Annons
De kraftiga hyllorna och sidorna ger bokhyllan karaktär. De kvadratiska facken ger ro och elegans.
De kraftiga hyllorna och sidorna ger bokhyllan karaktär. De kvadratiska facken ger ro och elegans.

Hyllan alla kan snickra!

Möbler

Den kvadratiska bokhyllan är genialt enkel. Inga besvärliga utsågningar, det behövs inga specialverktyg och du kan snickra den på en helg. Ändå får du en elegant och modern bokhylla med massor av utrymme.

Annons
Ofta krävs det diverse specialverktyg för att man ska kunna tillverka en egen bokhylla. Men man vill ju helst inte skaffa nya verktyg bara för att kunna snickra ihop en sådan.

Och det behöver heller inte vara så svårt att tillverka sina egna möbler. Så här får du en beskrivning på en bokhylla som kan snickras med de verktyg du redan har i din verktygslåda.

De bitar som ingår i hyllan ska sågas till mycket noga, och om du vill klara det själv måste du ha en bordscirkelsåg. Men du kan göra det mycket enklare för dig genom att få dem tillsågade på byggmarknaden.

Här använder vi en spikpistol med dyckert till att sätta ihop bokhyllan. Du kan naturligtvis i stället skruva ihop den med en skruvdragare om det är en sådan du har.

Den här hyllan går från golv till tak och är specialgjord för det rum den ska placeras i, men du kan lätt anpassa måtten så att de passar in där du vill ha bokhyllan. När du har bestämt hyllans bredd och höjd gäller det att dela in den i ett antal fack som har ungefär samma bredd och höjd.


Med endast fem olika storlekar på skivorna är det enkelt att få pusslet att gå ihop när bokhyllan snickras.

Detta har vi använt

22 mm MDF-skiva:
4 sidor (A) à 40 x 292,6 cm
2 över-/undersida (B) à 40 x 128 cm
42 hyllskivor (C) à 40 x 39,7 cm

10 mm MDF-skivor:
2 sidor (D) à 40 x 297 cm
42 avståndsskivor (E) à 40 x 37,4 cm

Dessutom:
3 x 30 mm skruvar
4 x 40 mm skruvar
5 x 80 mm skruvar (ev. pluggar)
Trälim
Akrylatgrundfärg
Akrylspackel
Akrylatfärg

Pris: Cirka 2 500 kronor

Rättelse: I tidningen har ett felaktigt mått på hyllbredden publicerats. Observera att rätt mått är 128 cm.


 

Genialt och enkelt monteringssystem

Hyllan är monterad med ett system som gör den mycket stabil. Genom att använda sidor (A) samt hyllplan (C) med samma tjocklek och avståndsskivor (E) med en annan tjocklek får du ett system där hyllorna och avståndsskivorna stöttar varandra.

Hyllplanen (C) vilar således på avståndsskivornas (E) överkant, medan nästa par avståndsskivor i stället står på hyllplanen. De olika tjocklekarna på skivorna bidrar samtidigt till att ge intrycket av kvadrater, eftersom de är kombinerade så att man luras tro att bara skivor med en enda tjocklek använts. Och du behöver inte oroa dig för att det kommer att se konstigt ut. När bokhyllan först slipats och sedan målats är det svårt att se skarvarna.

Annons

Tips!

Synvilla. Det är både praktiskt och snyggt att ha cirka 1 centimeter luft mellan hylla och tak samt sidoväggar. Då syns inte små ojämnheter så väl. Lämna också luft bakom hyllan så att du kan dra kablar utan problem.

Gör så här!

Första etappen på golvet

MDF-skivor är tunga och det betyder att en hylla av den storlek vi bygger här blir alltför tung och besvärlig att sätta på plats. Därför är det en bra idé att börja med själva ramen och inte göra det sista förrän hyllan är på plats.

Om du valt att få bitarna tillsågade med rätt mått på din lokala byggmarknad är det bara att sätta igång. I annat fall skall du naturligtvis först såga till bitarna.

Tips!
Du kan använda ett löst hyllplan i mitten som stöd så att sidorna inte böjs under arbetet.


1. Ramen monteras av sidor, hyllplan och över-/undersida. Först monterar du över- och undersida (B) i båda ändarna av (A). Montera sedan ett hyllplan (C) i vardera änden. Ovanpå dem läggs sedan ytterligare en sida och så fortsätter du tills fyra sidor kommit på plats. Använd rikligt med lim vid monteringen och se till att bitarna ligger exakt kant i kant på framsidan.

2. Den ena sidan görs färdig. När alla sidor är på plats monterar du sidostycket (D) på den sida som skall vara vänd in mot väggen.
3. Med ett vattenpass kontrolleras att hyllan är i lod åt både hållen när du ställt den på plats. För att få hyllan att stå stadigt medan du arbetar med den sätter du kilar mellan hyllan och taket.

4. Montera hyllan i taket med en skruv i vardera änden. Sätt för säkerhets skull också en skruv mitt på den sida som är vänd mot väggen. Då kan bokhyllan inte välta. Viktigt: I betongtak måste du använda pluggar när hyllan monteras.

 

Andra etappen på hyllans plats

När du ställt hyllan upp och fäst den är det dags att omvandla den från en trist ram till den eleganta bokhylla du önskar dig.

Hyllplanen monteras av två skivor. Du kan förenkla arbetet genom att tillverka en stödskiva. Montera då tre klossar som är 44 mm höga på denna skiva. Med hjälp av den går arbetet att tillverka hyllorna som en dans.


1. Lägg ut lim på en hyllskiva och lägg den mot de tre hjälpklossarna. Lägg den andra skivan ovanpå. Klossarna ser till att de ligger exakt på varandra.

2. Skivorna skruvas ihop. Om du vill kan du i stället spika ihop dem. Skrapa bort överflödigt lim.

3. Spackla sedan över skruv- eller spikhålen. När spacklet torkat slipar du. Tips! Här kan du med fördel använda löpande band-principen. Alla hyllplan sätts ihop, sedan spacklas de och slutligen slipas de.

4. Avståndsskivorna (E) ställs på hyllplanen och fästs i sidorna (A). Börja med den nedersta raden. Var noga med att placera skivorna kant i kant.

5. Hyllplanen läggs på avståndsskivorna och spikas eller skruvas fast i sidorna. Du behöver bara fästa dem på ena sidan och du skruvar eller spikar snett uppifrån. Montera växelvis en rad avståndsskivor och en rad hyllplan.

6. Kontrollera med ett vattenpass att hyllplanen ligger på exakt samma nivå. Om de inte gör det kan du justera genom att lägga små kartongbitar mellan hyllplan och avståndsskiva. Det är viktigt att hyllplanen är på samma nivå eftersom bokhyllan i annat fall kommer att se skev

7. De översta avståndsskivorna monteras. Du måste kanske såga till dem, kontrollera därför måtten. När alla hyllplan och avståndsskivor är på plats är det dags att montera den sista sidan.

Tredje etappen – slutspurten

Din nya bokhylla är nu nästan färdig – nu återstår bara slutspurten. Börja med att runda av alla kanter med grovt slippapper. Slipa sedan hela hyllan och stryk den med grundfärg. Sedan skall du spackla alla spik- eller skruvhål och slipa en gång till. Till sist målar du bokhyllan i den färg du valt. När färgen torkat är det bara att ta den i bruk.

Tips!
Du kan måla snabbt och undvika att färgen rinner om du målar de invändiga hörnen med pensel och sedan målar resten med en liten korthårig mohairroller.


Vi i villa tipsar dig

17 februari 2010

1 Kommentarer

2013-09-18
Elin
0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons