Annons
 1996 - Favoritfåtöljen. Mjuk, bullig och klädd i tyg med färg och mönster.
1996 - Favoritfåtöljen. Mjuk, bullig och klädd i tyg med färg och mönster.

Hem ljuva hem

Inredningsinspiration

Hur har det sett ut i våra hem under 50 år? Titta på de här bilderna så kommer ljuva minnen att uppstå. Här är villalivets trendiga inredningar från 50-talet och framåt.

Annons

Vävtapet. Medaljongtapet. Bruna toner. Allt kommer igen. Fast det roliga med inredning är att det alltid i slutändan handlar om personlig smak. Men inredning handlar också om ny teknik och produktutveckling. Om nya material och nya möjligheter. Om livet vi lever och de värderingar som råder i samhället. Idag är det till exempel i köket vi umgås. Köket är inte enbart en matberednings-plats med ett rum bakom där husan bodde. Eller teven som möblerade om vardagsrummet hos de flesta under 60-talet, men hemma hos dig kanske den fortfarande överskuggar allt annat och dominerar en hel vägg? Eller?

1967 - Hobbyrummet i våra hjärtan. Pingisbordet. Äntligen tar barnen plats i hemmet. Men är kombinationen verktygsvägg och lekrum verkligen genomtänkt?

1972 - En tam och tråkig hall kan bli färgstark och spännande. Hallen ska kännas välkomnande, och det kan man inte säga om den beigefärgade hallen ansåg inredningsarkitekten. Före och efter år 1972.

Barskåp och bokhyllor

Under 50-talet händer något som totalt förändrar allas köpbeteende. Masstillverkningen är igång, och det gäller också möbler. Utbudet ökar, priserna sjunker och allt fler får råd.

I de flesta hus finns det några saker som går igen – under 50-talet var det dessa: Skinnsoffor, rediga bokhyllesektioner och barskåp. Teve är ännu ovanligt i de flesta familjer - men har börjat dyka upp.

När det första numret av Vi i Villa kom i slutet av 50-talet var hälften av landets då 600 000 villor över 30 år gamla. Det fanns alltså stora behov av renovering och modernisering. De första åren handlar innehållet i Vi i Villa mest om tvättstuga och mer praktiska renoveringsdetaljer och inte den atmosfär och personliga prägel som man sätter genom färgval, tapeter och möbler. Men sen börjar det hända saker. 1965 öppnar Ikea i Kungens Kurva (det första Ikea öppnade 1953 i Älmhult). 60-talet är vaxduk och nylongardin och färgteve för dem som har råd.

1965 - Vinylgolv överallt – helt rätt under 60-talet. Men materialet var vinyl-asbest och finns inte längre på marknaden.

Annons

Manchester och mys

Under 70-talet tar inredningen allt större plats i Vi i Villa. Kanske beroende på att miljonprogrammet är igång - förorterna växer upp. Man strävar efter att göra hemmet till en plats för alla. Så här skrev man i Vi i Villa 1973: ”Mycket av dåtidens interiör är som en fin glänsande yta som måste döljas av en duk, och den duken skyddas med en annan duk. Nu är det 1973 och vi önskar en enklare, mjukare, vänligare och mänskligare inredning.”

Det innebar funktionella basmöbler i furu med spånplatta. Starka textilier, affischkonst och plastmöbler slår igenom. Manchester är populärt både i inredning och kläder. Det ska vara lite mysigt. Myshörna och braskamin = gillestuga.

1986 - Vitt är vackert. Ett definitivt ställningstagande mot det mönstrade och färgstarka 70-talet.

1973 - Förstklassig väggväv från 36:75 kr per rulle. Kan det bli billigare, var frågan. Och kan det bli snyggare? Annons från Japan-Import.

80-talet närmar sig och allt blir enklare och renare. Väggar och tak, men även möbler, domineras av den vita färgen. Glas är populärt, glasbord men också stora fönster, huset öppnas upp. Mer sport än mys.

Och nu i mitten av det första decenniet av 2000-talet är vi tillbaka där vi började. Medaljongtapet och stormönstrat – men det får räcka med en fondvägg!

I och med detta har vi gått igenom hela jubileumsåret. För det här är den sista artikeln om femtio år med Vi i Villa. Nu ser vi bara framåt!

1972 - Bildtexten lyder: ”Jag fick en fantastisk kick när jag såg den här blommiga mattan. Vi gillar den.” Helsyntetisk helrätt heltäckningsmatta från Tarkett.

1996 - Inredningstendenserna på 90-talet illustrerade på bild. Bulliga och kurviga möbler. Starka kontraster och mycket färg.

Trender

50-tal
Mönster:
Asymmetriska och organiska.
Material: Galon, plast, nylon och stål.
Träslag: Exotiska träslag är en nyhet. Mahogny och teak börjar finnas sida vid sida med björk, alm och ek. Furu är vanligast men några håller ändå fast vid det tidlöst svenska ljusa träet och en återhållsam form.
Färger: Klara med kontraster.

70-tal
Mönster:
Medaljongtapeter, storblommigt.
Material: Plast. Manchester och jeanstyg är populära både i inredning och kläder.
Träslag: Furu, spånplatta.
Färger: Brunt, orange, beige, gult.

Helt rätt

1950 Många små möbler. Vinylgolv. Klara färger.
1960 Pastellfärger. Sjögrästapeten kommer. Hobbyrum.
1970 Stormönstrat. Heltäckningsmattor. Manchester. Färgerna som gäller är brunt, orange, beige och gult.
1980 Vitt dominerar. Plast. Stora möbler. Glänsande ytor. Pizzavalvet.
1990 Öppna planlösningar. Ljusa inredningar. Stora kök.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08. november 2006
 
Annons
Mer om Inredningsinspiration

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Gör vackra julkransar

Inredningsinspiration Gör en vacker granboll eller krans till jul! Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga.

Pyssla i påsk – här är 4 roliga påskpyssel

Inredningsinspiration Att pyssla hör påsken till! Marmorera ägg med nagellack, fixa fint påskris eller gör fina äggkrukor – här är 4 vackra pyssel i påsk!

Julfint

Inredningsinspiration Så snart man kommit in i julmånaden är det roligt att höja stämningen lite extra, både ute och inne. Här är några roliga och tacksamma pyssel där du direkt får resultat.

Hitta hem på mässan!

Inredningsinspiration Startskottet för dina puttrande höstprojekt! Hem Villa – Nordens största mässa för hemmafixare – slår åter upp portarna på Svenska Mässan!

Sillas hus – sött som lakritskonfekt

Inredningsinspiration Prickigt och blommigt. Rosa och rött. Färg och mönster. Hemma hos Dick och Silla är inget heligt. Här görs det om hela tiden. Nya fondtapeter, en liten...

Lätt att inreda rätt

Inredningsinspiration Vill du förnya hemma, men känner dig osäker på hur du ska göra för att skapa en trendig miljö? Var inte det - allt är rätt!

Köpinformation ViV nr 10/2010

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i våra artiklar i ViV nr 10/2010.

Köpinformation nr 9/2010

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i våra artiklar i ViV nr 9/2010.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons