det finns speciella lökbrillor man ska ha när man hackar lök? Här är prylarna du inte visste att du behöver förrän nu.

11 galet mysiga hembibliotek för alla bokälskare

Inredning Här dömer vi boken efter omslaget! Eller snarare bokens omgivning… Ett vackert hembibliotek är det många bokmalar som drömmer om. Låt dig avundas – och...

6 inredningstrender vi gillar inför 2017

Inredning Från senapsgult till smarta utemöbler – Vi i Villa-redaktionen åkte till möbelmässan Salone del Mobile i Milano och spanade in kommande inredningstrender.

Smygkika på Ikeas februarinyheter

Inredning Mönstrade textilier, en rustik köksnyhet, piedestaler för växter och mycket mer – vi ger dig en förhandstitt på Ikeas härliga februarinyheter.

Bloggarens guide till mellandagsfynden

Inredning Inredningsbloggaren Jenny Martinsson om fynden du bör hålla extra utkik efter på mellandagsrean.

Så shoppar du inredning på nätet – checklista och butiker

Inredning Med några klick kan du i dag fynda inredningsfavoriter och designklassiker direkt hemifrån soffan. Kom igång och nätshoppa med den här smarta checklistan och våra favoritbutiker!

Vår sminkhörna med storstadspuls! - Min idé

Inredning Här har mor och dotter skapat rum för smink, hårprylar och smycken som med enkla medel samlats på ett ställe!

Så får du perfekt ljus i ditt hus – rum för rum

Inredning Alla rum fyller olika funktioner och kräver olika slags belysning för att fungera optimalt. Här är guiden till hela husets belysning (och de bästa...