Annons

Äppelplockarbro

Möbler

Bygg en liten enkel bro eller spång invid ett fruktträd så blir det lättare att njuta av blommorna och nå frukten!

Annons

En bäck med en bro över är något att drömma om i trädgården. Om det inte är möjligt att ordna en bäck är det inte så dumt med en slingrande rabatt av blå blommor. För att förverkliga den började jag med bron som jag placerade invid ett äppelträd som senare kommer att stå på en "ö" i dammen där den blå rabatten ska mynna. Från bron blir det lätt att nå frukten. Brons ena sida fick ett räcke med nät för klätterväxter som kan vara klematis eller luktärter.

Material

Impregnerade reglar eller spillreglar av vanligt virke (här 45x45 mm) till stolpar och långreglar

Tvärreglar av exempelvis spillvirke

Brädor till golv

Ledstång (här en gammal, vackert grånad stör)

Höns- eller fårnät

Förzinkad spik

Förzinkade märlor/krampor (=U-formad spik, spetsad i båda ändarna)

Rå linolja, ägg och pigment om du vill måla med äggoljetempera.

Annons

Pigment finns hos välsorterade färghandlare/byggvaruhus och i konstnärsbutiker.

Robygge i Stockholm har ett stort sortiment att beställa ur.

Verktyg

Såg
Hammare
Spade
Bunke
Visp
Pensel

Gör så här

1. Mät upp reglarna så att det blir två korta och två långa stolpar. De långa ska sluta i bekväm ledstångshöjd. Lägg till 40-50 cm som ska ner under jord.

2. Ställ dem i en hink med linolja ett dygn om du inte använder impregnerat virke. Linoljan ska nå upp minst så långt som stolpen ska ner i jorden. Olja in resten av stolparna med pensel.

3. Mät ut hur lång bron ska vara med tanke på att golvbrädorna ska passa utan att du behöver kapa dem på bredden.

4. Såga till de båda långreglarna efter det måttet.

5. Såga till tvärreglarna. Det ska sitta två i varje kortände, en på insidan av stolpparet och en på utsidan.

6. Olja in både tvär- och långreglar.

7. Spika fast tvärreglarna kant i kant med med den korta stolpens ovankant och i motsvarande höjd på den långa stolpen. Slå in spiken snett. Använd spik som når in till minst hälften av stolpen.

8. Gräv gropar för stolparna.

9. Ställ stolpparen på plats lite löst i groparna och spika fast långreglarna. På den sida som har korta stolpar läggs regeln över stolparna men spikas mot tvärreglarna. På den andra läggs regeln strax innanför stolparna.

10. Kontrollera att regelverket står någorlunda i våg. Vill du vara mycket noga kan du mäta med vattenpass.

11. Fyll igen groparna med jord som du packar lite i taget så hårt som möjligt.

12. Spika fast golvbrädorna. Slå ner spikarna ordentligt, gärna med en spikdrivare så att bara sommarfötter inte skadas på spikhuvudena. Såga först ut för långstolparna i ändbrädorna.

13. Om du vill dölja regelverket i kortsidorna kan du spika fast golvbrädor där också.

14. Om du vill göra räcket stabilare kan du spika fast en regel diagonalt mellan långstolparna. Olja då in ändträet innan du sätter den på plats.

15. Om du valt att göra bron så hög att det är besvärligt att kliva upp på den kan du göra ett trappsteg i varje kortända: Spika fast en extra tvärregel i stolparna i lämplig höjd för trappsteget. Förbered ett lägre stolp-par som kommer upp i samma höjd, också det linoljat och med tvärreglar. Gräv gropar för dem, sätt på plats, spika fast en golvbräda i de nya tvärreglarna och fyll igen groparna.

16. Måla. Här använde jag äggoljetempera som är en hållbar och naturlig färg med vacker lyster. Se recept i slutet av artikeln.

17. Spika fast ledstången. Dekorera eventuellt stolparna med knoppar.

18. Fäst nätet med märlor.

19. Nu är det bara att plantera en klätterväxt och kanske en bäckrabatt.

TIPS! Med ungefär samma teknik kan du göra en spång av impregnerade reglar och billiga hyllplan (exempelvis från Ikea). Gräv ner stolparna, spika fast tvärreglar och långreglar som ovan. Lägg hyllplanen på tvären och spika fast deras tvärreglar mot långreglarnas yttersidor i stället för att spika ovanifrån. Behandla ordentligt med linolja och måla.

Recept på äggoljetempera

Äggoljetempera används vanligtvis inomhus men är en bra, slitstark och miljövänlig utomhusfärg också, framför allt till utemöbler eller den här lilla bron. Den innehåller inte några gifter så vad som kan hända om bron eller utemöbeln står mörkt och fuktigt på vintern är att det blir algtillväxt eller i värsta fall mögelprickar på färgen. Står bron någorlunda
soligt är det inga problem. De möbler man tar in på vintern är det ingen fara med.

Ingredienser

6 ägg
3 dl kokt linolja
3 dl vatten
pigment

Gör så här:
1. Vispa äggen.
2. Tillsätt först linolja, sedan vatten under vispning.
3. Sila genom exempelvis en nylonstrumpa.
4. Tillsätt pigment och vispa tills du får lagom konsistens för målning.
5. Stryk en till två gånger beroende på hur täckande du vill att färgen ska bli. Torktiden varierar men är alltid relativt lång. Räkna med 1-3 veckor.
6. Borsta med en rotborste efter torkningen om du vill ha fram en vacker äggskalslyster.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

6 september 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons