1996 - Favoritfåtöljen. Mjuk, bullig och klädd i tyg med färg och mönster.
1996 - Favoritfåtöljen. Mjuk, bullig och klädd i tyg med färg och mönster.

Hem ljuva hem

Inredningsinspiration

Hur har det sett ut i våra hem under 50 år? Titta på de här bilderna så kommer ljuva minnen att uppstå. Här är villalivets trendiga inredningar från 50-talet och framåt.

Vävtapet. Medaljongtapet. Bruna toner. Allt kommer igen. Fast det roliga med inredning är att det alltid i slutändan handlar om personlig smak. Men inredning handlar också om ny teknik och produktutveckling. Om nya material och nya möjligheter. Om livet vi lever och de värderingar som råder i samhället. Idag är det till exempel i köket vi umgås. Köket är inte enbart en matberednings-plats med ett rum bakom där husan bodde. Eller teven som möblerade om vardagsrummet hos de flesta under 60-talet, men hemma hos dig kanske den fortfarande överskuggar allt annat och dominerar en hel vägg? Eller?

1967 - Hobbyrummet i våra hjärtan. Pingisbordet. Äntligen tar barnen plats i hemmet. Men är kombinationen verktygsvägg och lekrum verkligen genomtänkt?

1972 - En tam och tråkig hall kan bli färgstark och spännande. Hallen ska kännas välkomnande, och det kan man inte säga om den beigefärgade hallen ansåg inredningsarkitekten. Före och efter år 1972.

Barskåp och bokhyllor

Under 50-talet händer något som totalt förändrar allas köpbeteende. Masstillverkningen är igång, och det gäller också möbler. Utbudet ökar, priserna sjunker och allt fler får råd.

I de flesta hus finns det några saker som går igen – under 50-talet var det dessa: Skinnsoffor, rediga bokhyllesektioner och barskåp. Teve är ännu ovanligt i de flesta familjer - men har börjat dyka upp.

När det första numret av Vi i Villa kom i slutet av 50-talet var hälften av landets då 600 000 villor över 30 år gamla. Det fanns alltså stora behov av renovering och modernisering. De första åren handlar innehållet i Vi i Villa mest om tvättstuga och mer praktiska renoveringsdetaljer och inte den atmosfär och personliga prägel som man sätter genom färgval, tapeter och möbler. Men sen börjar det hända saker. 1965 öppnar Ikea i Kungens Kurva (det första Ikea öppnade 1953 i Älmhult). 60-talet är vaxduk och nylongardin och färgteve för dem som har råd.

1965 - Vinylgolv överallt – helt rätt under 60-talet. Men materialet var vinyl-asbest och finns inte längre på marknaden.

Manchester och mys

Under 70-talet tar inredningen allt större plats i Vi i Villa. Kanske beroende på att miljonprogrammet är igång - förorterna växer upp. Man strävar efter att göra hemmet till en plats för alla. Så här skrev man i Vi i Villa 1973: ”Mycket av dåtidens interiör är som en fin glänsande yta som måste döljas av en duk, och den duken skyddas med en annan duk. Nu är det 1973 och vi önskar en enklare, mjukare, vänligare och mänskligare inredning.”

Det innebar funktionella basmöbler i furu med spånplatta. Starka textilier, affischkonst och plastmöbler slår igenom. Manchester är populärt både i inredning och kläder. Det ska vara lite mysigt. Myshörna och braskamin = gillestuga.

1986 - Vitt är vackert. Ett definitivt ställningstagande mot det mönstrade och färgstarka 70-talet.

1973 - Förstklassig väggväv från 36:75 kr per rulle. Kan det bli billigare, var frågan. Och kan det bli snyggare? Annons från Japan-Import.

80-talet närmar sig och allt blir enklare och renare. Väggar och tak, men även möbler, domineras av den vita färgen. Glas är populärt, glasbord men också stora fönster, huset öppnas upp. Mer sport än mys.

Och nu i mitten av det första decenniet av 2000-talet är vi tillbaka där vi började. Medaljongtapet och stormönstrat – men det får räcka med en fondvägg!

I och med detta har vi gått igenom hela jubileumsåret. För det här är den sista artikeln om femtio år med Vi i Villa. Nu ser vi bara framåt!

1972 - Bildtexten lyder: ”Jag fick en fantastisk kick när jag såg den här blommiga mattan. Vi gillar den.” Helsyntetisk helrätt heltäckningsmatta från Tarkett.

1996 - Inredningstendenserna på 90-talet illustrerade på bild. Bulliga och kurviga möbler. Starka kontraster och mycket färg.

Trender

50-tal
Mönster:
Asymmetriska och organiska.
Material: Galon, plast, nylon och stål.
Träslag: Exotiska träslag är en nyhet. Mahogny och teak börjar finnas sida vid sida med björk, alm och ek. Furu är vanligast men några håller ändå fast vid det tidlöst svenska ljusa träet och en återhållsam form.
Färger: Klara med kontraster.

70-tal
Mönster:
Medaljongtapeter, storblommigt.
Material: Plast. Manchester och jeanstyg är populära både i inredning och kläder.
Träslag: Furu, spånplatta.
Färger: Brunt, orange, beige, gult.

Helt rätt

1950 Många små möbler. Vinylgolv. Klara färger.
1960 Pastellfärger. Sjögrästapeten kommer. Hobbyrum.
1970 Stormönstrat. Heltäckningsmattor. Manchester. Färgerna som gäller är brunt, orange, beige och gult.
1980 Vitt dominerar. Plast. Stora möbler. Glänsande ytor. Pizzavalvet.
1990 Öppna planlösningar. Ljusa inredningar. Stora kök.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 november 2006
 
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Julfint

Inredningsinspiration Så snart man kommit in i julmånaden är det roligt att höja stämningen lite extra, både ute och inne. Här är några roliga och tacksamma pyssel där du direkt får resultat.

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfe...

Lätt att inreda rätt

Inredningsinspiration Vill du förnya hemma, men känner dig osäker på hur du ska göra för att skapa en trendig miljö? Var inte det - allt är rätt!

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.