Blåa toner. Årets färg är blått och här menar vi inte bara små detaljer utan hela soffan, byrån eller mer.
Blåa toner. Årets färg är blått och här menar vi inte bara små detaljer utan hela soffan, byrån eller mer.

Hett och rätt

Inredningsinspiration

Personligt och med en lätt touch av nostalgi, kryddat med lite blått och lyft upp kartongerna med fotografier från källaren. Då har du skapat ett hem med årets trender.

Det där med trender är kanske inget man skulle vilja bry sig om. Men så enkelt är det inte. Trender är det som redan är. Det är vad som finns i butikerna, det som möbeltillverkarna gör, kläderna vi klär oss i.


Stefan Nilsson är en av Sveriges duktigaste trendanalytiker och arbetar på det egna företaget Trendgruppen.

Stefan Nilsson är en av Sveriges duktigaste trendanalytiker och arbetar på det egna företaget Trendgruppen. Han har tidigare varit marknadschef på Svensk Form men den mediala karriären började som trendspanare på radio Stockholm. Det här är hans analys av året starkaste trender.

- Det korta svaret är att trend är något nytt som vi vill ha och/eller uppleva. Trend går ofta i cykler som till exempel minimalism och maximalism. Trend behöver inte vara logisk - jag menar, varför hoppade vi bungyjump i början på 90-talet? säger Stefan Nilsson.

Viken är din personliga favorit-trend?

- Min egen favvo-trend...hmm, jag fascineras av det som är lite galet. Jag vill inte nödvändigtvis ha det hemma själv men jag blir intresserad av det. I år kommer vi att få se massor av trämöbler i furu där man ser kvisthålen. Fascinerande, men jag vet inte om jag vill byta ut mina lackade köksstolar mot det...

Stefans trendspan inför 2008

Nostalgi


Återanvänd med stil. Dessa vackra myranstolar, av Arne Jacobsen för Fritz Hansen, såldes på Stockholms auktionsverks stadsauktion den 16-19 feb 2008. Pris 6 000 kronor.

Det här är en riktigt stark trend. Den grundar sig i vår uppfattning av omvärlden som hotfull, det har att göra med allt från det politiska läget till klimathot och en annalkande lågkonjunktur. Allt detta ger oss osäkerhet och vi söker oss till det trygga och säkra - vår historia. Plötsligt börjar vi gilla mormors porslin och farmors möbler. Det påverkar även formgivningen som andas mycket 70-tal. Accentfärgen är orange, men det innebär inte att vi målar hela rum i denna färg - det räcker med en vas, en kudde, en liten grej.


Färgklickar. Ja så var det med det orange. Och då passar ju en liten kudde från Rice, dessutom broderad för att förstärka trendkänslan. Hantverk är ett ord i tiden.

Det rustika och folkloristiska

Det svenska, det folkloristiska blir åter efterfrågat. Samma faktorer som ovan gör att folklore blir rätt igen. Kurbitsmålningar och dess färger, den milda lite blågrå. Färgskalan är dämpad. Hantverk blir populärt och stickningstrenden består.

Ekofrågan


Välj svanenmärkt. Det svenska möbelföretaget Norrgavels alla möbler är svanenmärkta.

Ekofrågan blir allt viktigare. I synnerhet för företagen men också för oss konsumenter. Vi väljer fortfarande efter smak, så frågan är hur vi ska kunna välja efter ett mer ekologiskt synsätt. Valet för många blir närproducerat och då gäller detta allt, från närodlade tomater till möbler och textilier som tillverkas nära.

Blått


Blått med mönster som leker och har ett tydligt ursprung i svensk designtradition. Här metervaran Fredrika från IKEA.

Ja, i år är allt blått som glimmar. Iittala satsar till exempel enbart på blått och svart i år. Blåa möbler och blå textilier kommer vi se mycket av under det kommande året. Det här syns också i modet.

Personliga


Fototapeter är en trend, vare sig man gillar det eller inte. Men det beror kanske också på vad som är på bilden. Brorsans barn eller en vilsam skog?

Nu är vi trötta på homestaging, att alla hem ser likadana och helt avpersonifierade ut. Det finns inget som säger något om vem som bor här... alla hem ser ut som lägenhetsannonser. Men nu kommer det personliga. Fyll ditt hem med fotografier på släktingar och vänner - sätt upp dem med en liten knappnål. Låt barnens teckningar och mannens försök på keramikkursen vara smyckena i ditt hem. Visa vilka ni är. Det här är er historia, era liv och era val.

Hit här också en trend med fototapeter, den nya trycktekniken gör det möjligt att trycka egna fotografier på barn och vänner på lakan och som fototapeter. Fast Stefan själv är inte så förtjust i just denna trend.

Köpinformation

Den blå byrån heter Hemnes, pris 1 995 kronor. Hemnes avlastningsbord svartbrun, 895 kronor. Hemnes sängstomme svartbrun, 160x200 cm, 2 345 kronor. Unni, virkad pläd flerfärgad, 249 kronor. Lersta golvlampa, 99 kronor. Allt från Ikea, www.ikea.se.

Myran-stolarna är köpta på Stockholms Auktionsverk. www.auktionsverket.se

Broderade kuddar från Rice. Finns bland annat på www.inreda.com.

Tvåsits-soffa från Norrgavel. Kolla också kuddarna helt rätt i orange. Pris från 23 000 kronor i björk. Mer information på www.norrgavel.se.

Metervaran Fredrika av designern Helen Trast finns i blandade mönster. Pris 39 kronor per meter. Finns på Ikea, www.ikea.se.

Fototapet Summer Brichwood, från Photowall. Pris 2 499 kronor, inclusive frakt och tapetklister. http://www.photowall.se/

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 september 2012
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfest. Vi har allt som behövs – både för stor och liten plånbok.

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.