Annons

Feng Shui gör hemmet harmoniskt

Inredningsinspiration

Feng Shui visar hur du med hjälp av placering, möblering och färgsättning kan skapa ett positivt flöde av energi i hemmet.

Annons

Trendig vetenskap eller humbug? Feng Shui är en mångtusenårig vetenskap och visdomslära, som används inom arkitektur, inredning och trädgårds-anläggning. Den visar hur du med hjälp av placering, möblering och färgsättning kan skapa ett positivt flöde av energi i hemmet.

Feng Shui tillämpas främst i Kina, men är en självklarhet i stora delar av Asien, USA och Australien.

- I Europa har den uppmärksammats allt mer på senare år, men det är först de senaste två åren som det tagit fart i Sverige, berättar inredare och Feng Shui- konsult, AnnBritt Huss.

AnnBritt arbetar med både företag och privatpersoner och tillämpar Feng Shuis principer i allt från privata hem till skyltfönster, kontor och stora offentliga lokaler.

Harmoni och balans

Feng Shui, (uttalas fang schoi) härstammar från Kina. Orden betyder vind och vatten och grundar sig på studier av hur naturen växer. Efter den formade man omgivande hus, byggnader, broar, etc.

Ett exempel på hur Feng Shui har använts, är Kinesiska muren. Den ringlar sig fram likt en flod och följer de naturliga förutsättningarna. Grundtanken är att saker och människor är omgivna av ett energifält och genom tillämpning av Feng Shui kan man stimulera flödet av energin i hemmet och livet på ett positivt sätt. Detta innebär att du med enkla ommöbleringar kan få en ogynnsam miljö harmonisk.

Harmoni och balans är två nyckelord som genomsyrar hela tänkandet. Många upplever att tankegången kan jämföras med vårt svenska uttryck "bondförnuft".

AnnBritt Huss får ofta frågan om man måste inreda kinesiskt och berättar att Feng Shui inte handlar om att inreda med pappersdrakar, utan om hur du kan omstrukturera den befintliga miljön. Ett hem ska vara levande, men ofta finns det ytor och rum som inte används eller som känns otrivsamma. Feng Shui ger svar på frågor som "Varför trivs man på en speciell plats och inte på en annan?" och "Vad fick dig att placera sängen just där?".

"Energikarta" visar vägen

För att kunna se vilka energier som råder i hemmet, utgår man bl a ifrån en slags karta, som delar in hemmet i åtta olika områden. Lägg kartan över en ritning av ditt hem, och du kan utläsa var i hemmet de energier som motsvarar t ex hälsa, välstånd, framgång och kärlek finns. Är det något av dessa områden som du inte är nöjd med, kan du hitta vilka delar som behöver åtgärdas. Det kanske räcker med att flytta soffan en meter till vänster och komplettera med några nya blommor.

För att illustrera hur placeringen av möbler kan påverka energier, har vi här två exempel på hur du kan placera soffan resp sängen för att uppnå bästa möjliga Feng Shui. En soffa bör aldrig placeras med ryggen mot en dörr. Inte heller under ett fönster. Den bästa placeringen får du när du har bra uppsikt över rummet, oftast längs den bortre väggen eller t om diagonalt i den bortre hörnan. Energin rör sig alltid från dörr mot fönster, och det är olämpligt att ställa en soffa direkt i energifältet. Det kan bli svårt att koppla av.

Annons

De populära och charmiga takbjälkarna är inte bra enligt Feng Shui. Undvik att placera din favoritstol under en takbjälke och snedtak. Här gör flödet att energin trycker nedåt. Tänk på hur luftströmmar fungerar. Det är mer lämpligt att ha besöksfåtöljerna på dessa platser. Det är regelbunden användning som påverkar mest och inte enstaka tillfällen.

Mycket av det som gäller i vardagsrummet gäller även för sängkammaren. Undvik att placera sängen mitt i ett energiflöde. Sträva efter att kunna ligga i sängen och ha en god överblick på dörren. Snedtak och takbjälkar är inte bra, då energin trycker nedåt. Måla takbjälkarna ljusa för att minska intrycket om de är oundvikliga.

Hårda färgkontraster är inte heller lämpliga i sovrummet. Här ska man sträva efter varma färger. Kvinnlighet ska framhävas i sovrummet, lägger AnnBritt Huss till, men det behöver nödvändigtvis inte vara volanger och spets. Runda former i bord och ljusstakar räcker

Pröva dig fram

Feng Shui är en vetenskap, som kan tillämpas om man inte är nöjd med sitt hem eller vissa delar av sitt liv. Fungerar allt bra ska du inte ändra på något. Börja med att testa med en liten omflyttning och låt det vara i några veckor. Märker du skillnad kan du göra det mer permanent, men känns det som om saker förvärras bör du ställa tillbaka allt i sitt ursprungliga skick och testa något annat sätt.

Feng Shui kan tillämpas på alla nivåer i livet, men många väljer att bara ta till sig de delar som gäller hemmet. Vill du fördjupa dig i ämnet finns det redan en hel del litteratur om ämnet.


Denna placering av soffan är inte att rekommendera. Det är svårt att hålla uppsikt över dörren.


Här är soffan placerad mitt i det fält där energin strömmar in i rummet från dörren. Undvik denna utsatta plats.


Detta är den bästa placeringen av sofforna. Med god uppsikt över dörren och fönstret samt väggen bakom ryggen kan man sitta bekvämt och koppla av.


Sängen är placerad mitt i energiflödet från dörren. Man bör undvika att sova i ett "kraftdrag".


Med sängen långt bort från dörren, men en bit ifrån väggen med fönster, hittar du den bästa placeringen i det här rummet

Lästips:

"Må bra med Feng Shui" av Lam Kam Chuen m fl (Wahlström och Widstrand) "Inred ditt hem med praktisk Feng Shui" av Simon Brown (Forum)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 juli 2002

0 Kommentarer

0

Årets julklapp 2009-2013

Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

0

Gör vackra julkransar

Gör en vacker granboll eller krans till jul! Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga.

0

Pyssla i påsk – här är 4 roliga påskpyssel

Att pyssla hör påsken till! Marmorera ägg med nagellack, fixa fint påskris eller gör fina äggkrukor – här är 4 vackra pyssel i påsk!

0

Julfint

Så snart man kommit in i julmånaden är det roligt att höja stämningen lite extra, både ute och inne. Här är några roliga och tacksamma pyssel där du...

0

Hitta hem på mässan!

Startskottet för dina puttrande höstprojekt! Hem Villa – Nordens största mässa för hemmafixare – slår åter upp portarna på Svenska Mässan!

0

Sillas hus – sött som lakritskonfekt

Prickigt och blommigt. Rosa och rött. Färg och mönster. Hemma hos Dick och Silla är inget heligt. Här görs det om hela tiden. Nya fondtapeter, en liten...

0

Lätt att inreda rätt

Vill du förnya hemma, men känner dig osäker på hur du ska göra för att skapa en trendig miljö? Var inte det - allt är rätt!

0

Köpinformation ViV nr 10/2010

Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i våra artiklar i ViV nr 10/2010.

0

Köpinformation nr 9/2010

Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i våra artiklar i ViV nr 9/2010.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons