Smarta och snygga mediamöbler

Möbler

Filmtravar, sladdhärvor och apparater överallt… Ditt vardagsrum behöver en bra och snygg mediamöbel. Här är tretton idéer som bringar ordning och reda bland alla prylar!

I takt med att nya tekniker kommer till, blir våra högar med apparater allt större. För 30 år sedan var teven det enda som fanns i vardagsrummet. Genom åren har den fått sällskap av video, DVD-spelare, spelkonsoler, hemmabiosystem, digitalbox, bredbandsmodem och mycket mer. Och nu är blu-ray-spelare på ingång...

Hur vi angriper detta problem varierar. Oftast hamnar apparaterna där de får plats, vilket för med sig sladdar kors och tvärs. Så varför inte satsa på en mediamöbel, som antingen låter dig placera apparaterna synligt men snyggt, eller låter dig gömma undan dem så mycket som möjligt? Den trendkänslige finner mycket vitt, svart, högblankt, valnöt och/eller ek i utbudet, medan den modige kan hitta många möbler som står ut från mängden.

1) In med teven i hörnet

Har du ont om plats och en stor "tjock-teve" kan du gömma den i ett hörn med hjälp av Ikeas hörntevemöbel Hensvik. För 995 kronor får du även plats med filmer, skivor, digitalbox, DVD-spelare med mera på flyttbara hyllplan. Hensvik är 110 cm bred, 56 cm djup och 161 cm hög.

2) Kombinera själv

Hide-Fi är en mediamöbel som kommer från Bolia och som du kan kombinera på olika sätt. Den mäter 100x50x23 cm (bxdxh), finns i vitt, svart eller faner samt i två varianter. Den ena har en utdragbar lådinsats för förvaring av exempelvis filmer och skivor. Den andra har en lucka som glider upp och en utdragbar hylla för apparater så att man lätt kommer åt kablarna baktill. Skåpen har gummifötter och kan staplas på varandra (ben kan köpas separat). Pris från 2 475 kronor; finns även i 150 cm bredd.

3) Högblank retro

Opod är en tevebänk från TechLink som kombinerar en högblank modern överdel med en kromad retrounderdel. Den finns i tre färger - pianosvart eller läppstiftsrött med borttagbar mellanhylla i klarglas, eller klarvitt med svart glas. Bänken är vridbar, tål 60 kg, mäter 80x40x50 cm (bxdxh), passar teveapparater upp till 32 tum och kostar cirka 2 490 kronor. Behöver du något större finns andra modeller i liknande stil. Svensk distributör är Order Hemelektronik och bänkarna finns i hemelektronikaffärer över hela landet.

4) Inte så strikt

Allt annat än fyrkantig och strikt är tevebänken Mondo från Ilva. Den är i högglansvitt utanpå och valnöt inuti, mäter 150x45x30 cm (bxdxh) och kostar 2 499 kronor. Mondo finns även som runt soffbord i två storlekar.

5) Häng allt på väggen

Vad gör man om man vill hänga teven på väggen och samtidigt lösa det här med digitalboxen etc på ett snyggt sätt? Köper vägghyllan MWFS från Omnimount, till exempel. Den har två 61 cm breda glashyllor som tål 18 kg vardera. Vill man ha fler hyllsektioner kan man köpa till sådana. Ryggen är i espressofärgad wengé och det finns plats att gömma såväl kablage som en grendosa. MWFS kostar cirka 3 449 kronor och distribueras i Sverige av Selek.

6) Möbel som lyfter

Fly-serien från EM har en sido-/överdel som till synes svävar fritt. Teve-/musikbänken finns i 125, 180 eller 234 cm bredd, med två, tre respektive fyra lådor. Djupet är 46 cm och höjden 50 cm. Materialet är vitlack, svartbets, valnötsfaner eller ekfaner. Pris från 3 600 kronor (modellen på bilden kostar 6 295 kronor).

7) Både bänk och hylla

Visby från Mio, i valnötsfaner med lådor i vit högglanslack, finns som både tevebänk och vägghylla. Tevebänken håller för 80 kg, mäter 172x40x45 cm (bxdxh) och kostar 3 900 kr. Vägghyllan är lika bred, 20 cm djup och 26 cm hög och kostar 1 950 kronor.

8) Sätt färg på elektroniken

Multibrackets serie Envy sticker garanterat ut med sin kombination av glaspolerat trä och aluminium. Speciellt i färgen eldrött, men även i vintervitt eller jetsvart. De tre modellerna är 140 cm breda, 55 cm djupa och 31 alternativt 39 cm höga, och rymmer allt du behöver inom ljud och bild. Modellen Envy II har en utdragbar låda i mitten och kostar cirka 3 995 kronor. Envy I har två dörrar och Envy III två lådor; samtliga har tre års garanti. Finns hos fackhandeln, bland annat hos Dustin Home.

9) Trapetsoid design

Mediebänken Prism50 från Omnimount förenar form och funktion på ett tilltalande sätt. Den trapetsoidformade bänken är skapad av designern Karim Rashid och finns i helsvart samt i vitt med svart insida, båda med högglansfinish. Den övre hyllan rymmer platta teveapparater upp till 55 tum och klarar 68 kg, medan mellanhyllan tål 18 kg. Prism50 har en bottenyta på 151x51 cm, är 47 cm hög och kostar cirka 4 990 kronor.

10) TV-bänk med inbyggt surroundljud

Sony Bravias nya tevebänk RHT-G500 har all teknik inbyggd. Inga kablar och högtalare behöver placeras ut i rummet - bänken levererar 3.1-kanalsljud via inbyggda centrum- och sidohögtalare plus en subwoofer. Via sync-teknik kan du sköta allt - DVD, Blu-ray, teve och surroundljud - med en enda fjärrkontroll. RHT-G500 är avsedd för teveapparater i storlekarna 32 till 40 tum och har tre HDMI-ingångar och en monitorutgång. Priset ligger på omkring 7 000 kronor.

11) Fjärrstyrt undangömt

I Skovbys danskdesignade stilrena sideboard kan du gömma undan alla apparater för ljud och bild. Loggan uppe i det högra hörnet fungerar nämligen som en mottagare/sändare som skickar vidare signalen från dina fjärrkontroller till de infraröda mottagarna på apparaterna. Bakom översta luckorna finns hyllor och under dessa finns förvaringslådor för DVD, video med mera. Möbeln finns i två storlekar, SM87 som mäter 190x47x51 cm och SM86 som mäter 95x47x51cm, och kostar cirka 12 975 respektive 7 995 kronor. Materialet är massiv såpad ek eller bok, alternativt valnöts-, wengé-, ek-, teak- eller körsbärsfaner. Finns hos Danskdesign.nu.

12) Fyll väggen, göm teven

Ikeas nya serie Stiby innehåller en tevepanel som mäter 156x52x220 cm och rymmer såväl öppna hyllor som lådhurtsar för exempelvis mediaförvaring. Den kan du kombinera med 78 cm breda sidopaneler med lådhurts och 3 eller 4 hyllplan. Vill du kunna gömma teven köper du till skenor och skjutdörrar. Stiby finns i askfaner eller svart och den här kombinationen, med en tevepanel, två sidopaneler och skjutdörrar, är 312 cm bred och kostar 10 895 kronor.

13) Annorlunda arbetsplats

Välkommen ombord på @-space! Denna mediastol från Beeb har inbyggda högtalare och fördragna kablar för dator, skärm och tangentbord. Inuti finns plats för en stationär dator; har du en bärbar finns en knäbräda som tillbehör. Koppla in en skärm samt trådlöst tangentbord och mus så har du en allt i ett-lösning som inte skäms för sig. @-space mäter 130x56x114 cm (hxbxd), väger 40 kg och tål 150 kg belastning. Den görs mot beställning och har en utsida i ren ull, men kan även fås i läder eller annat material. Grundpris 37 375 kronor plus frakt; hjul och gungstolsmedar i krom finns som tillbehör.

Köpinformation

Beeb, www.beeb.se
Bolia, www.bolia.com
EM, www.em.com
Ikea, www.ikea.se
Ilva, www.ilva.se
Mio, www.mio.se
Multibrackets, www.multibrackets.com
Omnimount, www.omnimount.com, www.selek.com
Skovby, www.skovby.dk, www.danskdesign.nu
Sony, www.sony.se
TechLink, www.techlink.uk.com, www.order.se


Vi i villa tipsar dig

30 oktober 2008
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Fotpall - fötternas favorit

Möbler För trötta fötter, som extra sittplats eller som avställningsyta - en fotpall kan användas till mycket. Så här gör du den själv!

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.