Annons

Välj rätt säng

Möbler

Köpa säng är idag en av de största investeringarna vi kan göra i hemmet. Och en av viktigaste - både för hälsan och välbefinnandet. Här hjälper vi dig att hitta rätt i det stora utbudet.

Annons

Hur har det varit med sömnen i sommar? Då tänker vi inte på långa njutbara sommarnätter. Utan den sömn man har försökt tillskansa sig i sommarstugans avlagda gamla hängmattesäng, i den gamla turistsängen med gnisslande spiraler eller kanske direkt på segelbåtens hårda durk? Si och så med sömnen alltså. Men vad gör det när man ändå bara "skall vara" en lång sommardag?

Hemma igen med vässad hjärna kanske tanken att köpa ny säng dyker upp? Ingen dum investering, särskilt som vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen. Som den franske 1800-talsförfattaren Guy de Maupassant uttryckte: "Sängen min vän, är vårt hela liv, Det är där vi föds, där vi älskar, där vi dör."

Att välja rätt säng är ingen lätt uppgift. Mjuk eller hård? Enkel eller dubbel? Ramsäng eller kontinental modell? Eller, varför inte ställbar? Utbudet är stort, kvalitetsnivåerna flera och priserna varierar från samma nivå som en dyrbar cykel till en mindre bil! Men låt oss lämna siffrorna därhän och titta på de frågor man kan ställa till sig själv och till sin sängleverantör.

Mjuk eller hård?

Mjuk eller hård är ofta första frågan. Den gamla uppfattningen att en hård säng är bra för dålig rygg är en kvarleva sedan forna tider, då utdragssoffor eller sängar med nedlegade resårer var nattens viloplats. Visst minns vi fortfarande hur man kunde lägga en bräda under madrassen för att sängen skulle bli "ryggvänlig"? Eller för att få "en rak och militärisk hållning". Glöm det. Genast!

Att sova för mjukt är å andra sidan heller inte bra. Allra, allra bäst är att sova komfortabelt och det är i högsta grad individuellt. Det har med den personliga vikten och längden att göra. Kroppstyngden fördelas individuellt - en mullig, kort person tynger underlaget på ett annat vis än en lång och mager. Sängens längd och bredd bör också anpassas efter kroppens mått. Man anses sova bäst i en mjukare säng om man sover på rygg, föredrar man att sova på magen kan det vara bättre med ett hårdare underlag.

Våga prova

Går man i sängtankar är det viktigt att våga prova. Av med ytterkläderna, ner i sängen! Ligg som du brukar hemma, känn efter hur du sjunker ned med axel och höft, vilket stöd din kropp får. Säger kroppen ifrån, blir trycket för hårt? Vänder du dig mycket under sömnen? Är sängen för hård kan det göra ont när man vänder sig, är den å andra sidan för mjuk kan det vara tungt och besvärligt att vända sig.

Om sängar talade jag med docent Eva Vingård, ryggexpert, som i mitt tycke gav ett alldeles strålande råd:
- Akta er för omdömen som "så skall det vara". Var och en är sin egen profet. Har man tankar att investera i en ny säng, som kostar en stor slant, kan det vara idé att ta in på hotell med den sängsort man funderar över.
Det kan ju dessutom vara lite kul.

Madrasser olika uppbyggda

Madrasserna eller sängbotten är uppbyggda på olika sätt - antingen med syntetfiber som kärna eller med fjädrar. På de dyrare varianterna är fjädrarna separat inpackade i en påse, s.k. pocketfjädrar, som i sin tur är täckta med ett skyddslager av hästtagel. Fjädrarna, omslutna av slitstarkt tyg, ger stöd punkt för punkt. Det innebär att rörelserna inte fortplantar sig till resten av madrassen. Och motverkar ljudet av sänggnissel. En av de största sängproducenterna i Sverige är ännu så länge ensam om ett eget pocketsystem, där varannan fjäder är hög och varannan låg. Så kallad nivåmultipocket ger bra stöd åt hela kroppen, även om sängen är mjuk.
Sängens botten bör vara konstruerad av ett slitstarkt material med god luftväxling. God ventilation är viktigt för hygienen - en torr madrass motverkar kvalsterbildning. Viktigt är också att tänka på sängens övriga material. Helst bör den innehålla råämnen av det slag som leder bort fukt och ånga, en följd av transpiration, naturmaterial som tagel och ull är utmärkta. Avtagbar klädsel för möjlighet till tvätt ger naturligtvis också större hygien. Gärna i linne eller bomull.

Glöm inte att vända bäddmadrassen då och då, det mår den bra av. En bäddmadrass livstid ligger på ca fem år, därefter bör den bytas mot en ny. På sängar av kontinental modell skall även den tjocka madrassen vändas och dammsugas emellanåt.

Om man vill undvika de små äckliga krypen som delar säng med oss, är det viktigt att vädra sängen ofta och ordentligt. Krypen avskyr att vädras. Ett knep är att låta sängen stå ordenligt uppvikt med öppet fönster under badrumsbestyr och frukostmål. En av alla de sängfabrikanter jag talat med, påpekade vikten av att inte bjuda krypen på syntetöverkast, utan välja överkast i naturfiber. Ett annat tips är att låta sängen stå helt uppvikt utan lakan eller överkast när man reser bort.De flesta leverantörer lämnar garanti på sängarna, från 10 år upp till 25 år. Längre livstid bör man inte satsa på för en säng med god komfort.

En skön säng lockar till tidigare sömn, vilket i och för sig även innebär att det blir svårare att lämna den på morgonen. Men då är man i alla fall utvilad.

Annons

3 sorters säng

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons