Annons
Under hösten och vintern inspireras vi bland annat av tidigt 1900-tal. Foto Lisa Bengtsson, källa Stockholmsmässan.
Under hösten och vintern inspireras vi bland annat av tidigt 1900-tal. Foto Lisa Bengtsson, källa Stockholmsmässan.

Tre trender i höst och vinter

Inredningsinspiration

I höst och vinter blickar vi både framåt och bakåt. Inspirationen hämtar vi bland annat från resor, riter och renässansen.

Annons
Återanvändning, kvalitet och innovation är ledorden i höstens och vinterns trender. På höstens Formex-mässa berättade Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet, om tre tydliga trender. Hon kallade dem returism, retreat och re-renässans.

Returism har resande, orienten och tidigt 1900-tal som källa. Vi inreder med jordglobar, vackra väskor och gamla art deco-mönster. Känslan ska gärna vara lite lyxig och guld och silver används flitigt. Det är mycket slipat glas, skinn, kristall och pärlemor, och färgerna vi använder är varma röda och mörkbruna toner.

Retreat vänder sig istället mot de senare årens glamour- och mönstervurm och ger ett närmast sakralt och asketiskt intryck. Vi gör oss av med onödiga saker och uppmanas till eftertanke. Vitt och svart dominerar och inspirationen kommer från symboler och riter.

Den sista trenden, re-renässans, handlar om att återanvända gamla tekniker och design och skapa något nytt och spännande. Till exempel kan vi se gamla mönster återanvändas i nya sammanhang, eller en äldre design återkomma fast med en teknisk egenskap. Material blandas friskt och tyngden ligger på innovation, gärna med ekologisk hållbarhet i tanke.

Färgskalan sträcker sig från mörka varma toner, via metallic, till svala pastelliga färger. Rött och brunt, lila och grått i alla nyanser samt svart-vitt dominerar de olika trenderna.


Denna skål från SECCO – Treasures of Wasteland må på håll se ut som vilken skål som helst men den är faktiskt tillverkad av en gammal vinylskiva. I botten på skålen ser man etiketten som givetvis skiftar från skål till skål. Design Aki Kotkas. 379 kronor på adisgladis.se

Ekelund har tagit fram en miljövänlig diskduk av bomull och bambuviskos. Sveriges Textil och Modeföretag belönade dem med utmärkelsen Årets Tekoprodukt 2009. Pris cirka 69 kronor.

Inred med jordglober och gamla koffertar (eller köp nya i gammal stil). Returism utgår från äldre tiders resande. Foto Magnus Skoglöf, källa Stockholmsmässan.

Retreat är en antitrend till lyxen och överflödet. Rent, avskalat och utan onödiga saker. Foto Magnus Skoglöf, källa Stockholmsmässan
Annons
15 september 2009

0 Kommentarer

0

Gör en festlig citruslykta

Inredning behöver inte alls vara dyrt och komplicerat. Så här enkelt gör du en lykta av citrusfrukter som du kan dekorera bordet med.

0

5 roliga sätt att slå in personliga julklappar

Vill du slå in dina julklappar på ett lite annorlunda sätt? Här är 5 roliga inslagningar som gör paketen personliga!

0

Gör en egen adventskalender – 11 roliga DIY-idéer

Ska du göra en egen adventskalender i jul? Toarullar, trägrenar, papperspyssel – här är 11 roliga idéer att inspireras av.

5

9 fina saker du kan gjuta i betong

Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

3

17 fina diy-projekt med dekorplast

DIY: Det är både enkelt och snyggt att förnya med dekorplast. Här är 17 roliga pyssel du kan göra själv!

0

Vips – gör ett påskägg i gips!

Gör egna krukor till påskens blommor – så här enkelt pysslar du ihop gipsägg av ballonger. Ett roligt påskpyssel för både stora och små!

0

Julpynta – budget eller lyx

Välkomna december med glänsande stjärnor, röda textilier och tända ljus. Kan du gissa vilket av julpynten som du kan spara 4 736 kr på?

0

Tips på fint höstpyssel

Nu under hösten är naturen fylld av vackra färger, så passa på att använd det till olika hemmapyssel. Här tipsar vi om 10 vackra höstdekorationer du...

0

Årets julklapp 2009-2013

Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons