Så blir hemmet i framtiden

Inredningsinspiration

Våra hus i framtiden förutspås ofta bli allt smartare, med alltmer tekniskt avancerade hushållsapparater och möbler. Vi har tittat på några föremål som ännu ligger på idéstadiet i storföretagens framtidslaboratorier, men som i framtiden kanske blir inventarier i var mans hem.

Våra beteenden i hemmet har förändrats från tidigare generationer och produkterna förändras med dem. Tvätt- och diskmaskinernas intåg på 50- och 60-talen lyfte den fysiska arbetsbördan från hemmafruarna; idag skapar istället tidsbristen en slags mental börda; att man måste ta av sin knappa tid till att städa eller tvätta. Tid är hårdvaluta och vi tar kanske inte längre en hel söndag till städning. Vi vill inte heller ägna en hel söndag åt att förstå bruksanvisningen till den nya diskmaskinen – på många av de senaste modellerna är 10-talet knappar ersatta med en – den för funktionen Av och På. Maskinen väljer sedan själv program efter smutsighet, vatten och diskmängd.

Form, utrymme och tidsbesparing ledord

Hushållens sammansättning ser också annorlunda ut idag – kärnfamiljen är inte längre den enda tänkbara hushållskonstellationen.

I till exempel ensamhushållet kan matlagning och disk kännas som ett nödvändigt ont, som helst ska klaras av snabbt och enkelt. I andra hushåll blir matlagningen alltmer en hobby, eller en färdighet som demonstreras i goda vänners lag - i ett stort kök med snygga, moderna hjälpmedel. Dessa båda ytterligheter återspeglas också i de stora vitvaruföretagens designlaboratorier. Vi tar här en närmare titt på framtidens hushållsapparater och möbler där form, utrymme och tidsbesparing är ledord! ´

Hopfällbar spis

Bildtext
En väggmonterad spis är praktisk att använda för tillagning av måltider i den lilla bostaden och är ur vägen och elegant när den inte används.

Podium – en matlagningsscen

För den som däremot vill göra en ”show off” av sina matlagningskonster är Podium med sina 4,2 meter och 1,7 ton ett riktigt paradis! Här finns häll, grill, ugn och alla funktioner för en riktig matlagningsföreställning!

Uppfräschningsmaskin

Trumman i denna tvättmaskin har fyra delar för olika slags tvätt. Den är tänkt att användas för lätt uppfräschning av kläder som använts utan att egentligen blivit smutsiga. Ett idealiskt alternativ för enmanshushållet eller det lilla hemmet med sin flexibla placering.

Diskmaskin för väggen

Bildtext
Lika lättplacerad är denna diskmaskin som hängs upp på väggen. Lätt att fylla och tömma.

Diskmaskinsrobot hjälper till med avdukningen

Vilken dröm efter ett stort kalas i matsalen! Istället för att duka ut disken till köket kan köket komma till disken! ”Flamingodiskmaskinen” går dit man befaller den och laddas på plats.

Förvaringsskåp med diskmöjligheter

Bildtext
Den ultimata diskmaskinen är kanske ändå den man slipper tömma…
Extreme är ett förvaringsskåp med olika förvaringsfack som kan diskas separat vid önskemål. Form och funktion i en idealisk kombination!

Kyl som soffbord

Bildtext
Lighthouse är ett flexibelt kylsystem som kan förvara till exempel viner i olika temperaturer, kyla vatten och andra drycker samt förvara is. Kan användas som kylskåp i köket eller som ett bord i vardagsrummet.

Barskåp à la James Bond

Ovanstående produkt är under ytterligare utveckling i Japan och är tänkt att resultera i ett lågt soffbord som genom en knapptryckning ska öppna en lucka och - voilà! - ett barskåp med alla nödvändiga ingredienser presenterar sig.

Smarta teveapparater och kreditkortsläsare nytt inom IT

Även Microsofts grundare Bill Gates tror att tekniken i framtiden kommer att hjälpa oss att välja. I en intervju i tyska tidningen Bild sa han nyligen att Tv:n i framtiden kommer att visa det man vill se, just när man vill se det: – När vi kommer hem ska våra hemdatorer känna igen våra röster och ansikten. Den ska veta vad vi vill se och vad barnen inte får lov att titta på, förutspår teknikgurun. Inom en relativt snar framtid kan vi också handla med våra kreditkort hemma framför datorn på samma sätt som i livsmedelsaffären – genom att dra magnetremsan genom en apparat eller genom att vifta med kortet framför en elektronisk läsare, i alla fall om man får tro företaget Sony.

Flygel av papper

Elektroniskt papper finns redan på marknaden, men med hjälp av den senaste teknikens strömledande bläck kommer man att inom en inte alltför avlägsen framtid se både musikinstrument och tangentbord av papper eller wellpapp. Skogsbolaget SCA har byggt en prototyp av en flygel helt i papper. SCA menar att det finns en marknad för materialet just för beröringskänsliga produkter, produkter med ljud och för leksaker, där materialet kan stå sig väl kostnadsmässigt jämfört med andra material.

Framtiden redan här?

Brevlådor med sändare som talar om när posten har kommit, dator och tv i kylskåpet samt hus där väderprognoserna från SMHI styr uppvärmningen är alla exempel på framtidsprylar som redan är här. Men det är ännu långt till den dag vi har kylskåp och mikrovågsugn som tänker ut handlingslistan eller uppvärmningstiden åt oss, eller till dess att tvättmaskinen slår på en varningslampa när den förrädiska röda strumpan har hittat in i vittvätten. Men håll ögonen öppna! Vitvaruföretagen för redan diskussioner med livsmedels- och konfektionsindustrin på europeisk nivå för att göra dessa idéer till verklighet. Framtiden kan vara här snabbare än man tror.

Källor: Intervju med Mats Ekblad, Electrolux, Ny Teknik, TT, Bloomberg/International Herald Tribune samt www.postin.se.

Bilder: Electrolux. Samtliga bilder är exempel på Electrolux så kallade Concept Products eller är resultatet av The Design Laboratory 2004 – ett samarbete mellan Electrolux och universitetsstuderande vid åtta olika designinstitut runt om i världen. Spisen Podium (Molteni) finns och används främst av restauranger.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 september 2004
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfest. Vi har allt som behövs – både för stor och liten plånbok.

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.