Snygga gardiner - om du hänger dem rätt

Inredning

Gardiner är så snygga som du hänger dem och samspelet mellan gardin, fönster och gardinstång är mycket viktigt för helheten. Här kommer några tips på hur du hänger gardinerna rätt.

Låt inte gardiner täcka över fönstret

Börja med att studera fönstret innan du köper och hänger upp gardiner. Vilken form har fönstret? Är det fyrkantigt, avlångt eller ovalt? Kommer mycket eller lite ljus in? Hänger du gardinerna alldeles för nära fönstrets båda sidor så upplevs det som att fönstret nästan krymper. Täck inte över fönstret utan dra istället ut gardinerna så mycket som möjligt på båda sidorna. Effekten du får är att det kommer in mer ljus i rummet och du visar samtidigt upp dina snygga gardiner och ditt snygga fönster. 

Sträva efter långa gardiner  

Har du högt eller lågt i tak? Oavsett vilket så har gardiner en fanastisk egenskap att de hjälper dig att ge takhöjden en rejäl skjuts - uppåt. Högt i tak är något du definitivt bör sträva efter. Rummet kommer kännas både luftigare och större.

Det många gör fel redan från början är att fästa gardinstången alldeles för lågt. Fäster du gardinstången precis på fönstrets ovansida så känns takhöjden lägre och hänger du gardinstången nära taket så känns takhöjden, just det, högre – simple as that.

Annons

Rätt gardinstång för dina gardiner

Vi stannar kvar vid tema gardinstänger ett tag till. En annan sak som är viktig att tänka på är att korta gardinstänger har en tendens att kapsla in fönster. Fäst gardinstången så att ändknopparna slutar en bra bit ut från fönstrens båda sidor. Effekten du får är att dina gardiner hänger på behagligt avstånd från fönstret. Du har mycket att vinna på detta och det kommer garanterat att se snyggare ut.

 

Välj gardiner med rätt längd

Gardiner som är för korta ser inte bra ut. Gardiner som är för långa ser inte heller bra ut när de börjar vältra sig i dammet på golvet och korva ihop sig. Anpassa gardinlängd efter takhöjd. Mät och planera. Hittar du långa gardiner som går hela vägen ner, men som bara precis snuddar vid golvet, då har du verhittat hem.

Välj gardiner med mycket tyg

Här handlar det återigen om vilket fönster du har. Ett stort och pampigt fönster kräver rikligt med textilier för att helheten ska se bra ut. Två längder på ena sidan och två längder på andra sidan kan vara en bra avvägning. Om fönstret är mindre kan du istället prova med en längd på vardera sida. 

Snyggt med två lager gardiner

Den här tekniken går ut på att du sätter upp två gardinstänger och hänger ett tunnare tyg bakom ett lite tjockare tyg. Det ser lyxigare ut och går gardinlängderna dessutom i samma färgskala som inredningen i rummet så är det ett stort plus.

Rätt gardin speglar rätt känsla

Vilken känsla vill du att dina gardiner ska förmedla? Välj gardiner utifrån vilken smak du har och vilken funktion du vill att gardinerna ska fylla i ditt hem. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar på gardiner med bra kvalitet som håller längre. Du behöver inte byta lika ofta och tyget blir inte blekt lika fort heller.

07 september 2018
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!