Annons

Snygga upp loppisfynden

Möbler

Här har vi fyndat billiga möbler och sedan gjort i ordning dem - inspirerade av den gustavianska stilen.

Annons

Den som har riktigt gott om pengar kan förstås köpa gustavianska möbler från 1700-talet. Eller nytillverkade kopior, som märkligt nog kan vara ännu dyrare än originalet. Vi nöjer oss med att fynda billiga möbler och sedan göra iordning dem - inspirerade av den gustavianska stilen.

Ingenting av det vi köpte var ens i närheten av "äkta 1700-tal". Utdragssängen från tidigt 1900-tal hade i alla fall lite frästa spår på sängstolparna - så kallad kannelyr, som också var populärt på Gustavs tid. Det hade även stolen, som ju också till formen påminde lite om gustavianska stolar. Sängbord och byrå valde vi för att de var raka och enkla i formerna - då är det lättare att sätta sin egen stil på möbeln.


"Gustaviansk" elegans för vårt vita gästrum. De mörkbruna möblerna har målats med en något gråtonad vit, vattenburen färg - "antikvitt". Sängen målades med guldfärg i de utskurna mönstrena och profilerade spåren. Trots att sängen är rätt stor och klumpig, upplevs hela möblemanget som ljust och luftigt i sitt vitmålade tillstånd.

"Rosetter" kallas de snidade blommorna som är så vanliga på gustavianska möbler. En nytillverkad variant hittar du på byggvaruhuset, från Lumi Ornament. Enkelt att sätta på plats med lite lim.

Guldfärg finns att köpa i hur många varianter som helst. Eftersom sängen målats med vattenburen färg, kunde vi använda en vattenburen hobbyfärg i guldnyans. För ett lyckat resultat, målas små detaljer med en konstpensel av god kvalité. "Rosetten" målade vi över helt och hållet med guldfärg. Sedan torkades rosetten av med en tygtrasa som fuktats med vatten. Då blev det bara färg kvar i de nedsänkta skrymslena.

Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Pärlstav tillhör en av de vanligaste gustavianska dekorerna. Och tänk - sådana kan man också köpa nytillverkade. Smala trälister små "kulor" på rad - som den här från Slöjd-Detaljer. Pärlstaven användes för att dekorera det helt släta sängbordet och limmades fast med trälim, efter det att möbeln slipats och tvättats. En liten oxiderad knopp placerades på bordets lilla utdragslåda.


Byrån är en hyllning till Gustav. Randig i blått och vitt och dekorerad med en stor "medaljong" tvärs över lådornas front. Medaljongen är omgiven av en schablonmålad lagerkrans i grågrönt och i mitten tronar förstås det kungliga namnschiffret. Byrån fick nya beslag bestående av ringhandtag i oxiderad mässing.

Stolens rygg "avslöjar" genast att den är ganska ny, men ryggen dolde vi effektivt med lösa dynor. Dynorna som klätts i blå-och-vitrutigt och som också försetts med en volang runt sitsens nedre kant gör också att stolen än minner lite om en Gripsholmsfåtölj. Gör pappersmallar efter stolens sits och rygg. Beställ ca 4 cm tjocka skumgummi-dynor hos en tapetserare. sedan kan du själv sy överdrag i tyg. Det behöver inte vara dyra möbeltyger. Ett lite kraftigare och stadigt bomullstyg räcker bra.

Sy smala band av tyget och fäst i bakre hörnen på dynorna, så kan du knyta fast dynorna på stolen mot stolsryggen.

Så målade vi

Vi använde vattenburen lackfärg för säng, sängbord och stol. Den färgen är halvblank i ytan. I färgaffären kan de bryta en antikvit färg åt dig. Du kan också blanda den själv - några ynka droppar kromoxidsvart brytfärg i din helt vita lackfärg gör den lite lätt gråtonad.

Byrån

1. Byrån målade vi först enbart med vit grundfärg, Alcro´s V-slip.

2. Hela byrån tejpades sedan randig med en riktigt bred maskeringstejp. Lådorna ska sitta på plats när byrån tejpas, så att ränderna kommer på precis rätt plats över hela byråns front. Sedan kan tejpen skäras utmed lådans ytterkant, så att lådorna kan tas ut och målas för sig.

3. Efter tejpningen målar du ytterligare ett tunt lager av bottenfärgen - om det finns några springor under tejpkanten, är det alltså bottenfärgen som kryper in. När du målar dina ränder får du sedan skarpa fina kanter.

4. De blå ränderna målades tunt med bara en strykning. Till det använde vi V-slip, som färgats blå med hjälp av brytfärg. Men man kan också använde en vattenburen lackfärg eller hobbyfärg.

5. När den blå färgen torkat, slipades ränderna med ett fint sandpapper, så att de såg lite slitna ut och den vita bottenfärgen kunde skymtas här och var.

6. Mönster för lagerkransen och namnschiffret hittar du på rutdiagram längst bak i boken. Skär ut mönstret i kraftig, genomskinlig plast med hjälp av skalpell. Tejpa fast din schablon så att den ligger tätt mot ytan. Måla med t ex vattenburna hobbyfärger. Häll upp en liten klick färg på en papptallrik. Använd en liten bit skumgummi, vikt om ett pennskaft och fastvirad med gummiband. Doppa skumgummin i färgen. Tryck in färgen ordentligt. Provsvampa ett par gånger på en bit tidningspapper. Svampa sedan färgen över din schablon, med lätt hand, i flera tunna lager tills färgen täcker till din belåtenhet.

7. Grundfärgens yta är inte särskilt tålig, så avslutningsvis är byrån struken med ett lager lasyrolja. Vill du ytterligare skydda den, kan byrån sedan vaxas med färglös vax.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
12 juli 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons