Annons

Hopfällbart grillkök

Möbler

Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Annons

Lyx för entusiasten:

Samvaron kring grillmåltiderna förlängs, genom att allt från tillredning till färdig rätt händer på själva grillplatsen.


Ta grönsakerna direkt från landet, skölj dem och laga salladen ute, medan grillen värms upp.

Det värsta med att äta ute är att allt från tallrikar till kryddor ska transporteras från huset ut i trädgården. Och när man äntligen är klar, så är det ändå nästan alltid något som ska hämtas. Och så går det på - kväll efter kväll.

Problemet är löst med det här mobila uteköket, som både har grill, vask och förvaringsplats. Samtidigt fungerar det som matbord, när man fäller ut de båda sidoklaffarna. Kort sagt: En allt-i-ett-möbel, som gör det litet roligare och bekvämare att grilla på terrassen.

Varför ska man till exempel släpa in grönsaker från kökslandet in i huset, när man lika bra kan rensa och skölja dem vid grillbordets inbyggda vask och därefter tillreda salladen utomhus? Med grillköket får du tillfälle att vara ute mycket mer, och det är ju det som gäller när det är sommar.

Det är ren lyx att ha en vask med rinnande vatten vid grillplatsen. Har man en gång prövat det, vill man inte ha något annat. Visserligen bara kallt vatten, men ändå. Men när trädgårdsslangen har legat i solen, bara en havtimme räcker, kommer det ut vatten som är tillräckligt varmt för att klara disken efter måltiden.

Friska upp blommorna med avloppsvattnet

Tillgång till vatten och avlopp ordnar du enkelt med trädgårdsslangar och kopplingar från trädgårdsbutiken. Till- och avlopp ordnar du med två nippelrör, som borras genom den nedersta tvärslån (C på teckningen). På rören sitter skruvkontakter (ingår i bevattningssystem), som passar snabbkopplingarna på slangarna.

När man ska använda uteköket tar man bara trädgårdsslangen och sätter fast den med ett tryck. Sköljer du grönsaker lägger du avloppsslangen i blomsterrabatten, så får plantorna del av sköljvattnet.

Om du använder diskmedel kan det istället gå till en avloppsbrunn eller i en behållare, som tömmes i avloppet när den är fylld.

Övergången mellan avloppsrörets böj till nippelröret för avlopp fixar du med hjälp av ett stycke cykelslang, som du rätt enkelt kränger på avloppsröret och håller fast mot nippelröret med ett spännband. Du behöver inget vattenlås, utan det går bra med ett rakt rör och en böj från vasken.

Visserligen blir avloppet något smalare än vanligt, men vattnet rinner igenom utan problem, och skulle det bli stopp en gång är det inte så svårt att rensa.


När sidoklaffarna slås upp kan man duka för 4 - 6 personer, och det blir ändå plats till att plocka fram och laga maten vid grillen och vasken.

Disken går som en dans

Något av det bästa med uteköket är faktiskt att vara fri från allt det tråkiga avröjningsarbetet efter måltiden. Så länge det hela försiggår på grillplatsen är alla villiga att hjälpa till, och du får själv mycket mera tid att umgås med dina eventuella gäster. Det kan till och med kännas trevligt att diska ute!

Under grillen finns ett vattentätt skåp, som rymmar alla redskap man behöver till grillmåltiden och servis för 4 - 6 personer, kryddor, matolja, hushållspapper m m. Uteköket går på hjul, så att det kan rullas dit det är lä eller kvällssol. Dessutom är det lätt att ställa in i exempelvis carporten eller redskapsskjulet när säsongen är slut.

Som tak över uteköket har vi använt ett parasoll med en diameter på 2,5 m. Det står i två hål genom bordet och underredet. Någon parasollfot behövs inte, det står stadigt ändå.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag

Hitta en grill som har de ungefärliga måtten 44 x 27 cm. Använder du en större eller mindre modell måste du kanske göra en liknande utsågning i bordsbrädorna som för vasken. Kanske har du redan en användbar grill. Står den på ben kan du skruva av dessa.

Beräkna under alla omständigheter att det ska vara 1,5 - 2 cm mellan grillen och träet på grillvagnen, så att detta inte riskerar att få brännskador när grillen värms upp.

Grillen hänger i fyra vinkelbeslag, som är fästa med bultar i grillens sidor. Där vinkelbeslagens vågräta hål vilar mot grillvagnens bordsbrädor fäster du skruvar. Såga av skruvhuvudena, så kan du lyfta upp och tömma grillen.

Det här behöver du

Måtten på virket kan variera, beroende på vilken byggmarknad eller brädgård du handlar av, och får justeras om det är nödvändigt.

Av 44 x 44 mm furu: Fyra ben (A) à 58 cm
Av 15 x 91 mm furu: Fyra sidobräder (B) à 129,1 cm
Fyra tvärslåar (C) à 62 cm
25 bräder till bordsskiva och underrede (D) à 65 cm
26 klaffbräder (E) à 52 cm
Av 15 x 68 mm furu: Fyra brädor till klaffar (F) à 129,1 cm
Av 21 x 21 mm list: Fyra fastgöringslister (G) à 117,3 cm
Av 21 x 33 mm list: Fyra ribbor (H) à 117,3 cm
Av 15 x 44 mm list: Fyra stöd (J) à 41 cm
Av 21 x 44 mm list: Fyra klossar (K) à 10 cm
Av 22 mm rundstav: Två stativdelar (L) à 130 cm
Av 16 mm vattenfast kryssfanér: Skåpbotten och topp, två skivor (M) à 32 x 50 cm
Två skåpsidor (N) à 32 x 33 cm
Bakstycke (P) 29,8 x 50 cm
Två luckor (Q) à 26,4 x 33 cm
Grill (A) ca 27 x 44 cm
Vask (B) ca 40 x 46 cm
Engreppskran (C)
Fyra skruvkopplingar till bevattningssystem (D)
Tre snabbkopplingar (E) till 1/2" slang
En snabbkoppling (E) till 3/4" slang
Avloppsrör (F), ca 40 cm
Rörböj (G)
Cykelslang (H), ca 30 cm
Trädgårdsslang (J), ett stycke på ca 100 cm, samt slang till tappkran inom- eller utomhus
Två 19 mm nippelrör (K) à ca 50 mm
3/4" avloppsslang (L)
Fyra s k industrihjul (M) med ca 12,5 cm lyfthöjd
Två luckhandtag
Bygel för diskhandduk, ca 25 cm
Fyra 50 x 50 mm vinkelbeslag för upphängning av grillen med bultar
Skruvar: 4,5 x 45, 4,5 x 35, 3,5 x 30 och 4 x 40 mm
Fyra gångjärn till luckorna, ca 2,5 x 9 cm uppvikta
Sex gångjärn till klaffarna, ca 2,5 x 15 cm uppvikta
Fyra nylonvred till klaffarna

Annons


Börja med att sätta ihop stommen av bräderna A, B och C med lim och 4,5 x 45 mm skruv. Märk av placeringen av beklädnadsbrädorna D på listerna G och H efter måtten på teckningen (10 cm från kant till kant) och förborra hål till skruvarna. Avståndet mellan brädorna på det undre planet blir en aning större än på bordsskivan, vilket man klarar genom att ?dra" en aning på de främsta och bakersta brädorna.


Skruva fast de fyra listerna G i sidobräderna B samt D-brädorna till bordsskiva och underrede med 4,5 x 35 mm skruv nerifrån. Sätt därefter fast de båda utväxlingslisterna H under bordsskivan. Placeringen beror på måtten på din grill och vask. Såga ut för grillen, så att det blir 1,5 - 2 cm luft runt om eller korta (som här) av bräderna, så att de passar innan du skruvar på dem.


Rita upp utskärningen för vasken och såga ut den med en elektrisk sticksåg. Borra eller såga hål för avlopp, slangar, vattenkran, nippelrör och parasoll.


Runda av ändarna på de fyra stöden J och borra hål för skruvar 2,2 cm från var ände. Sätt ihop de båda stativen av stöden och rundstav med fyra 4,5 x 45 mm skruvar. Ställ grillbordet på ett plant underlag och placera stativen på golvet, som bilden visar, och sätt fast dem i benen A med fyra 4,5 x 45 mm skruvar, som inte dras åt helt..


Sätt ihop sidoklaffarna av brädorna E och F med 3,5 x 30 mm skruv. Vänd bordet, lägg klaffarna på plats och skruva fast dem med sex gångjärn. Skruva dit stoppklossarna K under klaffarna där rundstaven träffar och sätt på ett nylonvred på varje.


Skåpet monterar du med lim och 4 x 40 mm skruv av skivorna M (topp och botten), N (de båda sidorna) och bakstycket P, som skruvas mellan sidorna och bottnen. Sätt fast skåpet mellan benen A cirka 4 cm över underredet. Skåpet dras in lika mycket som lucktjockleken från benens framkant och skruvas fast i benen med 4,5 x 45 mm skruv. Vänd bordet med grill på sidan. Lägg luckorna på plats mellan benen och skruva på fyra gångjärn. Måla gärna skåpet innan det skruvas på.


Så enkelt ansluter du vatten och avlopp. Använd ett rakt rör och en böj till avloppet. Kräng på en bit cykelslang över böjen och sätt fast den andra ändan på nippelröret med ett spännband. Sätt fast en skruvkontakt på vattenkranen och anslut en slang med snabbkoppling i varje ände av tilloppet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

2 juli 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons