Bygg en dagbädd i trädgården

Bygg en dagbädd i ett skuggigt hörn och låt lugnet bestå. Inred med lite kuddar och en god bok.

Som tak kan du använda segelduk eller vassmattor som köps på rulle och som enkelt klipps till lämplig längd. Skruva brädor 22×95 mm på ramverket för att bilda själva bädden. Undvik impregnerat trä. Skruva samman stolparna med en ram både i toppen och botten. På så

Genom att bygga en dagbädd hemma i trädgården får du en naturlig plats att slappna av på. Samma känsla som i Asien, samma lugn som på savannen i Kenya. Dagbädden är ypperlig för sommarens lata dagar med en god bok i ena handen och en kopp te i den andra. Men för att miljön runt dagbädden ska kännas uppvuxen och naturlig är det dags att snickra hörnan redan nu. På så vis får du en lummig miljö runt dagbädden och dessutom slipper du besvärande ogräs under bädden eftersom du kan markbehandla redan innan ogräset fått fäste.

Du behöver

Verktyg: Spade, hammare, tumstock, penna, såg, skruvdragare eller skruvmejsel, vattenpass, stor vinkel.

Material: Fyra plintar 500 mm långa, fyra stolpar 95×95 mm á 2 meter långa, ramverk i botten och toppen av konstruktionen 45×70 mm cirka 26 meter, brädor 22x95mm cirka 25-30 meter, skruv, markduk och natursten/plattor. Använd obehandlat trä som du målar i lämplig färg. Pris cirka 2 500 – 5 000 kronor beroende på var du köper ditt material.

Gör så här

1. Börja med att märka upp platsen där dagbädden ska byggas. Tänk på att platsen ska vara skyddad från både vind och den starkaste solen (om du inte väljer att lägga på ett tak av segelduk eller vassmatta. Då kan dagbädden med fördel placeras rakt i solen och skyddas från den besvärande solen med.


Fyra stolpar skruvas fast i betongplintarna som grävs ner i marken. Nyttja minst 500 mm långa plintar.

2. Gräv ner fyra plintar i rät vinkel mot varandra (minst 500 mm långa, gärna längre). Lämpliga mått på dagbädden är 2×2 meter eftersom du då kan ligga åt vilket håll du vill. Tänk på att plintarna måste vara i vinkel mot varandra. Enklast är att använda en stor vinkel, men även den gamla hederliga tekniken 2-3-4* fungerar väl, vilket innebär att den ena sidan ska vara två meter, den andra tre meter och vips så är diagonalen mellan punkterna fyra meter för att vara i 90 gradig vinkel. En god ramsa som äldre snickare ofta använder.

3. Ta bort jorden mellan plintarna och lägg ut markduk. Täck med natursten eller plattor. Då slipper du besvärande ogräs som sticker upp.

4. Fäst fyra hörnstolpar i plintarna du nyss grävde ner. Använd fransk skruv och nyttja stolpar 75×75 mm eller 95×95 mm.  2 – 2, 5 meter högt är bra eftersom du då inte slår huvudet i takkonstruktionen. Om du inte vill ha något tak räcker det med 50 cm höga stolpar i vilka du fäster själva bädden.

5. Skruva ett ramverk i toppen av stolparna som används för att fästa taket, men också för att få stabilitet i konstruktionen. Fäst en annan ram av nätta reglar 45×70 mm 40-50 cm från marken för att skruva själva liggdelen i. Som tak använder du segelduk, vassmatta eller bambumatta.

6. Förstärk bottenramen med reglar som löper över den öppna ytan i ramverket med 60 cm mellanrum (cc 60). Om du inte förstärker den öppna ytan kommer liggdelen att svaja när du sätter dig där.

7. Skruva vanliga brädor 22x95mm över hela liggdelen. Fortsätt upp på baksidan av bädden för att skapa ett ryggstöd. Om du vill kan du välja att bygga ryggstödet i vinkel för att få en mer bekväm sittvinkel.

8. Inred med vackra mattor och kuddar. Gärna med ljus och sköna plädar för sommarens utekvällar.

Njut!

*Rättelse!

Som några så riktigt har påpekat har tryckfelnisse varit framme. De rätta proportionerna i snickarnas tumregel för att få en 90-gradig vinkel ska vara 3 – 4 – 5 och inget annat.

Redaktionen ber om ursäkt för det inträffade och tackar för skarpsynta och kvicka läsare.  

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar