Annons

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler

Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Annons


Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Du kan ställa varma grytor och kastruller direkt på bordet och bordsskivan får ett trevligt blickfång.

Det här behöver du

Träbord med hyfsat tjock bordsskiva
Kakel
Kakellim och en vanlig spackel
Kakelfog och gummispackel
Stämjärn, hammare och tumstock
Slipmaskin eller slippapper


1. Börja med att lägga ut kakelplattorna i det mönster och den form du vill ha. Tänk på att lämna plats runtom så att tallrikar och glas får plats utanför kaklet.

Eftersom de flesta plattor är lite ojämna kan det lätt bli lite för vingligt annars. Kakelplattorna vi valt var en aning asymmetriska, men vi lämnade cirka 4 mm mellan varje platta till fogen. Vi mätte bredden och längden på arrangemanget och lade till 8 mm på måtten (4 millimeter på varje sida till den yttre fogen.)


2. Mät och rita upp ytan som ska mejslas ut centrerat på bordsskivan.
Våra plattor var aningen mindre än 1 centimeter (0,9 mm) tjocka, så med en bit maskeringstejp markerade vi 1 centimeter på stämjärnet från eggen och upp. Försänkningen måste vara lite drygt kakelplattans tjocklek så kakellimmet får plats.

Sen var det bara att sätta i gång med grovarbetet. Vi följde de uppritade linjerna och gjorde en centimeterdjup skåra med hjälp av stämjärnet och en hammare. Långsidorna på rektangeln som följde träådringen var lättarbetade medan kortsidorna tvärsöver fiberriktningen var lite tyngre.


3. När skåran var färdig, mejslade vi bort träet innanför. Var noga med att inte underskrida centimeterdjupet. Vi arbetade med stämjärn, men om du har tillgång till en överhandsfräs, och är van att hantera den, går det betydligt snabbare och lättare.


4. När hela rutan är utmejslad är det dags att provlägga kaklet. Vi fick korrigerade på vissa ställen där vi inte mejslat tillräckligt.


5. När alla kakelplattorna är i nivå med bordsskivan slipar du den urgröpta ytan jämn med slipmaskin. Här ville vi att bordsskivan skulle behålla lite av sitt slitna och rustika utseende, så resten av bordsskivan slipades bara lätt och rengjordes ordentligt med såpa och en rotborste.


6. Dags för kakling. Täck den urgröpta ytan med kakellim och placera ut plattorna. Vi kontrollerade med ett lod att plattorna var i nivå med resten av bordet. Limmet fyller en del så det är inte någon katastrof om ytan under inte är helt jämn.


Låt limmet torka över natten och foga dagen därpå. Torktider och hanteringsanvisningar kan skilja sig lite åt mellan olika tillverkare, så läs noga på både lim- och fogförpackningen vad som gäller.

Tips
Om du använder olika sorter av kakelplattor - se till att de har samma höjd, då bli utmejslingen i bordsskivan åtskilligt enklare.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 juli 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

2

Till gröna fingrar - bygg ett arbetsbord

Av ett och samma underrede kan man bygga två olika bord som antingen kan användas till krukväxter och trädgårdsjobb, eller till tillredning av lättare...

0

Höstens nya möbler

När hösten närmar sig vill man göra fint inne! Blickarna riktas mot nya kuddar, en matta eller kanske en härlig soffa. Här visar vi ett smakprov på...

0

Ett underrede - två bord

Bygg ett arbetsbord. Pelargonier och astrar eller rött vin och plankstek? När du har snickrat underredet bestämmer du själv vad bordet skall användas...

0

Fräscha upp kökssoffan

Den gamla kökssoffan blev som ny med modernt tyg och lite färg.

0

Bygg garderober

Ordning och reda förenklar vardagen. Här visar vi hur man monterar ett färdigt förvaringssystem.

1

Bygg din egen förvaringsbänk

Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

0

Bygg ett bord på en dag!

Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

1

Snickra med dold sammansättning

En riktigt proffsig hopfogning av trä gör du lätt med ett hålmarkeringsset. Det finns på byggvaruhus och består av borr, trätappar och hålmarkeringsspet...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons