Annons

Äppelplockarbro

Möbler

Bygg en liten enkel bro eller spång invid ett fruktträd så blir det lättare att njuta av blommorna och nå frukten!

Annons

En bäck med en bro över är något att drömma om i trädgården. Om det inte är möjligt att ordna en bäck är det inte så dumt med en slingrande rabatt av blå blommor. För att förverkliga den började jag med bron som jag placerade invid ett äppelträd som senare kommer att stå på en "ö" i dammen där den blå rabatten ska mynna. Från bron blir det lätt att nå frukten. Brons ena sida fick ett räcke med nät för klätterväxter som kan vara klematis eller luktärter.

Material

Impregnerade reglar eller spillreglar av vanligt virke (här 45x45 mm) till stolpar och långreglar

Tvärreglar av exempelvis spillvirke

Brädor till golv

Ledstång (här en gammal, vackert grånad stör)

Höns- eller fårnät

Förzinkad spik

Förzinkade märlor/krampor (=U-formad spik, spetsad i båda ändarna)

Rå linolja, ägg och pigment om du vill måla med äggoljetempera.

Annons

Pigment finns hos välsorterade färghandlare/byggvaruhus och i konstnärsbutiker.

Robygge i Stockholm har ett stort sortiment att beställa ur.

Verktyg

Såg
Hammare
Spade
Bunke
Visp
Pensel

Gör så här

1. Mät upp reglarna så att det blir två korta och två långa stolpar. De långa ska sluta i bekväm ledstångshöjd. Lägg till 40-50 cm som ska ner under jord.

2. Ställ dem i en hink med linolja ett dygn om du inte använder impregnerat virke. Linoljan ska nå upp minst så långt som stolpen ska ner i jorden. Olja in resten av stolparna med pensel.

3. Mät ut hur lång bron ska vara med tanke på att golvbrädorna ska passa utan att du behöver kapa dem på bredden.

4. Såga till de båda långreglarna efter det måttet.

5. Såga till tvärreglarna. Det ska sitta två i varje kortände, en på insidan av stolpparet och en på utsidan.

6. Olja in både tvär- och långreglar.

7. Spika fast tvärreglarna kant i kant med med den korta stolpens ovankant och i motsvarande höjd på den långa stolpen. Slå in spiken snett. Använd spik som når in till minst hälften av stolpen.

8. Gräv gropar för stolparna.

9. Ställ stolpparen på plats lite löst i groparna och spika fast långreglarna. På den sida som har korta stolpar läggs regeln över stolparna men spikas mot tvärreglarna. På den andra läggs regeln strax innanför stolparna.

10. Kontrollera att regelverket står någorlunda i våg. Vill du vara mycket noga kan du mäta med vattenpass.

11. Fyll igen groparna med jord som du packar lite i taget så hårt som möjligt.

12. Spika fast golvbrädorna. Slå ner spikarna ordentligt, gärna med en spikdrivare så att bara sommarfötter inte skadas på spikhuvudena. Såga först ut för långstolparna i ändbrädorna.

13. Om du vill dölja regelverket i kortsidorna kan du spika fast golvbrädor där också.

14. Om du vill göra räcket stabilare kan du spika fast en regel diagonalt mellan långstolparna. Olja då in ändträet innan du sätter den på plats.

15. Om du valt att göra bron så hög att det är besvärligt att kliva upp på den kan du göra ett trappsteg i varje kortända: Spika fast en extra tvärregel i stolparna i lämplig höjd för trappsteget. Förbered ett lägre stolp-par som kommer upp i samma höjd, också det linoljat och med tvärreglar. Gräv gropar för dem, sätt på plats, spika fast en golvbräda i de nya tvärreglarna och fyll igen groparna.

16. Måla. Här använde jag äggoljetempera som är en hållbar och naturlig färg med vacker lyster. Se recept i slutet av artikeln.

17. Spika fast ledstången. Dekorera eventuellt stolparna med knoppar.

18. Fäst nätet med märlor.

19. Nu är det bara att plantera en klätterväxt och kanske en bäckrabatt.

TIPS! Med ungefär samma teknik kan du göra en spång av impregnerade reglar och billiga hyllplan (exempelvis från Ikea). Gräv ner stolparna, spika fast tvärreglar och långreglar som ovan. Lägg hyllplanen på tvären och spika fast deras tvärreglar mot långreglarnas yttersidor i stället för att spika ovanifrån. Behandla ordentligt med linolja och måla.

Recept på äggoljetempera

Äggoljetempera används vanligtvis inomhus men är en bra, slitstark och miljövänlig utomhusfärg också, framför allt till utemöbler eller den här lilla bron. Den innehåller inte några gifter så vad som kan hända om bron eller utemöbeln står mörkt och fuktigt på vintern är att det blir algtillväxt eller i värsta fall mögelprickar på färgen. Står bron någorlunda
soligt är det inga problem. De möbler man tar in på vintern är det ingen fara med.

Ingredienser

6 ägg
3 dl kokt linolja
3 dl vatten
pigment

Gör så här:
1. Vispa äggen.
2. Tillsätt först linolja, sedan vatten under vispning.
3. Sila genom exempelvis en nylonstrumpa.
4. Tillsätt pigment och vispa tills du får lagom konsistens för målning.
5. Stryk en till två gånger beroende på hur täckande du vill att färgen ska bli. Torktiden varierar men är alltid relativt lång. Räkna med 1-3 veckor.
6. Borsta med en rotborste efter torkningen om du vill ha fram en vacker äggskalslyster.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

06 september 2002
 
Annons
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Hyllan alla kan snickra!

Möbler Den kvadratiska bokhyllan är genialt enkel. Inga besvärliga utsågningar, det behövs inga specialverktyg och du kan snickra den på en helg. Ändå får du...

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons