Annons

Välj rätt säng

Möbler

Köpa säng är idag en av de största investeringarna vi kan göra i hemmet. Och en av viktigaste - både för hälsan och välbefinnandet. Här hjälper vi dig att hitta rätt i det stora utbudet.

Annons

Hur har det varit med sömnen i sommar? Då tänker vi inte på långa njutbara sommarnätter. Utan den sömn man har försökt tillskansa sig i sommarstugans avlagda gamla hängmattesäng, i den gamla turistsängen med gnisslande spiraler eller kanske direkt på segelbåtens hårda durk? Si och så med sömnen alltså. Men vad gör det när man ändå bara "skall vara" en lång sommardag?

Hemma igen med vässad hjärna kanske tanken att köpa ny säng dyker upp? Ingen dum investering, särskilt som vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen. Som den franske 1800-talsförfattaren Guy de Maupassant uttryckte: "Sängen min vän, är vårt hela liv, Det är där vi föds, där vi älskar, där vi dör."

Att välja rätt säng är ingen lätt uppgift. Mjuk eller hård? Enkel eller dubbel? Ramsäng eller kontinental modell? Eller, varför inte ställbar? Utbudet är stort, kvalitetsnivåerna flera och priserna varierar från samma nivå som en dyrbar cykel till en mindre bil! Men låt oss lämna siffrorna därhän och titta på de frågor man kan ställa till sig själv och till sin sängleverantör.

Mjuk eller hård?

Mjuk eller hård är ofta första frågan. Den gamla uppfattningen att en hård säng är bra för dålig rygg är en kvarleva sedan forna tider, då utdragssoffor eller sängar med nedlegade resårer var nattens viloplats. Visst minns vi fortfarande hur man kunde lägga en bräda under madrassen för att sängen skulle bli "ryggvänlig"? Eller för att få "en rak och militärisk hållning". Glöm det. Genast!

Att sova för mjukt är å andra sidan heller inte bra. Allra, allra bäst är att sova komfortabelt och det är i högsta grad individuellt. Det har med den personliga vikten och längden att göra. Kroppstyngden fördelas individuellt - en mullig, kort person tynger underlaget på ett annat vis än en lång och mager. Sängens längd och bredd bör också anpassas efter kroppens mått. Man anses sova bäst i en mjukare säng om man sover på rygg, föredrar man att sova på magen kan det vara bättre med ett hårdare underlag.

Våga prova

Går man i sängtankar är det viktigt att våga prova. Av med ytterkläderna, ner i sängen! Ligg som du brukar hemma, känn efter hur du sjunker ned med axel och höft, vilket stöd din kropp får. Säger kroppen ifrån, blir trycket för hårt? Vänder du dig mycket under sömnen? Är sängen för hård kan det göra ont när man vänder sig, är den å andra sidan för mjuk kan det vara tungt och besvärligt att vända sig.

Om sängar talade jag med docent Eva Vingård, ryggexpert, som i mitt tycke gav ett alldeles strålande råd:
- Akta er för omdömen som "så skall det vara". Var och en är sin egen profet. Har man tankar att investera i en ny säng, som kostar en stor slant, kan det vara idé att ta in på hotell med den sängsort man funderar över.
Det kan ju dessutom vara lite kul.

Madrasser olika uppbyggda

Madrasserna eller sängbotten är uppbyggda på olika sätt - antingen med syntetfiber som kärna eller med fjädrar. På de dyrare varianterna är fjädrarna separat inpackade i en påse, s.k. pocketfjädrar, som i sin tur är täckta med ett skyddslager av hästtagel. Fjädrarna, omslutna av slitstarkt tyg, ger stöd punkt för punkt. Det innebär att rörelserna inte fortplantar sig till resten av madrassen. Och motverkar ljudet av sänggnissel. En av de största sängproducenterna i Sverige är ännu så länge ensam om ett eget pocketsystem, där varannan fjäder är hög och varannan låg. Så kallad nivåmultipocket ger bra stöd åt hela kroppen, även om sängen är mjuk.
Sängens botten bör vara konstruerad av ett slitstarkt material med god luftväxling. God ventilation är viktigt för hygienen - en torr madrass motverkar kvalsterbildning. Viktigt är också att tänka på sängens övriga material. Helst bör den innehålla råämnen av det slag som leder bort fukt och ånga, en följd av transpiration, naturmaterial som tagel och ull är utmärkta. Avtagbar klädsel för möjlighet till tvätt ger naturligtvis också större hygien. Gärna i linne eller bomull.

Glöm inte att vända bäddmadrassen då och då, det mår den bra av. En bäddmadrass livstid ligger på ca fem år, därefter bör den bytas mot en ny. På sängar av kontinental modell skall även den tjocka madrassen vändas och dammsugas emellanåt.

Om man vill undvika de små äckliga krypen som delar säng med oss, är det viktigt att vädra sängen ofta och ordentligt. Krypen avskyr att vädras. Ett knep är att låta sängen stå ordenligt uppvikt med öppet fönster under badrumsbestyr och frukostmål. En av alla de sängfabrikanter jag talat med, påpekade vikten av att inte bjuda krypen på syntetöverkast, utan välja överkast i naturfiber. Ett annat tips är att låta sängen stå helt uppvikt utan lakan eller överkast när man reser bort.De flesta leverantörer lämnar garanti på sängarna, från 10 år upp till 25 år. Längre livstid bör man inte satsa på för en säng med god komfort.

En skön säng lockar till tidigare sömn, vilket i och för sig även innebär att det blir svårare att lämna den på morgonen. Men då är man i alla fall utvilad.

Annons

3 sorters säng

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

2

Till gröna fingrar - bygg ett arbetsbord

Av ett och samma underrede kan man bygga två olika bord som antingen kan användas till krukväxter och trädgårdsjobb, eller till tillredning av lättare...

0

Höstens nya möbler

När hösten närmar sig vill man göra fint inne! Blickarna riktas mot nya kuddar, en matta eller kanske en härlig soffa. Här visar vi ett smakprov på...

0

Ett underrede - två bord

Bygg ett arbetsbord. Pelargonier och astrar eller rött vin och plankstek? När du har snickrat underredet bestämmer du själv vad bordet skall användas...

0

Fräscha upp kökssoffan

Den gamla kökssoffan blev som ny med modernt tyg och lite färg.

0

Bygg garderober

Ordning och reda förenklar vardagen. Här visar vi hur man monterar ett färdigt förvaringssystem.

1

Bygg din egen förvaringsbänk

Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

0

Bygg ett bord på en dag!

Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

1

Snickra med dold sammansättning

En riktigt proffsig hopfogning av trä gör du lätt med ett hålmarkeringsset. Det finns på byggvaruhus och består av borr, trätappar och hålmarkeringsspet...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons