Annons
De kraftiga hyllorna och sidorna ger bokhyllan karaktär. De kvadratiska facken ger ro och elegans.
De kraftiga hyllorna och sidorna ger bokhyllan karaktär. De kvadratiska facken ger ro och elegans.

Hyllan alla kan snickra!

Möbler

Den kvadratiska bokhyllan är genialt enkel. Inga besvärliga utsågningar, det behövs inga specialverktyg och du kan snickra den på en helg. Ändå får du en elegant och modern bokhylla med massor av utrymme.

Annons
Ofta krävs det diverse specialverktyg för att man ska kunna tillverka en egen bokhylla. Men man vill ju helst inte skaffa nya verktyg bara för att kunna snickra ihop en sådan.

Och det behöver heller inte vara så svårt att tillverka sina egna möbler. Så här får du en beskrivning på en bokhylla som kan snickras med de verktyg du redan har i din verktygslåda.

De bitar som ingår i hyllan ska sågas till mycket noga, och om du vill klara det själv måste du ha en bordscirkelsåg. Men du kan göra det mycket enklare för dig genom att få dem tillsågade på byggmarknaden.

Här använder vi en spikpistol med dyckert till att sätta ihop bokhyllan. Du kan naturligtvis i stället skruva ihop den med en skruvdragare om det är en sådan du har.

Den här hyllan går från golv till tak och är specialgjord för det rum den ska placeras i, men du kan lätt anpassa måtten så att de passar in där du vill ha bokhyllan. När du har bestämt hyllans bredd och höjd gäller det att dela in den i ett antal fack som har ungefär samma bredd och höjd.


Med endast fem olika storlekar på skivorna är det enkelt att få pusslet att gå ihop när bokhyllan snickras.

Detta har vi använt

22 mm MDF-skiva:
4 sidor (A) à 40 x 292,6 cm
2 över-/undersida (B) à 40 x 128 cm
42 hyllskivor (C) à 40 x 39,7 cm

10 mm MDF-skivor:
2 sidor (D) à 40 x 297 cm
42 avståndsskivor (E) à 40 x 37,4 cm

Dessutom:
3 x 30 mm skruvar
4 x 40 mm skruvar
5 x 80 mm skruvar (ev. pluggar)
Trälim
Akrylatgrundfärg
Akrylspackel
Akrylatfärg

Pris: Cirka 2 500 kronor

Rättelse: I tidningen har ett felaktigt mått på hyllbredden publicerats. Observera att rätt mått är 128 cm.


 

Genialt och enkelt monteringssystem

Hyllan är monterad med ett system som gör den mycket stabil. Genom att använda sidor (A) samt hyllplan (C) med samma tjocklek och avståndsskivor (E) med en annan tjocklek får du ett system där hyllorna och avståndsskivorna stöttar varandra.

Hyllplanen (C) vilar således på avståndsskivornas (E) överkant, medan nästa par avståndsskivor i stället står på hyllplanen. De olika tjocklekarna på skivorna bidrar samtidigt till att ge intrycket av kvadrater, eftersom de är kombinerade så att man luras tro att bara skivor med en enda tjocklek använts. Och du behöver inte oroa dig för att det kommer att se konstigt ut. När bokhyllan först slipats och sedan målats är det svårt att se skarvarna.

Annons

Tips!

Synvilla. Det är både praktiskt och snyggt att ha cirka 1 centimeter luft mellan hylla och tak samt sidoväggar. Då syns inte små ojämnheter så väl. Lämna också luft bakom hyllan så att du kan dra kablar utan problem.

Gör så här!

Första etappen på golvet

MDF-skivor är tunga och det betyder att en hylla av den storlek vi bygger här blir alltför tung och besvärlig att sätta på plats. Därför är det en bra idé att börja med själva ramen och inte göra det sista förrän hyllan är på plats.

Om du valt att få bitarna tillsågade med rätt mått på din lokala byggmarknad är det bara att sätta igång. I annat fall skall du naturligtvis först såga till bitarna.

Tips!
Du kan använda ett löst hyllplan i mitten som stöd så att sidorna inte böjs under arbetet.


1. Ramen monteras av sidor, hyllplan och över-/undersida. Först monterar du över- och undersida (B) i båda ändarna av (A). Montera sedan ett hyllplan (C) i vardera änden. Ovanpå dem läggs sedan ytterligare en sida och så fortsätter du tills fyra sidor kommit på plats. Använd rikligt med lim vid monteringen och se till att bitarna ligger exakt kant i kant på framsidan.

2. Den ena sidan görs färdig. När alla sidor är på plats monterar du sidostycket (D) på den sida som skall vara vänd in mot väggen.
3. Med ett vattenpass kontrolleras att hyllan är i lod åt både hållen när du ställt den på plats. För att få hyllan att stå stadigt medan du arbetar med den sätter du kilar mellan hyllan och taket.

4. Montera hyllan i taket med en skruv i vardera änden. Sätt för säkerhets skull också en skruv mitt på den sida som är vänd mot väggen. Då kan bokhyllan inte välta. Viktigt: I betongtak måste du använda pluggar när hyllan monteras.

 

Andra etappen på hyllans plats

När du ställt hyllan upp och fäst den är det dags att omvandla den från en trist ram till den eleganta bokhylla du önskar dig.

Hyllplanen monteras av två skivor. Du kan förenkla arbetet genom att tillverka en stödskiva. Montera då tre klossar som är 44 mm höga på denna skiva. Med hjälp av den går arbetet att tillverka hyllorna som en dans.


1. Lägg ut lim på en hyllskiva och lägg den mot de tre hjälpklossarna. Lägg den andra skivan ovanpå. Klossarna ser till att de ligger exakt på varandra.

2. Skivorna skruvas ihop. Om du vill kan du i stället spika ihop dem. Skrapa bort överflödigt lim.

3. Spackla sedan över skruv- eller spikhålen. När spacklet torkat slipar du. Tips! Här kan du med fördel använda löpande band-principen. Alla hyllplan sätts ihop, sedan spacklas de och slutligen slipas de.

4. Avståndsskivorna (E) ställs på hyllplanen och fästs i sidorna (A). Börja med den nedersta raden. Var noga med att placera skivorna kant i kant.

5. Hyllplanen läggs på avståndsskivorna och spikas eller skruvas fast i sidorna. Du behöver bara fästa dem på ena sidan och du skruvar eller spikar snett uppifrån. Montera växelvis en rad avståndsskivor och en rad hyllplan.

6. Kontrollera med ett vattenpass att hyllplanen ligger på exakt samma nivå. Om de inte gör det kan du justera genom att lägga små kartongbitar mellan hyllplan och avståndsskiva. Det är viktigt att hyllplanen är på samma nivå eftersom bokhyllan i annat fall kommer att se skev

7. De översta avståndsskivorna monteras. Du måste kanske såga till dem, kontrollera därför måtten. När alla hyllplan och avståndsskivor är på plats är det dags att montera den sista sidan.

Tredje etappen – slutspurten

Din nya bokhylla är nu nästan färdig – nu återstår bara slutspurten. Börja med att runda av alla kanter med grovt slippapper. Slipa sedan hela hyllan och stryk den med grundfärg. Sedan skall du spackla alla spik- eller skruvhål och slipa en gång till. Till sist målar du bokhyllan i den färg du valt. När färgen torkat är det bara att ta den i bruk.

Tips!
Du kan måla snabbt och undvika att färgen rinner om du målar de invändiga hörnen med pensel och sedan målar resten med en liten korthårig mohairroller.


Vi i villa tipsar dig

17 februari 2010
 
Annons
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Fotpall - fötternas favorit

Möbler För trötta fötter, som extra sittplats eller som avställningsyta - en fotpall kan användas till mycket. Så här gör du den själv!

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons