Helsingfors är årets designhuvudstad och retrotrenden regerar. Kanske har du lyckan att hitta por... Bild: 1/15
Mumintrollet är alltid aktuell, särskilt nu när Finland står i fokus. Finlayson presenterar fina ... Bild: 2/15
Även designprinsen Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg hedrar naturen och lekfullheten i ser... Bild: Leif R Janson 3/15
Den snygga och smarta kabelsamlaren/laddningsstationen "Hideaway" från Bosign har fått ny, naturl... Bild: 4/15
Värmländsk tillverkning i små serier med naturmotiv = helt rätt. Tillverkat med så liten belastni... Bild: 5/15
Konsthantverk är fortfarande hett. Och nog var det färgglatt och vackert i Konsthantverkscentrums... Bild: August Eriksson, Stockholmsmässan 6/15
Grafiska mönster i svart och vitt á la 60-tal tröttnar vi aldrig på. Utställningen "Memory Line" ... Bild: 7/15
Fullständigt galet - vågar du? Med det talande namnet "Silly Walk" har Coco Form på Formexmässan... Bild: August Eriksson 8/15
Till årets färg 2012 valdes tidigare i år "Juicy Red" en passionerad, färgglad och lekfull kulör,... Bild: Nordsjö 9/15
Nya färgkollektionen "In balance" från Nordsjö har hämtat färgerna från klippor, mossa, is och fl... Bild: 10/15
Den klassiska, brittiska "Howardsoffan" med hjul på främre benen, ofta i svängd modell, har blivi... Bild: www.furniturebox.se 11/15
Den hopfällbara Julgransfoten "Stella" i aluminium från 60-talet har fått en renässans och nylans... Bild: 12/15
Begreppet "Nållåtta" om Stockholmare har anor från 40-talet. Formgivare Karolina Furtenbach Ström... Bild: 13/15
De små svamparna i trä av Trine Find från danska Applicata flirtar hejdlöst med naturtrenden oc... Bild: 14/15
Bestäm framtidens designfynd själv! Var med och rösta på din favoritprodukt fram till sista dece... Bild: 15/15

Höstens inredningstrender

Inredningsinspiration

Höstens inredning är minimalistisk, maximalistisk, naturlig konstgjord... Med andra ord, höstens inredningstrender innehåller något för alla!

Annons

Vissa färger återkommer alltid i både mode och inredning på hösten.  Plommon, bordeaux, grått och svart höjer vi knappast på ögonbrynen för när hösten närmar sig. Hösten 2012 är inget undantag, vad som är nytt är möjligen att de lite mer smutsiga tonerna slagit igenom alltmer i inredningen.  Men, som alltid numera, finns flera trender att inspireras av och personlighet ligger högt i kurs.

Fyra höstliga färgtrender

Färgföretaget Nordsjö presenterar fyra trender inför hösten 2012/vintern 2013. Nu tar man avstamp i den moderna människans strävan efter balans, naturlighet och hälsa. Här finns både den klassiska, lugna, balanserade färgskalan med exempelvis mörkt marinblått och tundragrönt i kombination med vita nyanser, men även det vilda, otämjda med frodigt grönt och gyllene orange. En av kollektionerna har hämtat inspiration från både balett och den nya träningsformen "parkour" (där man tränar smidighet med hjälp av naturliga hinder). Här bjuds på starka färger som cayennerött och kleinblått, den sistnämnda för övrigt en modefärg på ingång i klädbranschen.  Mode och inredning går numera allt mer hand i hand.

Flirten med den exotiska, mustiga färgskalan i Mellanöstern och Afrika i kombination med det svala Skandinaviska är också en trend som står sig. Årets kulör 2012 är "Juicy Red" intensivt och gränsöverskridande helt i linje med detta.

Generösa trender inom mode och inredning

Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet, som alltid håller sina välbesökta trendseminarium på Formexmässan i augusti,  konstaterar även hon att det finns många strömningar av vitt skilda karaktärer. Dagens trender inom både mode och inredning är generösa, det finns gott om utrymme för personliga tolkningar.

- Men mycket av inredning handlar om nostalgi och naturhyllningar. Glamoröst femtiotal eller pompöst åttiotal, det är bara att välja - eller blanda, men med fingertoppskänsla förstås.

Även här står sig Naturen väl i konkurrensen som inspiratör.

Minimalismen är på väg tillbaka och slit- och- släng förhoppningsvis allt mer på väg bort. Miljöklokt, ekologiskt och hantverksmässigt välgjort ska det vara.

Men givetvis finns en mottrend med svulstighet, maximalism och sagokänsla. I de miljöerna är guld ingen accent utan kan mycket väl var den dominerande färgen i rummet. Men för att dekadensen inte ska bli för stor lånas även här mycket från naturen med exempelvis en knotig tallgren som lampfot eller slingrande växtmönster.

Vill man inte ta ut svängarna alltför mycket är vintage, eller på svenska gammalt hederligt begagnat av hög kvalitet med helst minst 25 år på nacken, alltid ett säkert kort.

- Att retrotrenden fortfarande är en av de dominerande trenderna är uppenbart, konstaterar Lotta Ahlvar.

- De flesta designklassiker från 40-talet och framåt är högaktuella idag. Tänk hemmafrutillvaro i smårutig städrock bland sammet, blommig kretong, gardinomtag och bulliga soffor. Många företag relanserar också gamla modeller på nytt.

Annons

Så det är bara att fortsätta leta på vindar, i garage och i äldre släktingars bodar efter undangömda, bortglömda fynd. Att det syns att de varit använda är bara bonus.

Bestäm framtidens designfynd själv! Var med och rösta på din favoritprodukt fram till sista december 2012 och själv vinna pris. Läs mer på www.formex.se

KÖPINFO

www.applicata.dk/
www.bosign.se/
www.gustavsbergsporslinsfabrik.se/
www.everydaydesign.se/
www.nordsjo.se/
www.drosselmeyer.se/
www.fraufurtenbach.se/
www.futuredesign.se/
www.konsthantverkcentrum.se/

23 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Gör en festlig citruslykta

Inredning behöver inte alls vara dyrt och komplicerat. Så här enkelt gör du en lykta av citrusfrukter som du kan dekorera bordet med.

0

5 roliga sätt att slå in personliga julklappar

Vill du slå in dina julklappar på ett lite annorlunda sätt? Här är 5 roliga inslagningar som gör paketen personliga!

0

Gör en egen adventskalender – 11 roliga DIY-idéer

Ska du göra en egen adventskalender i jul? Toarullar, trägrenar, papperspyssel – här är 11 roliga idéer att inspireras av.

5

9 fina saker du kan gjuta i betong

Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

3

17 fina diy-projekt med dekorplast

DIY: Det är både enkelt och snyggt att förnya med dekorplast. Här är 17 roliga pyssel du kan göra själv!

0

Vips – gör ett påskägg i gips!

Gör egna krukor till påskens blommor – så här enkelt pysslar du ihop gipsägg av ballonger. Ett roligt påskpyssel för både stora och små!

0

Julpynta – budget eller lyx

Välkomna december med glänsande stjärnor, röda textilier och tända ljus. Kan du gissa vilket av julpynten som du kan spara 4 736 kr på?

0

Tips på fint höstpyssel

Nu under hösten är naturen fylld av vackra färger, så passa på att använd det till olika hemmapyssel. Här tipsar vi om 10 vackra höstdekorationer du...

0

Årets julklapp 2009-2013

Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?