Annons

10 snabba inredningstips

Inredningsinspiration

Det är kul och även nödvändigt att förnya hemmet då och då. Här får du tips på tio förändringar du kan göra själv och som snabbt ger ditt hem en rejäl ansiktslyftning.

Annons

<!-- title -->!

En röd tråd av gröna detaljer. Tapeten överst är från Duro, kudden från Ikea, klockan från Åhléns och sittsäcken från Room.

1. Skapa en röd tråd

Ett bra knep för att få hemmet att kännas harmoniskt och genomtänkt är att skapa en röd tråd i inredningen genom detaljer. Det kan vara ett tema, ett materialval eller en accentfärg som återkommer. Älskar familjen segling och salta hav; tapetsera en fondvägg med brusande hav i hallen, spika upp en tavla med segelbåtar i köket, häng en prydnadsmås i taket i badrummet och sy kuddar till soffan i tyg med havs- eller seglingsmotiv. Är din favoritfärg knallgrönt men resten av familjen stoppar dig när du vill måla om, satsa istället på knallgröna accenter spridda över huset; gardiner, kuddar, en matta, någon tavla och några prydnadsskålar eller andra små gröna färgklickar.

Men, för att detaljerna ska bli framträdande blickfång gäller det att inte ha för många andra prylar eller färger i inredningen som gör att de försvinner i mängden. Gallra bland prydnadssakerna och begränsa färgskalan i övrigt.

2. Ge väggarna känsloliv!


Beckers Elegant harmoni
med struktur känns som småkorning sand när man tar på ytan.

En enda vägg kan ge karaktär och spänning till hela huset, om du vågar ta ut svängarna. Avvikande färg eller mönstrad tapet är en klassiker på fondväggen, liksom schablonmålningar. Nu kommer också färger och tapeter med struktur på bred front. Det går bra att göra personliga mönster med strukturfärg, samt skapa olika skiftningar genom att dra penseln eller rollern i olika riktningar. Det är lite pyssel för att få det bra, testa gärna på en träskiva innan och tänk på att det går åt ungefär dubbelt så mycket färg när du målar med färg med tillsatt strukturmedel. Det finns även ofärgade tapeter med olika strukturer som är gjorda för att målas över med din favoritfärg. Den riktigt modiga klär en vägg helt i tyg! 

3. Några väl valda ord

Ett citat eller några andra väl valda ord på väggen gör ditt hem personligt. Färdiga citat som det på bilden av självhäftande plastbokstäver finns att köpa på www.wonderfulgraffiti.com

Vem är du? Vad tycker ni är kul, spännande eller viktigt i er familj? Personlig ska inredningen vara, och vad är väl mer personligt än ett budskap på väggen! Det kan vara allt från ett klassiskt citat till några väl valda ord, kanske från någon familjemedlem? Använd schabloner eller måla på fri hand med fin pensel som inte spretar. Du kan också beställa egna meningar med självhäftande plastbokstäver via www.wonderfulgraffiti.com som även har massor av färdiga citat att välja bland, mest på engelska. Via svenska Systemtext kan du också beställa självhäftande text.

Annons

4. Lek med spännande belysning

Belysningen är A och O enligt alla inredningsexperter, inget kan lyfta eller sänka en miljö så mycket som genomtänkt eller dålig belysning. Överraskningar är också alltid kul, lek med färgade lampor eller varför inte ge trappan egen belysning med hjälp av ropelight? Ljuskablarna finns i olika utföranden och färger, här har vi använt ett med vitt ljus av märket Markslöjd, påbyggnadsbar upp till 120 meter. Just denna modell går även att använda utomhus – det kan bli en riktigt häftig entré vintertid!  

Inomhustrappan på bilden nedan har 15 steg inklusive det stora mellansteget, till den räckte det med 10 meter ropelight.

Detta behöver du:

• Ropelight cirka 10 meter.
• Anslutningssladd (ingår ibland i startsetet)
• Fästen
• Spik och hammare
(I exemplet har vi använt en 10-meters ljuskabel, anslutningskabel samt två förpackningar med anpassade fästen, allt från Markslöjd och inköpt på K-Rauta. Pris totalt cirka 400 kronor.)

Gör så här


Börja med att mäta trappan.
Ett bra knep är att ta ett långt snöre och lägga ut det på samma sätt som ljuskabeln ska löpa, och sedan mäta snöret.


Tag ut ljusslingan ur förpackningen och kontrollera att den fungerar. Skarva vid behov och koppla ihop med anslutningskabeln om den är separat.


Spika fast fästena i trappan, två på varje trappsteg. Spika försiktigt, fästena är sköra och går lätt sönder om du träffar dem med hammaren.


Kläm fast ljuskabeln i fästena och sätt i kontakten - färdigt! Kabeln kan sedan enkelt knäppas loss, om du till exempel vill dammsuga bakom.

 
Belysning i trappan med ropelight.
Perfekt både för storstilade entréer à la Hollywood och skumögda gamle farfar. Rött ljus i taket förstärker Hollywoodkänslan.

5. Koncentrera konsten


Snyggt sammanhållen tavelvägg
trots sin fria form. Likadana ramar, linjerade kanter, samma mellanrum och lika stor passepartout runt alla bilder ger harmoni för ögat.

Tavlor och fotografier gillar de flesta, men det är inte alltid så enkelt att hänga dem så de kommer till sin rätt. Grundregeln är att linjera, antingen i underkant (funkar nästan alltid bra), överkant eller med en gemensam mittlinje, så att det inte känns spretigt. Likaså är en bra tumregel att mitten av tavlan ska vara ungefär i ögonhöjd. Även avståndet mellan ramarna är viktigt för helhetsintrycket.

Stora färgstarka tavlor passar oftast bäst på stora väggar en bit bort och med mycket luft omkring, och vice versa. Gruppera tavlor med liknande motiv, färger eller känsla tillsammans, eller håll ihop olika manér och stilar med likartade ramar. Prova alltid olika kombinationer innan du börjar spika. Inga regler utan undantag, det är ofta stilbrotten som blir spännande! En spotlight riktad mot en särskild tavla eller grupp kan också bli pricken över i.

6. Konstverk med kakel


Häftiga blå glashandfatet ”Visit” framför 5x5 centimeter glasmosaik,
allt från Euro-bad

Att sätta kakel är inte så svårt, men att lägga klinker eller helkakla badrummet kräver sin man – eller kvinna. Satsa på att göra en liten kakelsättning någonstans istället, runt handfatet eller på en vägg i tvättstugan. Du får snabbt en exklusivare entré med en kvadratmeter klinkers bara precis innanför ytterdörren.

7. Ge innerdörrarna karaktär

Att ha likadana dörrar i hela huset ger givetvis harmoni i huset, men en eller ett par dörrar i avvikande färg och/eller material kan bli en kul detalj. Att måla går bra på de flesta dörrar, släta dörrar passar utmärkt för att pigga upp med en fondtapet på ena sidan eller att gör falska spegeldörrar av med hjälp av färdiga lister (finns i byggfackhandeln) som man spikar eller limmar fast.

En sliten, slät dörr passar perfekt för en häftig fototapet. Barn
(samt de med barnasinnet kvar!) brukar älska dem. Här en tapetnyhet
från Komar, ”Poppy”.

8. Möblera om

Billigare blir det inte, och ibland kan faktiskt en annorlunda möblering plötsligt ge ett helt nytt rum. Att rensa bland prylar och möbler brukar också vara välgörande, det är lätt att övermöblera. Luft och rymd är nästan alltid värt att sträva efter, men ett rum blir mer dynamiskt om inte alla möbler står längs väggarna. Har du ett långsmalt vardagsrum kan du exempelvis prova att ställa soffgruppen mitt i rummet eller flytta ut bokhyllan från väggen för att bli en rumsavdelare istället. På så sätt kan du skapa två rum i ett. Täck baksidan med ett vackert tyg så ser det fint ut från båda hållen.

9. Trivsamt med textilier


Tyg är ett fantastiskt material
om du vill göra snabba, och relativt billiga förändringar. På bilden effektfulla tavlor av tyg från Marimekko.

Tyg finns i alla prisklasser och de flesta av oss klarar att hantera en symaskin hjälpligt. Ett stort, vackert tyg uppspänt på en frigolitskiva eller hängande fritt mellan två rundstavar blir ett konstverk som enkelt kan bytas ut efter humör och årstid.

Att dela av ett rum med ett draperi från taket är också ett bra sätt att skapa intimare stämning i stora rum, vill man sedan utnyttja hela utrymmet är det bara att dra ifrån draperiet.

10. Låt alla sinnen få sitt

 
Ett enkelt sätt
att ge doftsinnet lite extra godis är att tända några aromatiska doftljus.

Inredning handlar inte bara om syn och känsel, även dofter, smaker och hörselintryck bidrar till hur ett rum upplevs. En bukett fräscha, väldoftande blommor är världens äldsta, och bästa snabba inredningsknep. Underskatta heller inte frisk luft, vädra snabbt, effektivt och ofta. Att göra små väldoftande arrangemang beroende på årstid är också effektfullt.

Utvald musik för speciella tillfällen och rökelse eller doftljus bidrar också till helhetsupplevelsen. Glöm heller inte vansinnet, något riktigt konstigt, annorlunda och galet piggar alltid upp!

Foto Susann Gson Engqvist, Ina Agency

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 mars 2007

0 Kommentarer

0

Gör en festlig citruslykta

Inredning behöver inte alls vara dyrt och komplicerat. Så här enkelt gör du en lykta av citrusfrukter som du kan dekorera bordet med.

0

5 roliga sätt att slå in personliga julklappar

Vill du slå in dina julklappar på ett lite annorlunda sätt? Här är 5 roliga inslagningar som gör paketen personliga!

0

Gör en egen adventskalender – 11 roliga DIY-idéer

Ska du göra en egen adventskalender i jul? Toarullar, trägrenar, papperspyssel – här är 11 roliga idéer att inspireras av.

5

9 fina saker du kan gjuta i betong

Att gjuta i betong är ett sätt att göra unika och personliga inredningsdetaljer. Leta efter lite passande former och blanda betongen enligt anvisningarn...

3

17 fina diy-projekt med dekorplast

DIY: Det är både enkelt och snyggt att förnya med dekorplast. Här är 17 roliga pyssel du kan göra själv!

0

Vips – gör ett påskägg i gips!

Gör egna krukor till påskens blommor – så här enkelt pysslar du ihop gipsägg av ballonger. Ett roligt påskpyssel för både stora och små!

0

Julpynta – budget eller lyx

Välkomna december med glänsande stjärnor, röda textilier och tända ljus. Kan du gissa vilket av julpynten som du kan spara 4 736 kr på?

0

Tips på fint höstpyssel

Nu under hösten är naturen fylld av vackra färger, så passa på att använd det till olika hemmapyssel. Här tipsar vi om 10 vackra höstdekorationer du...

0

Årets julklapp 2009-2013

Idag presenterades årets julklapp 2013 av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Klappen kan ses som ett tecken i tiden. Minns du förgående års julklappar?

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons