Annons
Pastell. En vacker dukning kan verkligen skapa feststämning! Och var inte så traditionell, visst kan juldukningen gå i pastell! Allt på bilden är från Mateus.
Pastell. En vacker dukning kan verkligen skapa feststämning! Och var inte så traditionell, visst kan juldukningen gå i pastell! Allt på bilden är från Mateus.

Festen kan börja

Möbler

Äntligen närmar sig årets största fester – nästan alla samlade i rad! Då behöver du ett bra bord med plats för gäst och fest. Låt dig inspireras av årets matsalsbord och några dukningar.

Annons
Visst börjar man se fram emot vad komma skall. Det är himla tur att mitt i det mörkaste mörka - när våren känns så oändligt långt bort - sparkar allt loss i ett gigantiskt fyrverkeri av middagar och fester. Tänk vad bra ordnat allt ändå är.

Men kanske det lilla matsalsbordet inte längre räcker till. Det går fort att bli fler - plötslig har syskonen hitta en respektive och till och med fått barn. Några har skilt sig och hittat nya partner - och sen så skall alla få plats runt samma bord när det är dags för fest.

Dags för nyinvestering i större matbord?

Här är ett urval av årets nyheter, stora och små. Långa och runda. Dyra och billigare.

Årets trender för de nya matsalsborden är enhetlig - det finns allt att välja på. Kanske ser vi en trend mot nya material. Bambu är ett träslag som växer fort och är tåligt. Nu har formgivaren Tom Dixon efter några års forskning designat en matsalsserie i bambu.

Väljer du ett bord av oljad ek ska du ta hand om det väl så kommer det att hålla länge. Olja in det kontinuerligt, hur ofta beror på sol, värme och fuktighet. För att skydda bordet använd gärna underlägg mot varma, fuktiga eller färgade föremål såsom stearinljus, vaser och blomkrukor.

Och du - glöm inte dukningen - det är den och maten som är startskottet på festen. Lycka till!


Runt. Runda bord är härligt. Det finns ingen som sitter på kanten och blir utanför. All mat nås lika lätt av alla – det är bra. Här har Thomas Sandell ritat Round Table Sara för Asplund. Pris 12 625 kronor.

Nya material. Designern Tom Dixon har efter tre års arbete tagit fram matbordet Bambu i just bambu, med tillhörande stol och bänk. Med Bambuserien vill Artek slå ett slag för vad man tycker är ett underskattat material, nämligen den snabbväxande och extremt tåliga bambun. Bordet är 186 cm långt. Serien heter Artek, pris 15 390 kr

Massivt. Ett klassiskt och prisvärt matbord i oljad massiv ek. Donsö, pris för ett som är 240 cm långt, 6 900 kronor, men det finns i kortare varianter. Tilläggsskiva finns att komplettera med. Mio.

Svensktillverkat. Anika Reuterswärds fina matbord Viktor i espressobetsad/lackerad massiv/fanerad ask finns i olika längder. Har du behov för många matplatser kan du satsa på den på två meter och en tilläggsskiva på 37 cm. Pris 11 900 kronor. Mio. 

Folkhem. Det här är kanske Ikeas mest sålda matsalsbord och då också Sveriges vanligaste. Men det finns skäl för det. Prisvärt, praktiskt och snyggt! Och nu även i vitt! Norden 220/266x100 cm, 2 795 kronor. Designer: Mikael Warnhammar. Utdragbart matbord med en iläggsskiva; ger plats för 8-10 personer och gör det möjligt att anpassa bordets storlek efter behov.
Nils karmstol, klädsel Eslöv svart/vit, 995 kronor. Nils karmstol, klädsel Blekinge vit, 895 kronor, Olle stol björk, 345 kronor, Erserud skärm, 249 kronor. Linnarp bokhylla, 2 990 kronor. Ikea.


Köksbord. Ett bord i köket också? Ja, då ska det inte vara så stort. Compact table, 2 495 kronor. Indiska.

Ovalt. Dukas nyhet för året heter Århus och har en skiva av svart melaminfolie på MDF och kromade ben. Längd 160 cm och bredd 100 cm. Pris 1 795 kronor. Duka.

Svart. Nästan flyktigt elegant! Norrsten matbord från Ikea är designat av Carl Öjerstam 110x110 cm glas/svart, 1.995 kronor. Övrigt på bild: Norrsten skåp, 3.795 kronor. Jakob snurrstol + dyna vit/Sanne vit, 1295 kronor. Leran taklampa, 799 kronor. Ikea. 

Guld. Jul och nyår bör gå i guld! Sen såklart mat och musik och vin och glada gäster gör sitt. Livet är en fest! Allt porslin på bilden är från Mateus.

Vackert. Hela matgruppen hör ihop. Matbordet i massiv ask med tillhörande stol, även denna i massiv ask, betsad i svart. Excelsa. Excelsa bord, pris från 10 000 kronor, Excelsa stol, pris från 5 000 kronor beroende på ytbehandling och utförande. Stolab. 

Köpinformation:

Asplund www.asplund.se
Duka www.duka.se
Ikea www.ikea.se
Indiska www.indiska.se
Mateus www.mateus.se
Mio www.mio.se
Stolab www.stolab.se

Annons
27 oktober 2008

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons