Tjocka mattor dämpar och minskar ljudnivån hemma, här ryamattan Fogg från Kasthall.
Tjocka mattor dämpar och minskar ljudnivån hemma, här ryamattan Fogg från Kasthall.

Trolla fram tystnad!

Inredningsinspiration

Kombinationen av saker som låter och en avskalad inredningsstil gör att hemmet inte längre är den lugna vrå vi drömmer om. Minska stressen och ta kontroll över ljudvågorna!

På offentliga platser har arkitekter och inredare länge arbetat med att skapa bullerfria och ljuddämpade miljöer. I och med att vi idag kan ta med oss kontoret hem och våra hus är fyllda av all slags teknik med medföljande ljud, höjs även ljudnivån hemma.

Överallt möts vi av ljud och i vissa fall av oljud. Parollen ”låter du inte – finns du inte” verkar gälla både maskiner och människor. Datorer, skrivare och väsande fläktar ger ifrån sig ett tyst buller – ringande mobiler, tutande leksaker och hemmabioanläggningar låter ännu mer. Varje apparat med självaktning måste ge ifrån sig signaler för att ha ett berättigande.

Inte nog med att nästan alla saker låter, vår sparsmakade inredningsstil förbättrar inte heller förutsättningarna för lugn och tystnad. Det ska vara stilrent, enkelt, stramt och tomt. Svulstiga och stora gardinuppsättningar har inte varit på modet på länge. Kaklade badrum, sten eller klinkers på golvet i hallen och i köket gör att ljudvågorna får fritt spelrum och kan studsa omkring hur det vill – om inte vi tämjer dem. Det finns all anledning att försöka ta kontroll över ljudet eftersom stress och hög ljudnivå är intimt förknippade med varandra.

Att sätta äggkartonger på väggarna känns som ett 70-talsfenomen som inte behöver repriseras. Men det finns faktiskt en hel del som man kan göra med mer eller mindre enkla medel.

Annons från Larm.se:

Absorbenter på vägg och i tak

Absorbenter i olika former är ofta använda i den offentliga miljön men har all anledning att göra sitt intåg även i våra hem. Har man ett bullrigt kök kan man fästa en absorbent under bordsskivan som inte syns utan bara verkar i det tysta. Absorbentskivor i taket behöver inte vara fula och likna ett kontorstak. Det finns faktiskt snygga vita plattor som kan limmas i taket utan ramverk. Företaget Ecophon tillverkar absorbentskivor som säljs på byggvaruhus.

Vissa absorbenter är till och med så snygga att de kan fungera som utsmyckning och ersätta tavlor. Hos företaget Offecct kan man köpa läckra absorbenter att sätta på väggen. I vardagsrummet kanske sobert gråa eller vita passar bra medan barnrummen kan dekoreras och ljuddämpas med färgglada rutor. Snyggt designade absorbenter kostar en del, men att investera i nya gardiner eller köpa en tjockare matta är inte heller gratis.

Gardiner med många veck

En viktig sak att tänka på när det gäller ljuddämpning och gardiner är att ju fler veck en gardin har desto bättre blir ljudupptagnings-förmågan, säger Anette Strand, inredare och projektledare på MER Solutions. Dagens trender förespråkar skärmgardiner där tygstyckena är helt släta och utan veck. Självklart är en skärmgardin bättre än ingen gardin, men ju mer tyg man har desto bättre. De bästa vecken får man med hjälp av veckband eller öljetter. Det finns färdigsydda gardinlängder med öljetter att köpa i de flesta affärer med heminredning i sitt sortiment. Riktiga veckbandsgardiner kan man sy själv eller låta sy upp.


På skolor och framförallt förskolor kan man hitta SoundEar som indikerar om ljudnivån blir för hög. Ibland kan man önska att man hade ett öra hemma också…


Gardin med många veck. Stång Satin, änddekor Cinnamon. Från Kirsch.

Tjocka mattor

En tjock härlig matta på golvet gör verkligen susen för att minska suset. Mattor kan verka ljudisolerande både i ett rum och mellan våningsplanen i huset. Bygger man nytt eller ska lägga in ett nytt golv (trägolv eller linoleum) kan man också passa på att välja ett golv som har inbyggd ljuddämpning. De flesta golvtillverkare har golv med ljuddämpning i sitt sortiment.

Om man har musicerande familjemedlemmar behöver man kanske ljudisolera ett rum i huset. Detta kan man göra med ett speciellt tyg som kan hängas upp på väggarna med gardinskenor. Scen-Molton kallas tyget som inte bara dämpar ljud utan även absorberar ljus. Bäst effekt får man om tyget hängs upp på två väggar bredvid varandra i ett hörn. Tyget finns både i vitt och svart och kostar 1 000 kronor för 3x7 meter hos Jam.se. Vill man ha en riktig studio i sin källare blir det mer komplicerat eftersom man i princip måste bygga ett rum i rummet med tak och allt och använda en speciell isolering, säger Jerker Antoni på Jam.se. Det är viktigt att tänka på att även i ett ljudisolerat rum behöver man öronproppar för att skydda sin egen hörsel.

Den danska uppfinningen SoundEar är ett ”elektroniskt öra” som man kan sätta upp på väggen för att kontrollera att ljudnivån är sund i ett rum. Örat indikerar om ljudet är för högt genom att lysa grönt (sund nivå), orange (larmnivå) eller rött (varningsnivå). Man kan själv ställa in på vilken decibelnivå som örat ska lysa i de olika färgerna. Det är framförallt på skolor och på förskolor som SoundEar idag finns – priset är cirka 4 250 kronor. Örat finns också i en liten fickstorlek – Pocket Ear - som är en liten ljudindikator som du kan bära med dig och som innehåller öronproppar. I övrigt kan man försöka minska ljudnivån hemma genom att välja bort apparater som låter i onödan eller koppla ur ljudsignalen på dem.

Minska ljudnivån hemma

• Sätt upp absorbenter under bord
• Sätt upp snygga absorbenter på väggarna
• Välj gardiner med många veck
• Ha tjocka mattor
• Välj golv med inbyggd ljuddämpning
• Välj bort pipande apparater – koppla ur signaler
• Stäng av allt som kan stängas av

Köpinformation

www.ecophon.se 042-17 99 00
www.jam.se 08-410 510 80
www.jemthalsan.se (SoundEar) 063-14 01 20
www.kasthall.se 0320-20 59 00
www.kirsch.se 0371-895 00
www.offecct.se 0504-415 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

05 mars 2013
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfest. Vi har allt som behövs – både för stor och liten plånbok.

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.