Elva svarta prylar för ditt hem

Inredningsinspiration

Det ska vara mörkt, lekfullt och personligt i år, säger trendanalytikerna. Med andra ord är det mesta rätt, bara det är svart. Här är elva svarta prylar som fräschar upp ditt hem!

Something old, something new, something borrowed, something… Black! Svart har varit trendigt en tid nu i inredningssammanhang och trenden verka bestå. Och egentligen kan väl svart aldrig vara fel, till skillnad från vissa andra modefärger som man kan tröttna på ganska snabbt.

Letar du i inredningsbutiker och på webben, kan du hitta massor av spännande inredningsprylar som går i svart. Vi i Villa hjälper dig på traven genom att tipsa om elva trendiga svarta prylar, från 150 till 18 900 kronor.

1) K-märkt matta

Runda mattor finns det gott om, men inte så många som är K-märkta. Kärleksbrunn är en svenskdesignad matta från Little Frogs som väcker nostalgin till liv och kanske även ger tur i kärlek om man trampar på den. Mattan är 60 centimeter i diameter. Den finns i ull (cirka 500 kronor), som dörrmatta i kokosfiber (cirka 400 kronor) och som badmatta i bomull (cirka 150 kronor), i flera olika färgkombinationer.

2) Komplext fat

Ett fat eller ett konstverk? Lucy från Myrica Design är både och. Fatet är gjort i 3 millimeters plexiglas och är 53 centimeter i diameter. Finns i svart och åtta andra färger; kostar omkring 850 kronor. I sortimentet finns även sänggavlar, lampskärmar med mera i plexiglas.

3) Vriden vas

Squeeze är en stilren serie vasar från Orrefors som har fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Den lite tillknycklade formen är inte bara snygg, den är även till hjälp när man ska arrangera blommorna. Squeeze finns i fyra storlekar, från 23 till 42 centimeter höjd, och kostar cirka 850-2 600 kronor. (Finns även i klarglas, vitt, barrgrönt och rött.)

4) Saab i svart

Playsam är kända för sina träfordon – leksaker för den som vill - men så snygga att man helst har dem som ren dekoration. Modellen Saab 001 Concept Car bygger på Sixten Sasons futuristiska prototyp 92001 och är 22 centimeter lång. Finns endast i högblank svart lack. Pris cirka 1 200 kronor.

5) Praktisk pläd

Med en fräsch pläd kan den gamla soffan bli som ny. Och så har man något att dra över sig en ruggig vinterdag. Klippan yllefabrik har ett stort utbud av tidlöst trendiga plädar och filtar. Filten Ranka i 100 procent ull mäter 130x180 centimeter och kostar cirka 1 285 kronor. Finns i svart/vit, svart/röd, grå/vit och röd/vit.

6) Läcker säck

Fåtölj, soffa eller säng… Varför inte välja en sittsäck istället? FatBoy finns i svart och 13 andra färger. Sitt, ligg, lek eller vila i den 180x140 centimeter stora och 9 kilo tunga sittsäcken, som är tillverkad i ett nylonmaterial med andasfunktion. Inuti är det som vanligt små frigolitkulor. Fodralet är avtorkningsbart och maskintvättbart. Kostar 1 990 kronor hos Pid.

7) Blommigt bord

Det är 300 år sedan Carl von Linné föddes, så varför inte hedra hans minne när det är dags för ett nytt soffbord? Flower från Swedese finns i två storlekar, 66x62 och 114x107 centimeter, och är 46 centimeter högt. Skivan är gjord i svart laminat med sarg av björk, ek eller valnöt. Stålstativet kan fås i krom eller aluminiumfärg. Pris från cirka 3 700 kronor. (Finns även i rött och vitt.)

8) Geometrisk golvlampa

I lampserien Radon från danska Lightyears möts de båda geometriska figurerna (halv)sfären och triangeln, men man behöver inte vara matematiker för att uppskatta formerna. Den justerbara lampskärmen är 21 centimeter i diameter och har en asymmetrisk reflektor. Golvlampan är 120 centimeter hög och kostar cirka 4 100 kronor. Radon finns även som bords- och vägglampa.

9) Trendigt i taket

Lampor ska vara svarta eller vita, och helst stora. Finska Secto Design uppfyller utan problem denna trend med sin Octo 4240, som är 68 centimeter hög och har en diameter på 54 centimeter. Skärmen är gjord av björklameller och finns förutom i svart även i vitt och natur. Pris omkring 5 200 kronor. Svensk representant är Hilmer Agenturer.

10) Kul kubism

En förvaringsmöbel kan vara bra mycket mer än en garderob eller en öppen bokhylla. Undo från Gulled är 191 centimeter hög och består av fem kuber staplade på varandra. Största bredden är 66 centimeter och djupet 38 centimeter. Finns förutom i svart eller vitt även i tre andra färger och åtta olika träslag, med pris från cirka 18 900 kronor. Har man råd med mer än en stapel kan man pussla ihop dem med varandra.

11) Kom ihåg

Till sist, har det hänt att du glömt bort vad det var du skulle köpa? Eva Solos minnesblockshållare Remember This löser problemet på ett stilfullt sätt. Fäst den svarta hållaren, i vars yttersta del du sätter en pennstump, på lämplig plats med en häftkudde och haka på den rostfria plattan med blocket, så har du alltid penna och papper till hands. Kostar omkring 225 kronor.

Köpinformation

Eva Solo, www.evasolo.se
Gulled, www.gulled.se, www.derindesign.com
Klippan yllefabrik, www.klippanyllefabrik.se
Lightyears, www.abrink.se, www.lightyears.dk
Little Frogs, www.littlefrogs.com
Myrica Design, www.myricadesign.com
Orrefors, www.orrefors.se
Pid, www.pid.se
Playsam, www.playsam.se
Secto Design, www.sectodesign.fi, [email protected]
Swedese, www.swedese.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 augusti 2012
Mer om Inredningsinspiration

9 fina saker du kan gjuta i betong

Inredningsinspiration Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarna på påsen, sedan är det bara att gjuta på! Låt fantasin flöda!

Inred källaren – så gör du

Inredningsinspiration Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!

Inred med datorn - gratis hjälp på Internet

Inredningsinspiration Brukar du också sitta med papper och penna när du ska göra om hemma? Du kan få mycket hjälp med heminredningen på Internet.

Roliga husdjursmöbler du kan göra själv

Inredningsinspiration Det finns många roliga och kreativa sätt att bygga möbler till din hund eller katt. Här 12 exempel.

Årets julklapp 2009-2013

Inredningsinspiration Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Dukat för fest!

Inredningsinspiration Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!

Budget och lyx på nyårsfesten

Inredningsinspiration Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att fira in 2011. Avlägg nyårslöften, skåla i bubbel och slå klackarna i taket på en krispigt vit nyårsfest. Vi har allt som behövs – både för stor och liten plånbok.

Du är alltid rätt någon gång!

Inredningsinspiration Det finns många stunder då jag önskat att allt i mitt hus hängde ihop. I färger, stilar, tavlor.

Köpinformation ViV nr 1/2011

Inredningsinspiration Här hittar du kontaktuppgifter till alla köpställen i Vi i Villa nr 1/2011.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.