Trolla fram tystnad!

Kombinationen av saker som låter och en avskalad inredningsstil gör att hemmet inte längre är den lugna vrå vi drömmer om. Minska stressen och ta kontroll över ljudvågorna!


På offentliga platser har arkitekter och inredare länge arbetat med att skapa bullerfria och ljuddämpade miljöer. I och med att vi idag kan ta med oss kontoret hem och våra hus är fyllda av all slags teknik med medföljande ljud, höjs även ljudnivån hemma.

Överallt möts vi av ljud och i vissa fall av oljud. Parollen ”låter du inte – finns du inte” verkar gälla både maskiner och människor. Datorer, skrivare och väsande fläktar ger ifrån sig ett tyst buller – ringande mobiler, tutande leksaker och hemmabioanläggningar låter ännu mer. Varje apparat med självaktning måste ge ifrån sig signaler för att ha ett berättigande.

Inte nog med att nästan alla saker låter, vår sparsmakade inredningsstil förbättrar inte heller förutsättningarna för lugn och tystnad. Det ska vara stilrent, enkelt, stramt och tomt. Svulstiga och stora gardinuppsättningar har inte varit på modet på länge. Kaklade badrum, sten eller klinkers på golvet i hallen och i köket gör att ljudvågorna får fritt spelrum och kan studsa omkring hur det vill – om inte vi tämjer dem. Det finns all anledning att försöka ta kontroll över ljudet eftersom stress och hög ljudnivå är intimt förknippade med varandra.

Att sätta äggkartonger på väggarna känns som ett 70-talsfenomen som inte behöver repriseras. Men det finns faktiskt en hel del som man kan göra med mer eller mindre enkla medel.

Absorbenter på vägg och i tak

Absorbenter i olika former är ofta använda i den offentliga miljön men har all anledning att göra sitt intåg även i våra hem. Har man ett bullrigt kök kan man fästa en absorbent under bordsskivan som inte syns utan bara verkar i det tysta. Absorbentskivor i taket behöver inte vara fula och likna ett kontorstak. Det finns faktiskt snygga vita plattor som kan limmas i taket utan ramverk. Företaget Ecophon tillverkar absorbentskivor som säljs på byggvaruhus.

Vissa absorbenter är till och med så snygga att de kan fungera som utsmyckning och ersätta tavlor. Hos företaget Offecct kan man köpa läckra absorbenter att sätta på väggen. I vardagsrummet kanske sobert gråa eller vita passar bra medan barnrummen kan dekoreras och ljuddämpas med färgglada rutor. Snyggt designade absorbenter kostar en del, men att investera i nya gardiner eller köpa en tjockare matta är inte heller gratis.

Gardiner med många veck

En viktig sak att tänka på när det gäller ljuddämpning och gardiner är att ju fler veck en gardin har desto bättre blir ljudupptagnings-förmågan, säger Anette Strand, inredare och projektledare på MER Solutions. Dagens trender förespråkar skärmgardiner där tygstyckena är helt släta och utan veck. Självklart är en skärmgardin bättre än ingen gardin, men ju mer tyg man har desto bättre. De bästa vecken får man med hjälp av veckband eller öljetter. Det finns färdigsydda gardinlängder med öljetter att köpa i de flesta affärer med heminredning i sitt sortiment. Riktiga veckbandsgardiner kan man sy själv eller låta sy upp.

På skolor och framförallt förskolor kan man hitta SoundEar som indikerar om ljudnivån blir för hög. Ibland kan man önska att man hade ett öra hemma också… Gardin med många veck. Stång Satin, änddekor Cinnamon. Från Kirsch.

Tjocka mattor

En tjock härlig matta på golvet gör verkligen susen för att minska suset. Mattor kan verka ljudisolerande både i ett rum och mellan våningsplanen i huset. Bygger man nytt eller ska lägga in ett nytt golv (trägolv eller linoleum) kan man också passa på att välja ett golv som har inbyggd ljuddämpning. De flesta golvtillverkare har golv med ljuddämpning i sitt sortiment.

Om man har musicerande familjemedlemmar behöver man kanske ljudisolera ett rum i huset. Detta kan man göra med ett speciellt tyg som kan hängas upp på väggarna med gardinskenor. Scen-Molton kallas tyget som inte bara dämpar ljud utan även absorberar ljus. Bäst effekt får man om tyget hängs upp på två väggar bredvid varandra i ett hörn. Tyget finns både i vitt och svart och kostar 1 000 kronor för 3×7 meter hos Jam.se. Vill man ha en riktig studio i sin källare blir det mer komplicerat eftersom man i princip måste bygga ett rum i rummet med tak och allt och använda en speciell isolering, säger Jerker Antoni på Jam.se. Det är viktigt att tänka på att även i ett ljudisolerat rum behöver man öronproppar för att skydda sin egen hörsel.

Den danska uppfinningen SoundEar är ett ”elektroniskt öra” som man kan sätta upp på väggen för att kontrollera att ljudnivån är sund i ett rum. Örat indikerar om ljudet är för högt genom att lysa grönt (sund nivå), orange (larmnivå) eller rött (varningsnivå). Man kan själv ställa in på vilken decibelnivå som örat ska lysa i de olika färgerna. Det är framförallt på skolor och på förskolor som SoundEar idag finns – priset är cirka 4 250 kronor. Örat finns också i en liten fickstorlek – Pocket Ear – som är en liten ljudindikator som du kan bära med dig och som innehåller öronproppar. I övrigt kan man försöka minska ljudnivån hemma genom att välja bort apparater som låter i onödan eller koppla ur ljudsignalen på dem.

Minska ljudnivån hemma

• Sätt upp absorbenter under bord
• Sätt upp snygga absorbenter på väggarna
• Välj gardiner med många veck
• Ha tjocka mattor
• Välj golv med inbyggd ljuddämpning
• Välj bort pipande apparater – koppla ur signaler
• Stäng av allt som kan stängas av

Köpinformation

www.ecophon.se 042-17 99 00
www.jam.se 08-410 510 80
www.jemthalsan.se (SoundEar) 063-14 01 20
www.kasthall.se 0320-20 59 00
www.kirsch.se 0371-895 00
www.offecct.se 0504-415 00

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar