• Bild: Pauline Jospehson
  Grått. Grått. Grått. Alla nyanser av grått – är årets melodi. Trendutställningen ”Shades of grey”...

 • Bild: Pauline Josephson
  Utfällbart. Smart herrbetjänt på väggen. Från danska Furniture factory.

 • Bild: Pauline Josephoson
  Soffkofta. Delft grey jumper heter Mooois nya stickade fåtöljklädsel. Att krypa upp här ska vara ...

 • Bild: Pauline Josephson
  Bygg-den-själv. Skapa rätt förvaring till just dina saker, med Julien de Smedts Stacked shelving....

 • Bild: Pauline Josephson
  Flyttbart. Ta med kaffet vart du vill med Thomas Sandells nya bord Elna i ask. Gärsnäs. Bakom syn...

 • Bild: Pauline Josephson
  Möblera ända in i hörnet. Wawe – en smart tidningshylla som tar lite plats. Karl Andersson & Söner.

 • Bild: Mavis
  Symfoni i trä. Möbler med olika träslag blandas friskt och ibland till och med i samma möbel- so...

 • Bild: Pauline Josephson
  Ytsmart. Mormor byrå med fällbar skrivbordsskiva av Cornelia Norgren. SMD design.

 • Bild: Pauline Josephson
  Nordisk natur. Gröna toner och flexibla former. Viola och Varg är två nya benformer – svarvad res...

 • Bild: Tom Dixon
  Sätt guldkant på tillvaron med set i mässing för ”afternon tea”. Eclectic by Tom Dixon.

 • Bild: Wästberg
  Metallic. Lampan Lindvall från Wästberg.

 • Bild: Pauline Josephson
  Turner. En kreativ lampa vars fotbågar kan vridas runt till önskat läge. Från portugisiska Deligh...

 • Bild: Pauline Josephson
  Blonda träslag. Det danskbaserade nordiska designföretaget Muuto, visar upp matbord i ask och ek ...

 • Bild: Pauline Josephson
  Grönt – årets färg i dubbel bemärkelse. Monter från möbelmässan 2013, skapad av Jan Rundgren

 • Bild: Gärsnäs
  Klassiker i ny kostym. Emma-fåtöljen lanseras på nytt hos Gärsnäs i ny ”välklädd” tappning – i de...

Annons

1. Inred i grått, lys upp med grönt

Antracit, silver, åskmolnsgrå, silver, asfalt… En av möbelmässans trendutställningar, ”Shades of grey”, skapad av designern Jan Rundgren visualiserar hans tes om att ”grått är nu det nya svarta”. Grålaserade golv och möbler blir allt vanligare och till och med köksinredningarna börjar komma i grått. Visst kan vår inredning ha färg framöver, men då gärna i en enda utvald accentfärg - som helst är milt blå, brun eller grön. Grönt, eller närmare bestämt ”Emerald 17-5641” har för övrigt tidigare utnämnts till årets färg av företaget Pantone, vars färgkartor och trendspaningar ligger till grund för utvecklingen av många nya produkter inom mode och inredning. Denna piggt smaragdgröna nyans kommer med största säkerhet att ge liv åt textilier, prydnadssaker och andra accessoarer i våra interiörer framöver.

2. Släpp in den skandinaviska naturen 

Att naturen spelar en huvudroll i våra hem syns tydligt. Grönt är inte bara en kulör – det är även ett sätt att leva. Vi möblerar med alltfler växter i hemmet. Odling är inte bara villaägare förunnat - med växtlampor och småplanteringar i kruka får naturen plats i var mans hem. Möblerna – som ska kunna användas såväl utomhus som inomhus – är präglade av framför allt de ljusa träslagen, såsom furu, ask och ek. Även textilierna hämtar motiv från flora och fauna; tryck av fåglar, kossor och vedstaplar pryder kuddar såväl som mattor på mässan. Även många armaturer är tillverkade av naturmaterial. Lampskärmar i ek sätter pricken över i, till nordiskt blonda matbord, soffor, fåtöljer och pallar. Andra naturliga material, som sten och glas, flyttar också in större utsträckning

3. Skapa dramatik med lampor

Med möblernas enkla linjer och rena stil är det de små detaljerna som nu tycks få stå för glitter och glamour. Mässing eller kopparfärgat syns alltmer – i både accessoarer och armaturer. Med belysningen kan man ta ut svängarna lite mer. Armaturerna i sig får spela rollen som tokroliga accessoarer – genom djärva storlekar, dramatiska former eller subtil humor. Men även riktigt små spots och uplights har en viktig funktion i rummet genom att skapa dramatik med sina strålkastarljus. Även industrilamporna, som hägrat i den vintage-inriktade inredningen under ett par år, tycks i år kliva in i finrummen på riktigt.

4. Satsa på kvalitet

Att satsa på färre ting – några få utvalda objekt med kvalitet – känns mer aktuellt än någonsin. För nu tycks även gammalt vara nytt. Gärsnäs fyller 120 år i år och markerar tillfället på mässan med att bland annat relansera Emma-fåtöljen i ny ”välklädd” tappning - av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche. Även Arne Jacobsen & Flemming Lassens drygt 70 år gamla Mayor sofa – har nyligen vunnit nya utmärkelser som Best reissue i Wallpaper Design Award och ställs ut i puderrosa skrud på mässan i montern & tradition.

5. Möblera ytsmart - låt varje möbel få fler funktioner

Våra hem fylls genom åren alltmer av nya saker. Genom att hitta tidigare outnyttjade utrymmen kan vi ge oss själva mer plats; med tidningshyllor för outnyttjade hörn och skrivbordsskivor, krokar eller herrbetjänter som fälls ut från väggen. Nya modullösningar – där man själv komponerar ihop en idealisk förvaring för just de egna ägodelarna – är en tydlig trend i årets inredning.

Ett annat sätt att bli mer yteffektiv är att låta varje möbel fylla mer än en funktion. Jan Rundgren menar att till exempel bokhyllorna inte längre bara förvarar böcker, utan numera kan tjäna som smart rumsavdelare. Vidare säger Jan Rundgren att soffan och sängen är de viktigaste inköpen vi gör till våra hem –det är där vi äter, läser, umgås, sover och spenderar största delen av vår lediga tid. Detta tar sig uttryck i flerfunktionssoffor med inbyggda bokhyllor eller fällbara soffsängar. Ett lekfullt exempel på detta är holländska Mooois soffa med stickade klädsel ”Delft grey jumper” som ska påminna om en skön kofta att krypa upp i.

De påfallande många mobila lösningarna – såsom sidobord med hjul, soffbord med handtag och ihopfällbara sittplatser - speglar ändå kanske allra tydligast tidens tecken – att vi ständigt tycks vara på väg - någon annanstans.

Annons
12 februari 2013
 
Annons
Mer om Inredningsinspiration

Läsarnas egna uppfinningar

Inredningsinspiration Skaparkraften kokar runt om i landet! Här har vi samlat läsarnas kreativa uppfinningar, från tidningen känt som Hur tänkte du...?

Dröm dig hem på Hem och Villa

Inredningsinspiration Under helgen 6-9 september 2012 är det åter dags för Hem Villa att gå av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg! Vi på Vi i Villa är förstås där och...

Saker vi gillar - april

Inredningsinspiration Smarta och snygga nyttigheter för huset.

Vaser, tak och markiser - Dina bästa idéer

Inredningsinspiration Här är läsarnas bästa tips för att göra huslivet lättare.

Dina bästa ideér - oktober

Inredningsinspiration Här är läsarnas tips för att göra huslivet lättare.

Saker vi gillar till hemmet

Inredningsinspiration Stokke barnstol, stänkskydd för grytan, snygg taklampa. Här hittar du smarta och snygga nyttigheter för huset.

Lättare villaliv - Dina bästa idéer!

Inredningsinspiration Här är läsarnas tips för att göra huslivet lättare.

Saker vi gillar till hemmet

Inredningsinspiration Smarta och snygga nyttigheter för huset.

Månadens läsare: Claes Göran Håvedal

Inredningsinspiration Månadens läsare i augusti är Claes Göran Håvedal.