Så skapar du mysfaktor i vardagsrummet

Inredning

Dags att få ut det bästa av ditt vardagsrum? Dags att göra det riktigt mysigt? Här kommer några värdefulla tips när det kommer till planering, inredning och att lysa upp och sätta färg på vardagsrummet.

Planera mysigt vardagsrum

Vardagsrummet är din oas för återhämtning och lugn. När du tagit klivet över tröskeln ska du inte vilja ta ett kliv tillbaka igen. Du ska vilja spendera tid i vardagsrummet och unna dig något alldeles extra. Varje dag.

Till en början kan du fråga dig själv hur det ser ut i rummet. Har du högt eller lågt i tak och har du korta eller långa väggar? Långa väggar passar utmärkt för bokyllor fulla av spännande böcker och korta väggar kräver mer planering då du har ett mer begränsat utrymme. En annan sak du bör fundera på är om ditt golv dominerar rummet eller snarare framhäver möbler och inredning. 

Soffan är rummets absoluta kärna. En soffa som sticker ut och talar flera olika språk skiljer sig från en soffa som snarare smälter in och är lätt att anpassa efter olika inredningsstilar och detaljer. Här kan du börja fundera över om du vill anpassa inredningen efter soffan eller anpassa soffan efter inredningen. När du sedan placerar soffan är det viktigt att vända den mot rummets ingång. Effekten du får då är att soffan och de härliga kuddarna blir det absolut första du ser när du kliver över tröskeln.

Mattan är minst lika viktig. Den fyller en enormt viktig funktion för rummets helhet. Placera mattan centralt i mitten av vardagsrummet. 

Annons

Välj mysig inredning

Att välja inredningsstil är både utmanande och väldigt roligt. Här finns det egentligen inga rätt eller fel utan du kan göra lite hur du vill. Prova dig fram. Gör inredningen personlig snarare än opersonlig. Inred så att det säger något om dig, vem du är och vad du tycker om. Dekorera soffan med kuddar och klä väggarna med konst som du tycker om. Ös på med mjuka textilier.

Mysig färg i vardagsrummet

Mörka färger på väggarna gör rummet varmt och mysigt. Utgå från någon inredningsdetalj som betyder mycket för dig innan du börjar tapetsera eller måla väggarna. Det är viktigt att välja rätt färg och den kommer att utgöra en mycket central roll i vardagsrummets berättelse. Ljusa färger tenderar att ge en kallare känsla.

Mysig belysning i vardagsrummet

Ta vara på det naturliga ljuset som redan fanns i rummet från början. Olika lampor fyller olika funktioner och ger olika slags ljus. En golvlampa ger ett varmt ljus. Ljuslyktor, stearinljus och oljelampor ger ifrån sig ett sådant ljus som höjer garanterat mysfaktorn. Ös på med ljus i början tills du hittar en snygg balans som ger en behaglig och mysig stämning. Till en början kan du även prova med att lysa upp en specifik inredningsdetalj för att leka lite med olika effekter. Levande ljus skapar spänning, nerv och närvaro. 

10 september 2018
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!