Annons

Tre sorters sängar

Möbler

Åtta timmar varje natt blir många timmar i ett liv. Välj din säng med omsorg - goda råd på vägen kommer här.

Annons

Ställbar säng


Marstrand heter Carpe Diems
flaggskepp av ställbara sängar, en av de mest exklusiva på marknaden. Den finns i bredderna 80, 90, 105, 120. Bildens säng är 105 cm och kostar inklusive bäddmadrass ca 41 200 kronor. Bensats tillkommer, här Champagne i svarvad metall, ca 1 600 kronor.

Det var inte många år sedan man tyckte att det var höjden av lyx med en ställbar säng. Nästan lite för lyxigt... Faktum är att det inte alls handlar om lyx annat än för hälsan. Blodomloppet ökar till exempel om fötterna höjs över hjärtat och musklerna tillförs mera syre. Ryggen får extra stöd och avlastning när man sitter i en ställbar säng, till skillnad från kuddar som trillar hit och dit.

Förutom de aspekter man skall fundera på om alla sängar vid sängköp, som frågor om material, madrassens uppbyggnad och så vidare skall man tänka sig för vad man vill med en ställbar säng. Hur många lägen använder man? Massage används den (även om den är bra för kroppens blodcirkulation)? Säkerhet är en viktig fråga. Hur fungerar strömtillförseln? Stängs den av med en strömspärr? Hur är den övriga säkerheten? Kan man klämma sig i sängen? Har man barn hemma är detta naturligtvis än mer viktiga frågor. Fjärrkontrollen bör vara utrustad med en barnspärr. Ytterligare en fråga att ställa sig är om sängen passar i en vanlig sängram, den man redan har med gavel.

Ramsäng

Järnsängen Cia från Mio är ny för säsongen. Modern i sitt strama 70-talsstuk i oljad ek och järn med måtten 190x210x117 kostar den ca 3 995 kronor. Järnramen fyller man antingen med Rem 370 för ca 2 095 kronor eller Mios mest exklusiva ställbara säng, President Manager för ca 37 745 kronor.

Den klassiska, svenska sängen. Enkelsäng eller dubbelsäng. En resårbotten med bäddmadrass. På fyra ben eller som på bilden i en järnsäng i 2000-tals utformning. Visste ni förresten att de gamla järnsängarna kom i slutet av 1800-talet av hygieniska skäl? Blev supermoderna efter Pasteurs upptäckt av de sjukdomsalstrande bakterierna - då insåg man vikten av lättheten att torka och hålla rent.
Väljer man en dubbelsäng är det klokt att sängen har ett femte stödben mitt under. Så kallad delad hårdhet rekommenderas att efterfråga. Kvinnor har ofta bredare höfter och smalare midja och måste sjunka ned med höften för att få bättre stöd i midjan. Män däremot har bredare axlar och vill ofta ha hårdare underlag. Ryggraden skall vila rakt. Den tyngsta parten anger så att säga tonen i en dubbelsäng. Kanske är två ramsängar som ställs samman med en madrass över bättre? Fråga efter hållfasthet, köp efter egen prioritering.

Continentalsäng

Continental i dubbelsängsmodell 180x200 från den sedan några år nya sängfabrikanten Lectus, som för övrigt betyder sova på latin. Kostar ca 36 000 kronor inklusive bäddmadrass samt bensats, som efter
önskemål kan bytas ut mot hjul.

De så kallade Continentalsängarna har blivit enormt populära de senaste åren. Sängarna är oftast lite högre än vad vi generellt varit vana vid i Sverige. De är uppbyggda efter principen två stadiga madrassbottnar på till exempel klotfot, en tjock madrass över dem samt en bäddmadrass. De två övre madrasserna skall vändas då och då för längre hållbarhet och större bekvämlighet. En pampigare variant av dubbelsäng, men också skönt och praktiskt med den höjd sängen erbjuder. Inte minst om man har ryggproblem och har svårt att ta sig ur sängen på morgonen.

Annons

Vad är det som gör prisskillnaden?

Hur kan en enkelsäng kosta mellan några tusenlappar och upp till 50 000 kronor eller mer? Som för allt annat betalar man för kvalitén. Och den personliga komforten. Vad innehåller sängen? Är det naturfibrer eller syntetlatex sängen är uppbyggd med? Tagel är betydligt dyrare än latex, men håller längre. Talakaylatex håller å andra sidan längre än syntetlatex.
Hur är hållbarheten i fjädrarna? Ju billigare fjäder desto snabbare ger den sig. Är sängen uppbyggd med pocketspring eller inte?

Självklart kostar finesser som hur många lägen mankan använda i en ställbar säng, som för övrigt är den dyraste varianten av de tre olika sängtyperna. En vanlig ramsäng kan man få för några tusen. Men
glöm inte sängbenen - de kostar alltid extra. Och framför allt, fråga vad garantin innehåller, det kan vara högst varierande!

Se sängköpet som en investering i livet, i den laddar vi batterierna cirka åtta timmar om dygnet, medan vi befinner sig betydligt kortare tid per dygn i en avsevärt mycket dyrare bil.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

21 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons