Sladdlöst hemma

Golv

Här finner du goda råd för vad du behöver tänka på om du vill dra elledningarna under golvet.

Annons


Elkablarna har dolts under golvet på ett fiffigt sätt. Foto: Magnus Selander

Vem är inte trött på alla sladdhärvorna som finns i ens hem? Omöjliga att reda ut ligger de där ihopknölade under stereo och TV. Dragna längs väggar, under mattor och runt dörrkarmar för att komma fram dit de ska.

Men det finns en bättre värld - en sladdlös värld, ja åtminstone nästan. I alla fall om du planerar att bygga nytt hus eller kanske bara lägga om golvet. Då kan du välja att dra elledningarna under golvet. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

1. Kan man dra elledningar under alla typer av golv?
Svar: Ja - det går att dra elledningarna under vilket golv som helst.

- Det är till och med en bra väg att dra ledningarna på eftersom man slipper såga sig igenom väggar, säger Henrik Spångberg, marknadschef på EIO, Elektriska installatörsorganisationen. Vind, källare, golv och tak är de bästa ställena att dra ledningarna.

Det finns många olika sätt att göra det på. Skär ner dem i det gamla golvet och lägg ett nytt ovanpå eller ta bort det gamla och använd bjälklaget. Det går till och med att skära ned dem i betonggolvet innan det nya golvet läggs på. Här måste man naturligtvis vara varsam så att man inte ändrar i grundstommen av huset.

2. Måste jag kalla på elektriker?
Svar: För själva arbetet med att dra elledningarna måste en elektriker kopplas in. Och det bästa du kan göra är att koppla in entreprenören mycket tidigt. På så sätt är chansen störst att du ska bli riktigt nöjd när allt är klart.

Elektrikern kan förutom själva installationen även hjälpa till med den rådgivning ni behöver om vilka möjligheter som finns. Han vet hur och var ledningarna kan dras och för er handlar det i första hand om att fundera vilka uttag som behövs och var! Har man tänkt igenom hur man vill ha det ordentligt innan så blir troligtvis slutresultatet både snyggt och funktionellt.

- Glöm inte bort att beställa ledningar/tomrör för telefon, TV-antenn och bredband, tillägger Henrik Spångberg.

3. Vad kan jag göra själv?
Svar: Ja lite faktiskt. På EIO rekommenderar att man kopplar in elektrikern tidigt för att gemensamt komma fram till hur ledningarna ska dras. Men sedan kan du själv såga ut spåren i golvet utefter elektrikerns anvisningar. Elektrikern behöver själv inte börja sitt arbete förrän spåren för ledningarna är klara. På så sätt kan du spara några tusenlappar.

4. Kan man lägga elledningarna under golvet om man har golvvärme?
Svar: Ja man kan lägga ledningar under värmegolv, säger Henrik Spångberg.  Men det är viktigt att det blir under värmeelementet eller värmekabeln. Därmed ännu viktigare att kontakta elinstallatören i tid. Särskilt om det rör sig om värme i golv som ska isoleras mot fukt, som i bad- och duschrum.

Vill du veta mer: Kontakta EIO på telefon: 08-762 75 00

7 augusti 2002

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så tar du bort märken i trägolvet

Har du tråkiga märken i trägolvet? Ingen fara, här är knepet som trollar bort dina märken!

0

Lägg trägolvet själv

Trägolv går aldrig ur tiden! Trä ger en varm känsla åt ett rum och är dessutom skönt att gå på. Lägg in ett flytande trägolv.

0

Heltäckt inte längre så otäckt?

I 20 år har heltäckningsmattan varit ganska osynlig i svenska hem, men nu är den på väg tillbaka, till vissas förtjusning och andras fasa.

0

Välj rätt golv till hallen

Nästan inget golv utsätts varje dag för så hårt slitage som hallgolvet. Smutsiga stövlar, snöiga pjäxor och droppande paraplyer kräver att golvet tål...

1

Dags för nytt köksgolv

Golvet i köket ska vara lättstädat, tåligt och skönt att gå på. Att välja köksgolv handlar både om vilken känsla du vill skapa i köket och praktiska...

0

Istället för trä

De vanligaste golven i Sverige är gjorda av trä. Men det behöver de inte vara! Du kanske ska titta på ett i kokos? Eller en modern heltäckningsmatta?...

0

3 heta prylar för villan i vår!

Fyra proffs på inredning väljer sina favoritprylar just nu!

0

Golven du inte trodde fanns

Har du tröttnat på ditt golv? Våga satsa på något nytt och annorlunda. Varför inte ett golv i plast, glas, keramik eller trä i nya trendiga varianter.

0

Golven du inte trodde fanns

Har du tröttnat på ditt golv? Våga satsa på något nytt och annorlunda. Varför inte ett golv i plast, glas, keramik eller trä i nya trendiga varianter.