Annons
Utrymmet under sängen är som gjort för dold förvaring. Gör som Arvid, bygg din egen kombination av en sängstomme och fyra sängbord "Malm" från Ikea. Smart, snyggt och slukande! Foto Johan Arvidsson/Styleroom.se
Utrymmet under sängen är som gjort för dold förvaring. Gör som Arvid, bygg din egen kombination av en sängstomme och fyra sängbord "Malm" från Ikea. Smart, snyggt och slukande! Foto Johan Arvidsson/Styleroom.se

Ordning och reda i barnrummet

Möbler

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Annons
Det klokaste är förstås att sänka ambitionsnivån när det gäller både städning och inredning i barnets rum. Barn är sällan lika inredningsintresserade som vuxna, och så ska det nog också vara. Därmed inte sagt att barn inte uppskattar att ha det fint omkring sig, och kan tycka till nog så bestämt om hur de vill ha det. Men känns barnets rum som att det skulle platsa i en inredningstidning, och du hela tiden måste hålla efter det för att inte bli irriterad, ta ett djupt andetag och begränsa inredningsivern till övriga huset. I ett barnrum måste man få stöka och ibland vill man ha kvar sin fula, men roliga, koja länge!

Men givetvis måste man hålla rent och ha en viss ordning även i barnens rum. Det är också bra om barnet själv kan sköta en del av städningen. En tvååring kan mycket väl hjälpa till att städa undan leksakerna på kvällen innan det är dags att gå att sova. Däremot är det förstås omänskligt att kräva av små barn att de ska städa själva. Men om man redan från tidig ålder försöker leka in städningen som något naturligt, kan beteendet kanske hålla i sig ända fram till tonåren. Men där är det tyvärr stopp för de flesta, så här koncentrerar vi oss på de yngre barnen.

Satsa på lågt placerade lådor

Det smidigaste för leksaker som lego, bilar, mjukisdjur och dockor är rejält tilltagna lådor. Vill du att man ska kunna se innehållet är genomskinlig plast att föredra, söker du lugn och harmoni bör lådorna vara täckta, helst med lock. Satsar du på det sistnämnda kan det ändå vara bra att skaffa EN stor låda utan lock, för snabbstädning, gärna med hjul. I den kan man sedan kvickt ösa i alla leksaker - sortera får man göra senare. Har du barn som gärna sprider sina aktiviteter och leksaker över hela huset - de vill ju gärna vara där du är - kan det vara smart att ha en snabbstädningslåda i flera rum.

Eftersom barn är mycket kortare än vuxna fungerar lådor på golvet oftast bäst, om de ska kunna städa själva. En låda med hjul som man kan skjuta in under sängen är perfekt för de flesta, överhuvud taget är utrymmet under sängen en utmärkt plats för förvaring. Den händige bygger själv en smart säng av en sängstomme utan ben ovanpå exempelvis Faktum köksskåp eller Malm sängbord från Ikea. Förvissa dig om att ditt bygge verkligen håller, även för en vuxen. De flesta barn vill åtminstone någon gång ha en förälder med sig i sängen, när man läser saga, har svårt att sova eller är sjuk. Givetvis finns också en hel del sängar med inbyggd förvaring att köpa.

Lågt placerade krokar för hopprep, halsband, kläder och ryggsäckar kan man sällan få för många av. Det samma gäller hyllor som slukar allt från böcker till småprylar som helst förvaras i lådor. Låga hyllor fungerar av naturliga skäl bäst, höga hyllor måste vara ordentligt förankrade i väggen och bör inte inbjuda till klättring. Skåpluckor är mycket förlåtande mot oreda i hyllorna, liksom draperier av tyg kan de trolla bort det mesta. En lite byrå där barnet själv kan plocka i och ur kläder är mer barnvänlig än en hög garderob.

Fotografera konstverken

Med åren samlar de flesta barn på sig mängder av konstnärliga alster, allt från teckningar till diverse dagisknåp. De är svåra att göra sig av med, men det är också omöjligt att spara allt. Rama in de finaste teckningarna och låt dem inta en självklar plats i inredningen, resten kan hamna i en personligt märkt låda på vinden, den ambitiöse sorterar ut godbitarna allt eftersom.

Ett annat tips är att spara de mest utrymmeskrävande eller ömtåligaste skapelserna som fotografier istället. Gör små tavlor av dem, eller sätt in bilderna i ett fotoalbum. Det samma gäller legobygget, den avancerade bondgården och världens högsta stapel med kappalastavar.

För övrigt kan det vara bra att tänka på att textil dämpar ljud, men dammar en del, heltäckningsmatta är mjukt att gå på men jobbigt om man spiller eller får andra fläckar på den. Glöm heller inte att barnen faktiskt växer. Försök motstå de allra gulligaste miniprylarna de ändå snart växer ur. Har du, eller planerar flera barn, satsa kvalitet som kan ärvas. Då kan även den mest tjejiga byrå bli perfekt för lillebrorsan med lite ny färg och fantasi.


Stapelbar förvaringslåda i trä av hög kvalitet. Finns i vitt och svart och fungerar även som pall. 23x36x36 cm, 1499 kr Sebra/Blå Elefant

Rund allbox i reuturpapp med de klassiska elefanterna från "Fem myror..." Finns i flera färger. Liten 29 cm hög, 26 cm diam, 180 kr, Stor 32 cm höjd, 29 cm diam 230 kr, La shelf/Inreda.

Färgglada boxar i lackad returpapp med griffeltavla framtill. 30x30x30 cm, 179 kr/2-pack, Bolagret

Set om fyra förvaringsboxar i extra tjock papp, största boxen är 32x32x32 cm, den minsta 20x20x20 cm. 499 kr, Sebra.

Fullstor sängstomme med förvaring, 90 cm bred.
"Odda", 1495 kr (exkl ribbotten och madrass) Ikea.

Hylla i trä med handflätade korgar i återvunnet papp. 90 cm hög, 29,5 bred, 26 djup. "Samla" 599 kr, Bolagret

Färgglad hängare "Bollkrok" i trä och metall med 50-talskänsla. Bredd 43 cm, höjd 26 cm. Största bollen är 5 cm i diameter. 289 kr, Omm Design/Favoritsaker

Gullig tidningsförvaring i trä att hänga upp på väggen eller ställa på skrivbordet. 26x28 cm. 229 kr, Kids Concept/Lekvira

Förvaringsbox i trä, 34 cm bred, 30 cm hög. 349 kr, Svenska Barnrum

Liten minibyrå i wellpapp, perfekt för småprylar. 31x15x31 cm. 31 cm. Barnslig Ringdans, 39 kr, Ikea.

Köpinformation:

www.blaelefant.se

Annons

www.bolagret.se

www.ellos.se

www.favoritsaker.se

www.ikea.com

www.inreda.com

www.jula.se

www.lekvira.se

www.sebra.dk

www.svenskabarnrum.se

21 september 2010

2 Kommentarer

2011-02-07
neply
2011-03-03
Fiffi
0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

0

Bygg ett bord på en dag!

Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons