Annons

Första, andra, tredje! Gå på auktion och fynda till hem och trädgård

Möbler

Webbauktioner på sajter som Tradera och Auktionsverket i all ära, men inte går de upp mot en riktigt gammal hederlig gårdsauktion i sommarsolen - med klubba, försynta klianden på näsroten och en glad utropares rungande ”första, andra, tredje, går bort för 200 kronor till snyggingen med den blå barnvagnen (det vill säga du!)!” Eller, är det verkligen så det går till, i verkligheten, IRL, alltså?

Annons

Man kan göra många fynd på auktion!

En fin gammal brödburk med Dalakänsla kostade bara 40 kronor!

Håll utkik i lokalpressen

Sommarauktioner eller gårdsauktioner hittar du sällan på Internet, här gäller det istället att hålla utkik i lokalpressen. Oftast annonserar man på torsdagar inför helgens auktion, men på välbesökta platser med många sommargäster kan det ibland även vara auktioner mitt i veckan. På mindre orter kan en handtextad skylt vid vägkanten vara den enda annonseringen, har du tur kanske inte så många har sett den, och du får fynda i fred.

För visst kan man göra fynd på auktion, även om det knappast är troligt att man hittar en äkta Bruno Liljefors i fyndlådan. Men man vet ju aldrig, och det är en del av charmen. Mest troligt är ändå att de skatter man finner är av det personliga slaget, du hittar helt enkelt något som du själv blir förtjust i för en lagom peng. Glas och porslin brukar gå hyfsat billigt, särskilt hela serviser, liksom udda stolar som du som är lite händig genom att måla dem i samma färg eller klä med likadant nytt tyg i sitsen får ihop till en charmig, mycket personlig matsalsgrupp.

Undvik onödigt dyr charm

De flesta dödsbon som säljs på auktion idag kommer från personer som satte bo på 40- och 50-talet. De där riktigt gamla antikviteterna från 1700-talet ser man alltså inte längre så ofta på lantauktioner, då får man vända sig till antikhandeln istället. Men gillar du 40-, 50- och 60-talsdesign kan du ofta hitta en hel del kul på auktion.

Om auktionen besöks av många sommargäster som jagar lantlig charm till stugan kan små söta detaljer som till exempel broderade lakan, pigtittare, trasmattor och stallyktor gå för onödigt höga summor. Likaså är verk av traktens konstnärer eller hantverkare oftast dyrare i hemkommunen. Sommartid är också gröna saker av någon anledning dyrare, till exempel grönmålade bord, kanske för att de passar så bra i trädgården. Sikta då istället in dig på trärena möbler och måla dem gröna själv, så har du sparat en slant.


Den tråkiga lampan för 30 kronor blev som ny med färg och modern skärm ”Sirkön” 29 kronor Ikea. Obs! Har du köpt en riktigt gammal lampa kan det vara säkrast att låta byta ut sladden.

Kläm och känn på visningen

Allt som säljs på auktion säljs i befintligt skick, det är upp till dig att undersöka att prylarna är hela och fungerar som de ska. Har auktionsutroparen farit med osanning kan du givetvis reklamera i efterhand, men det är alltid enklare att undersöka och fråga om sakerna innan du slår till. Kom därför alltid i god tid till visningen som brukar vara en eller ett par timmar före själva auktionen.

Budgivningen går till på precis samma sätt som när man ser det på film. Utroparen föreslår en summa, en eller flera i publiken hänger på och höjer priset allteftersom, i lagom takt, tills en person står ensam med sista budet. Är det något du verkligen vill ha kan det löna sig att chockhöja rejält direkt, då överraskar du dina medtävlare som kanske inte är lika målmedvetna som du.

Det är smart att i förväg bestämma hur mycket du vill ge för en enstaka pryl, eller totalsumman du vill spendera på auktionen. Det är lätt att man dras med när buden börjar hagla. Glöm heller inte bort att på många auktioner tillkommer en så kallad ”slagavgift” på cirka 10 procent, kolla innan du börjar budgivningen. Ofta krävs också kontant betalning.

Tänk på transporten hem

Det är också klokt att ta med sig en släpkärra till auktionen. Stora möbler kan vara svåra för auktionsutroparen att bli av med just på grund av att de måste transporteras. Där finns alltså chans att fynda. Glöm bara inte att mäta både utrymmet hemma och möbeln om du söker något speciellt, så att du inte står där sedan med en soffa som är tre centimeter längre än väggen…

Några av sommarens större auktioner, samt adresser till lokala auktionshus där du kan få mer information om gårdsauktioner hittar du på www.svenskaauktioner.se och www.auktion.se

Vill du själv ordna auktion men inte har någon auktionsfirma på orten? AuktionsCentrum ordnar allt runt auktionen, från röjning i lador till auktionsutropare, över hela landet www.auktionscentrum.se

Annons

Fem tips för auktionen

- Kom i god tid till visningen så att du hinner rota igenom alla fyndlådor och fråga om saker du är intresserad av.

- Ha på dig bekväma kläder och skor, tag med paraply även om du inte misstänker regn – en plötslig regnskur som skingrar folkmassan kan göra underverk när det gäller prisnivån för dem som står kvar. Kanske kan även en liten matsäck sitta fint, om inte annat så att inte barnen tröttnar…

- Ropa högt och tydligt så att auktionsutroparen inte missar ditt bud. Små diskreta ryckningar i lillfingret är mer för miljonbud i utländska Bondfilmer, på svensk bondauktion är det stora gester som gäller!

- Bestäm din budget innan. Det är lätt att ryckas med, även när det gäller prylar man inte ens vill ha, när buden börjar hagla och man står mitt i en duell och man egentligen vill vinna bara för sakens skull.

- De bästa fynden gör du först och sist på auktionen. I början har publiken ofta inte kommit igång ordentligt och mot slutet har många redan troppat av.

Boktips:

Massor av tips på hur du piffar upp och snyggar till billiga loppis- och auktionsfynd finns i boken ”Second hand: Måla, renovera, fixa sy” av Ann Sjöstedt, Prisma. Pris cirka 200 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juni 2007

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons