Ny trappa på 3 sätt

Inredning

Det finns inga gränser för hur många olika sätt du kan förändra en trappa på. Kanske vill du göra en snabb förändring och dekorera trappan för en fest. Då kan du fuska och bara tejpa upp tapeten med dubbelhäftande tejp. Här har vi gjort om samma trappa i tre olika stilar med hjälp av färg, tapet och självhäftande dekorfilm.

Annons
 • Grafiskt dekorerad

  Den svartvita, grafiska looken skapade vi med hjälp av självhäftande bokstäver. Vi klippte ut dem av dekorfilm som finns att köpa på rulle i många olika färger, mönster och strukturer. Valet av budskap är dessutom oändligt. Vill du inte göra egna bokstäver kan du köpa färdiga i olika typsnitt. Det finns även schabloner med bokstäver om du hellre vill måla dit dem. En annan idé är att använda dekorfilmen över hela sättsteget som en grafisk accent.

  1. Välj typsnitt i datorn och skriv ut bokstäverna på vanligt papper från en skrivare. Vi valde typsnittet Arial Black och lät bokstäverna bli fem cm höga.
  2. Klipp ut bokstäverna och använd dem som mall.
  3. Lägg ut bokstäverna på baksidan av dekorfilmen och rita ut konturerna. Klipp eller skär ut bokstäverna i dekorfilmen.
  4. Mät noga ut var bokstäverna ska placeras. Med maskeringstejp kan du göra en stödlinje så alla bokstäver kommer i linje. Den svarta dekorfilmen kommer från Hornbach, 69 kr för en rulle.
 • Maffigt målad

  Här har vi målat sättstegen i en turkos färgskala från mörkt till ljust. Längst ner valde vi kulören NCS S 1050-B60G. Därefter NCS S 1040-B60G. Sen NCS S 0530-B70G och till sist den ljusaste längst upp, NCS S 1020-B70G. Vi använde Beckers Symfoni akrylat lackfärg.

  Så här gör du:

  1. Slipa och damma av ytan, eller tvätta redan målade ytor med målartvätt.
  2. Vid trärena ytor måste alla kvistar och kådrika ställen isoleras med kvistlack för att undvika gula genomslag.
  3. Spackla eventuella hål och ojämnheter med snickerispackel.
  4. Slipa när spacklet torkat.
  5. Måla minst två gånger, låt torka emellan.
 • Trivsamt tapetserad

  Att tapetsera trappan med tapet är roligt och gör stor skillnad. Väljen enfärgad och en mönstrad tapet, eller gör som vi gjorde och använd flera olika, mönstrade tapeter. Vi valde fyra tapeter som alla går i samma gula ton. Det gör att stilen håller ihop och ger ett enhetligt intryck, trots mönsterblandningen.

  1. Kontrollera att ytan är ren och jämn. Tvätta eventuellt med målartvätt och spackla igen ojämnheter med snickerispackel. När spacklet har torkat, slipar du lätt med fint sandpapper.
  2. Klipp eller skär till en tapetbit i samma mått som sättsteget.
  3. Rolla eller pensla tapetklister på tapetens baksida. Vik ihop tapeten på mitten.
  4. Låt tapeten ligga och dra sig i limmet i ca fem minuter.
  5. Sätt fast tapeten på sättstegen. Stryk från mitten och ut mot kanterna.
  6. Måla över tapeten med transparent lack minst två gånger när tapetklistret torkat ordentligt, så håller det längre.

   

  Tapeten längst ner på första trappsteget kommer från Midbec, Miss Print 1019, 799 kr. På steg två en gulprickig tapet från Carma, Dots nr 2000145, 549 kr. På steg tre Miss Print 1009 från Midbec, 799 kr. På fjärde trappsteget Miss Print 1032 även den från Midbec, 799 kr.

Visa allt innehåll
19 januari 2015
 
Annons
Mer om Inredning

17 perfekta lönnrum!

Inredning Gör slag i saken – dölj extrarummet bakom en hemlig dörr!

10 roliga saker till hemmet du inte visste att du behöver

Inredning Visste du att det finns speciella lökbrillor man ska ha när man hackar lök? Här är prylarna du inte visste att du behöver förrän nu.

11 galet mysiga hembibliotek för alla bokälskare

Inredning Här dömer vi boken efter omslaget! Eller snarare bokens omgivning… Ett vackert hembibliotek är det många bokmalar som drömmer om. Låt dig avundas – och...

6 inredningstrender vi gillar inför 2017

Inredning Från senapsgult till smarta utemöbler – Vi i Villa-redaktionen åkte till möbelmässan Salone del Mobile i Milano och spanade in kommande inredningstrender.

Smygkika på Ikeas februarinyheter

Inredning Mönstrade textilier, en rustik köksnyhet, piedestaler för växter och mycket mer – vi ger dig en förhandstitt på Ikeas härliga februarinyheter.

Bloggarens guide till mellandagsfynden

Inredning Inredningsbloggaren Jenny Martinsson om fynden du bör hålla extra utkik efter på mellandagsrean.

Så shoppar du inredning på nätet – checklista och butiker

Inredning Med några klick kan du i dag fynda inredningsfavoriter och designklassiker direkt hemifrån soffan. Kom igång och nätshoppa med den här smarta checklistan och våra favoritbutiker!

Vår sminkhörna med storstadspuls! - Min idé

Inredning Här har mor och dotter skapat rum för smink, hårprylar och smycken som med enkla medel samlats på ett ställe!

Så får du perfekt ljus i ditt hus – rum för rum

Inredning Alla rum fyller olika funktioner och kräver olika slags belysning för att fungera optimalt. Här är guiden till hela husets belysning (och de bästa...