Randigt, rutigt, blommigt… med en gemensam färg som röd tråd fungerar olika mönster fint ihop. Foto: Ikea.
Randigt, rutigt, blommigt… med en gemensam färg som röd tråd fungerar olika mönster fint ihop. Foto: Ikea.

Inventera dina drömmar!

Inredningsinspiration

– Det finns inget ”rätt eller fel” i inredningssammanhang, säger Tina Björeman, inredare på Ikea sedan femton år. Den bästa möbleringen får man om man intervjuar sig själv, menar hon.

Inredning handlar mycket om drömmar! Visst är funktionen det absolut viktigaste i ett hem - om det inte fungerar så blir ingenting bra. Men det är också viktigt att alla i familjen får uttrycka sina önskningar, säger Tina Björeman. Hon menar vidare att man måste lyssna på sig själv – ja, nästan intervjua sig själv och andra eventuella familjemedlemmar om vad som är viktigt i hemmet.

– Ta en familjedag och inventera både behov och drömmar! För en familj kanske det är väldigt viktigt att man har ett extra stort bord, just för att man vill umgås mycket. Älskar man att titta på teve, så ska man ju bejaka det och skaffa en stor skön soffa som man kan krypa upp i - och inte ha en rak, elegant soffa som bara är prydlig.

Tina Björeman, inredare.

– Generellt är de flesta hem lite för övermöblerade, säger Tina Björeman och citerar Sir Terence Conran - den engelske inredningsföregångaren - som en gång sagt att man ska bära ut alla möbler utanför huset och ta sedan in dem igen – en efter en.

– På så sätt kan man se om ägodelarna verkligen fyller någon funktion, eller om de platsar i leken!

Det är väldigt lätt att bli traditionell i inredningssammanhang, enligt Tina Björeman. Men hon poängterar starkt att inredning inte är någon vetenskap och det finns inget ”rätt eller fel”:

– Man måste inte ställa soffan längs en vägg - den kan gärna stå mitt i rummet! Man kan också ljussätta lite udda ställen med dolda spotlights. Eller använda köksskåp som bas till en tuff förvaringsbänk. Det är väldigt vanligt att man möblerar efter teven.

Platteveapparaterna blir allt vanligare, så det vore härligt att se lite nya lösningar framöver.


Högblankt, trä och glas - en mix av material ger en mer intressant inredning. Foto: Ellos.


Det finns inga regler för inredning:
blanda gärna färger för extra stämning! Foto: Jotex.

Höj stämningen med nya textilier och ljuskällor!

Oavsett vad som är viktigt i hemmets inredning för just dig, kan några enkla inredningsråd hjälpa för att få till just de där små detaljerna. Så här säger Ikeas inredare Tina Björeman…

…om färg

– Blanda gärna färger! Med färg uttrycker du mycket vem du är. Är man en färgstark person trivs man nog med att blanda kulörer. Om man vill ha lugn och ro när man kommer hem är en färgskala i vitt, beige och grått kanske mest behagligt. Det finns inget rätt eller fel, men bäst är nog att välja antingen mycket färger eller en lugnare färgskala, annars kanske ögat upplever det en aning rörigt. Man får prova sig fram!

…om textilier

– Med nya kuddar och gardiner kan man lätt och förhållandevis billigt ändra om man behöver lite förnyelse. Med nya textilier kan man verkligen ändra uttryck i rummet! Genom att addera lite kuddar och kanske en skön matta kan man snabbt få en mycket hemtrevlig känsla. Men det är ju inte bara kuddar som kan bytas ut; många tygsoffor har idag avtagbara och utbytbara överdrag. Och visst kan man blanda tyg med olika mönster och struktur! Man kan få väldigt lyckade resultat när man blandar blommigt och rutigt, men kanske bör man ha en röd tråd - såsom en gemensam nyans - som ger ett harmoniskt helhetsintryck.


Gå ifrån traditionen! Använd sittkuddar som extra fåtöljer eller en sittpuff som soffbord! Foto: Duka.


Tygsoffor kan lätt få ny karaktär
med lösa överdrag. Foto: Bemz.

…om materialval

– Olika material gör inredningen intressant. Har man bara ekmöbler kan det bli för perfekt och inte så charmigt, till och med lite tråkigt! Även material kan blandas – det finns inga regler. Med ett ekbord kan man kanske ha något lackat högblankt. Kanske ska man undvika att blanda alltför många träslag, men har man till exempel en tevebänk i ek och blir väldigt förtjust i ett soffbord i björk – då skulle jag nog se till att en matta avgränsar lite grann emellan. Metall och sten går också utmärkt att ta in i ett vardagsrum. Det får ju stora effekter så testa genom att ta hem en liten påse sten och se!

…om golv

– Golvet bär en slags dold information som gör mycket för helhetsintrycket. Men som vår store arkitekt Asplund uttryckte det: ”Golvet är brickan till möblerna..!” De flesta kan ju inte göra så mycket åt det golv de har, mer än att kanske slipa det och ändra nyans. Men vad många kan tänka på är att skaffa en matta i en större storlek. De flesta har faktiskt lite för små mattor! En stor matta ramar in möbleringen och ger en känsla av ett generöst hem. Och hittar du inte en tillräckligt stor matta, så köp två och lägg bredvid varandra.

…om belysning

– Rätt belysning kan göra en hel inredning! Man behöver ofta sex till sju armaturer i ett rum för att fylla alla behov. Allmänbelysning krävs för att man ska se ordentligt när man städar. Funktionsbelysning eller ett starkt riktat ljus är nödvändigt när man sitter och läser. Med kompletterande stämningsbelysning ”punktar man upp” olika ställen i rummet. Man kan sätta dolda lysrör under ett väggfast skåp och låta ljuskällorna komma från lite ovanliga punkter. Och se till att använda dimmers! Det finns ju dimmers att sätta på lampsladdar numera, så det är ett gott råd för att höja stämningen i ett rum!


Möblera med ljus!
Olika armaturer krävs för olika behov och stämningar. Foto: Mio.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007
 
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Julfint

Inredningsinspiration Så snart man kommit in i julmånaden är det roligt att höja stämningen lite extra, både ute och inne. Här är några roliga och tacksamma pyssel där du direkt får resultat.

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfe...

Lätt att inreda rätt

Inredningsinspiration Vill du förnya hemma, men känner dig osäker på hur du ska göra för att skapa en trendig miljö? Var inte det - allt är rätt!

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.