Annons
Under hösten och vintern inspireras vi bland annat av tidigt 1900-tal. Foto Lisa Bengtsson, källa Stockholmsmässan.
Under hösten och vintern inspireras vi bland annat av tidigt 1900-tal. Foto Lisa Bengtsson, källa Stockholmsmässan.

Tre trender i höst och vinter

Inredningsinspiration

I höst och vinter blickar vi både framåt och bakåt. Inspirationen hämtar vi bland annat från resor, riter och renässansen.

Annons
Återanvändning, kvalitet och innovation är ledorden i höstens och vinterns trender. På höstens Formex-mässa berättade Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet, om tre tydliga trender. Hon kallade dem returism, retreat och re-renässans.

Returism har resande, orienten och tidigt 1900-tal som källa. Vi inreder med jordglobar, vackra väskor och gamla art deco-mönster. Känslan ska gärna vara lite lyxig och guld och silver används flitigt. Det är mycket slipat glas, skinn, kristall och pärlemor, och färgerna vi använder är varma röda och mörkbruna toner.

Retreat vänder sig istället mot de senare årens glamour- och mönstervurm och ger ett närmast sakralt och asketiskt intryck. Vi gör oss av med onödiga saker och uppmanas till eftertanke. Vitt och svart dominerar och inspirationen kommer från symboler och riter.

Den sista trenden, re-renässans, handlar om att återanvända gamla tekniker och design och skapa något nytt och spännande. Till exempel kan vi se gamla mönster återanvändas i nya sammanhang, eller en äldre design återkomma fast med en teknisk egenskap. Material blandas friskt och tyngden ligger på innovation, gärna med ekologisk hållbarhet i tanke.

Färgskalan sträcker sig från mörka varma toner, via metallic, till svala pastelliga färger. Rött och brunt, lila och grått i alla nyanser samt svart-vitt dominerar de olika trenderna.


Denna skål från SECCO – Treasures of Wasteland må på håll se ut som vilken skål som helst men den är faktiskt tillverkad av en gammal vinylskiva. I botten på skålen ser man etiketten som givetvis skiftar från skål till skål. Design Aki Kotkas. 379 kronor på adisgladis.se

Ekelund har tagit fram en miljövänlig diskduk av bomull och bambuviskos. Sveriges Textil och Modeföretag belönade dem med utmärkelsen Årets Tekoprodukt 2009. Pris cirka 69 kronor.

Inred med jordglober och gamla koffertar (eller köp nya i gammal stil). Returism utgår från äldre tiders resande. Foto Magnus Skoglöf, källa Stockholmsmässan.

Retreat är en antitrend till lyxen och överflödet. Rent, avskalat och utan onödiga saker. Foto Magnus Skoglöf, källa Stockholmsmässan
Annons
15 september 2009

0 Kommentarer

0

Gör vackra julkransar

Gör en vacker granboll eller krans till jul! Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga.

0

Årets julklapp 2009-2013

Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

0

10 snabba inredningstips

Det är kul och även nödvändigt att förnya hemmet då och då. Här får du tips på tio förändringar du kan göra själv och som snabbt ger ditt hem en rejäl...

0

80-talsglamour i höst

På höstens Formex-mässa uppmärksammades 80-talet som en av de stora inspirationskällor inom inredning i höst. Det är disco, glitter och glamour med...

2

Boktips augusti -07

Nu när det börjar bli dags att krypa inomhus igen vill vi gärna tipsa om några nya, inspirerande böcker om inredning och gör-det-själv.

0

Inred som mormor!

Hämta inspiration från mormors tid och köp romantisk inredning med storblommiga mönster i ljusa färger! Bjud in vännerna på kafferep, mys i sköna möbler...

0

Nytt & Nyttigt mars -07

Spännande saker till kök och badrum, snygga tapeter och färgglada skrivare med mera!

0

Nytt & Nyttigt Februari -07

Ångtvättmaskin, kolsyremaskin eller digital fotoram - här hittar du massor med tips och nyheter från vårt senaste Vi i Villa-nummer!

0

Elva svarta prylar för ditt hem

Det ska vara mörkt, lekfullt och personligt i år, säger trendanalytikerna. Med andra ord är det mesta rätt, bara det är svart. Här är elva svarta prylar...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons